Als u ouder bent reageert u misschien minder snel en kunt u ook minder snel weglopen als iemand u lastigvalt. Misschien voelt u zich daardoor minder veilig. Met deze tips kunt u zelfverzekerd op pad.
1. Ga naar buiten als het licht is
Ga het liefst naar buiten als het licht is en er meer mensen op straat zijn. Moet u toch ’s avonds weg, kies dan een goed verlichte route of vraag iemand om met u mee te gaan. Ga niet langs plekken die als minder veilig bekend staan.
2. Houd uw telefoon bij de hand
Houd uw telefoon altijd bij de hand, zodat u snel iemand kunt bellen als u hulp nodig heeft. Moet u langs een plek waar u zich minder veilig voelt, dan kunt u ook voor de zekerheid iemand bellen terwijl u erlangs loopt. Dat geeft een veilig gevoel. U kunt ook een mobiel persoonlijk alarm gebruiken. Dat is een alarmknop die u overal mee naartoe kunt nemen. U kunt altijd en overal luisteren en spreken, ook buiten dus. U kunt met één druk de knop hulp inroepen van een familielid of vriend, of een alarmcentrale. Dat kan bijvoorbeeld met de horloges van Wuzzi Alert.
3. Draag uw tas op een veilige manier
Gebruik een tas die u kunt afsluiten, bijvoorbeeld met een rits of met gespen. Draag deze met de riem over uw schouder. Loopt u op de stoep, houd de tas dan aan de kant van de gebouwen met de sluiting tegen u aan. Dan kan iemand die op een scooter of in een auto die voorbijrijdt de tas niet makkelijk afpakken. Rol een draagriem niet rond uw pols. Als iemand daaraan trekt, kunt u gewond raken. Leg uw tas nooit in uw rollator.
4. Wees wantrouwend als iemand u aanspreekt
Spreekt iemand u aan op straat? Vraagt iemand bijvoorbeeld om uw hulp? Denk eerst even na voordat u erop ingaat. Natuurlijk kan het geen kwaad om iemand de weg te wijzen. Maar wil iemand meer van u, wees dan wantrouwend. Ga in ieder geval nooit in op vragen om geld of vragen om met uw telefoon geld over te maken of een code te scannen. Dit zijn oplichterstrucs.
5. Zoek andere mensen op
Voelt u zich minder veilig, bijvoorbeeld omdat u denkt dat u wordt gevolgd? Ga dan naar een plaats waar veel mensen zijn of loop een winkel binnen.
6. Betaal met pin
Neem zo min mogelijk contant geld mee. Gaat u inkopen doen, betaal dan het liefst met uw pinpas. Zorg dat u uw pincode uit uw hoofd kent. Neem uw pincode nooit mee op een briefje. U kunt ook contactloos betalen met uw smartphone. Daarmee kunt u ook met uw vingerafdruk betalen.
7. Ga voorzichtig om met contant geld
Betaalt u aankopen contant, zorg dan dat anderen de inhoud van uw portemonnee niet zien. Heeft u een groot bedrag bij zich, bewaar dit dan op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld in een tasje om uw hals en in zakken die u kunt dichtritsen.
8. Houd wat geld bij de hand
Het kan verstandig zijn om wat geld in uw jaszak te bewaren dat u makkelijk af kunt geven als iemand u bedreigt.
9. Wees extra voorzichtig tijdens het pinnen
Pint u geld bij een bankautomaat, laat u dan niet afleiden door anderen. Houd uw hand ervoor als u de pincode intikt en laat niemand meekijken als u het geld wegstopt.
10. Ga snel weer naar binnen
Komt u in de buurt van uw huis, kijk dan even rond voordat u de deur opendoet. En houd uw sleutels bij de hand. Op die manier bent u snel binnen.
Toch slachtoffer van een diefstal of bedreiging?
- Roep zo hard mogelijk om hulp om de aandacht van omstanders te trekken.
- Verzet u niet en geef uw handtas of portemonnee af. Dat is minder erg dan gewond te raken.
- Bent u uw pasjes kwijt? Laat meteen bij thuiskomst u passen blokkeren via uw bank.
- Is uw smartphone gestolen? Blokkeer dan uw nummer via uw provider en doe aangifte bij de politie.