11 redenen om te starten met wandelen

In de stad of in een bos, op het strand of een rondje door het dorp. Wandelen is goed voor uw lichaam en voor uw humeur. En dat niet alleen, er zijn nog veel meer redenen om lekker te gaan wandelen.

1. Wandelen is goed voor uw lijf

Wandelen is heel goed voor de gezondheid. Dat is wetenschappelijk bewezen. Het is zelfs beter dan af en toe intensief sporten is de conclusie van de universiteit van Maastricht na onderzoek. Iedere dag een halfuurtje wandelen versterkt botten en spieren, verbetert de conditie van hart en bloedvaten en stimuleert de stofwisseling. Wandelen helpt niet alleen om aandoeningen te voorkomen. Vaak is het ook hét medicijn om gezondheidsklachten te verminderen. Bovendien krijgt u er gratis extra vitamine D door.

2. U krijgt er een goed humeur van

Wandelen maakt vrolijk. De buitenlucht maakt uw hoofd lekker leeg en het lichaam maakt al wandelend stofjes aan die een blij en positief gevoel geven. Deze stofjes heten endorfine en serotonine en worden ook wel gelukshormonen genoemd.

3. Wandelen is gezellig

Wandelen kan prima alleen, maar veel mensen wandelen graag in gezelschap. Een goede gelegenheid om bij te praten met een vriend(in) en ondertussen aan de conditie te werken.

4. Met wandelen kunt u nieuwe vrienden maken

Wie nieuwe mensen wil ontmoeten, kan zich aansluiten bij een van de vele wandelclubs in het land. Er is er altijd wel een in de buurt. Vraag informatie bij een buurtcentrum, kijk op Facebook of zoek online op bijvoorbeeld Wandelzoekpagina. Of zoek een wandelmaatje. U kunt zelf een oproep doen op Facebook en kijken of uw vrienden zin hebben in wandelen. Of meld u aan bij Sportpartner.com. Op dit platform kunt u in uw eigen stad of omgeving een wandelmaatje zoeken.

5. Wandelen is stressverlagend

Veel mensen wandelen graag alleen om zaken te overdenken, tot zichzelf te komen of in alle rust beslissingen te nemen. Lekker buiten zijn in de natuur maakt het hoofd leeg en het stresshormoon cortisol neemt af.

6. Wandelen geeft weinig kans op blessures

Ook als u nooit sport en niet van plan bent daaraan te beginnen, kunt u gaan wandelen. U zult misschien een beetje spierpijn hebben in het begin, maar de kans op blessures is minimaal. Uw gewrichten worden met een wandeling op vlak terrein maar heel licht belast.

7. Na een wandeling kunt u beter slapen

Moeite om in slaap te komen? Ook daar helpt een dagelijkse wandeling van een halfuurtje bij. Ook verbetert de kwaliteit van uw nachtrust.

8. Een wandeling breekt de dag

Wandelen is prima om even uit de dagelijkse sleur te komen, vooral als u niet elke dag hetzelfde rondje maakt. Maak van de gelegenheid gebruik om eens te wandelen in een wijk die u niet kent en leer uw omgeving beter kennen. Zo komt u misschien nog leuke verrassingen tegen.

9. Wandelen is goedkoop en kan altijd

Om te wandelen heeft u geen duur sportabonnement nodig. Openingstijden zijn er ook niet. U stapt de voordeur uit en werkt al meteen aan uw conditie. Het enige wat u nodig heeft, zijn fijne wandelschoenen en goede sokken. Eventueel kunt u walking sticks aanschaffen. Dat zijn aangepaste ski-stokken die het wandelen makkelijker maken. Wilt u ook eens in een ander gebied wandelen, dan bent u alleen wat geld kwijt aan reiskosten. En misschien een kop koffie.

10. Wandelen verkleint de kans op osteoporose

Wandelen zorgt voor sterke spieren en botten. Het houdt de spieren soepel en versterkt de gewrichten, kraakbeen en botten. De kans op osteoporose vermindert daardoor aanzienlijk.

11. Wandelen verkleint de kans op dementie en Alzheimer

Bewegen helpt dementie te voorkomen of uit te stellen. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding van de hersenen, zodat het brein in een goede conditie blijft. Wandelen is een goede manier om te bewegen omdat bijna iedereen het kan en de kans op blessures is klein. Vijf keer per week een halfuur wandelen kan al veel goed doen.