10 gouden regels voor veilig computeren

Ook online liggen er gevaren op de loer. Met deze tips beperkt u de kans op virussen, malware en andere ellende.

 • Reageer niet op mails van onbekende afzenders. Klik niet zomaar op links als u niet 100 procent zeker weet wat het is en naar welke website de link gaat. Twijfelt u? Stel dan altijd de vragen: waarom word ik benaderd, waarom nu en waarom op deze manier. Is dat niet logisch? Reageer dan niet.
 • Open geen bijlage van een bekende afzender als u het echt niet vertrouwt. Het e-mailadres kan overgenomen zijn door criminelen. Vraag bij een bekende afzender even of die inderdaad een bijlage heeft gestuurd.
 • Wees achterdochtig als iemand vraagt naar persoonlijke informatie en financiële gegevens. Banken sturen u bijvoorbeeld nooit een e-mail met het verzoek uw persoonlijke gegevens te controleren of veranderen.
 • Gebruik complexe wachtwoorden. Gebruik nooit uw eigen telefoonnummer, naam of geboortedatum als gebruikersnaam of wachtwoord. Dat  is te gemakkelijk te achterhalen.
 • Een wachtwoordmanager helpt om het beheer van al je wachtwoorden veilig en gemakkelijk te maken. Daarnaast helpen wachtwoordmanagers om unieke en sterke wachtwoorden voor al je accounts te creëren. Op www.vpngids.nl kunt u alles vinden over het gebruik van een manager.
 • Bekijk webwinkels met een kritische blik. Zijn de prijzen die gevraagd worden extreem laag? Komt u er veel spelfouten tegen? Wordt er geen echt bezoek- of postadres vermeld? Dit zijn allemaal punten waaruit u kunt afleiden of de webwinkel te vertrouwen is. Meer informatie vindt u op Consuwijzer.nl
 • Websites die vertrouwelijke informatie van u vragen, zoals de internetbankiersites van de banken, sturen u altijd naar een beveiligde webpagina. U herkent een beveiligde webpagina aan het webadres. Het adres begint met 'https://' in plaats van met 'http://'. Let daarop als u iets invult. Als de site begint met https kan er niemand meekijken.
 • Klik nooit op rare meldingen die u voor uw neus krijgt. Onverwachte Boodschappen als 'Spyware gevonden, uw computer dient nu te worden gescand', proberen u juist om de tuin te leiden. Klikt u op zo'n boodschap dan bestaat de kans dat uw computer wordt besmet! Ga nooit in op deze verzoeken.
 • Vertrouwt u een bepaalde website of melding niet, gebruik dan uw virusscanner om uw computer te controleren. Sluit eerst alle programma's af. Start vervolgens de virusscanner op, volgens de instructies van het programma dat op uw computer is geïnstalleerd.
 • Met behulp van een firewall kunt u zich beveiligen tegen criminelen die via internet op uw computer willen inbreken, zoals hackers. Windows heeft standaard een firewall in huis. Controleer of deze aanstaat. Dat kunt u doen door in windows 8 en 10 in het zoekveld (in de taakbalk) het volgende te typen "netsh advfirewall show allprofiles state" en op enter te drukken. De firewall staat aan als er drie keer "ingeschakeld" of "On" komt te staan.
 • Zorg dat u regelmatig reservekopieën (backup) maakt van zaken die belangrijk voor u zijn.
Met dank aan Seniorweb.nl