11 tips om zadelpijn te voorkomen

Als u een fietstocht maakt, is het vervelend als u last krijgt van zadelpijn. Vooral bij langere ritten kan zadelpijn ervoor zorgen dat u minder geniet. We geven 11 tips om zadelpijn te voorkomen.

1. Stel uw zadel goed af

Kunt u met uw voet op de grond staan terwijl u op het zadel zit? Dan staat het zadel te laag. Uw zadel staat op de goede hoogte als u met een gestrekt been uw hiel op het pedaal kunt zetten. U kunt dan waarschijnlijk nog met uw tenen bij de grond. Zorg er ook voor dat uw zadel niet te ver achterover staat. Het smalle gedeelte van het zadel kan dan te veel op het gevoelige deel van uw bekken drukken.  

2. Stel uw stuur goed af

U kunt het stuur in hoogte verstellen en vaak kunt u het ook kantelen. Kies een afstelling waarbij u een beetje voorovergebogen zit. Dan is uw lichaamsgewicht goed verdeeld over uw zadel en stuur.  Staat uw stuur te dichtbij, dan zit u teveel rechtop. Uw lichaamsgewicht rust dan bijna helemaal op uw zadel. Staat het stuur te ver weg, dan gaat u misschien schuiven op uw zadel.

3. Gebruik het hele zadel

Uw beide zitbotten moeten rusten op het breedste deel van het zadel. Als u te ver naar voren zit, dan hebben uw zitbotten geen steun. U rust dan met een gevoelig deel van uw bekken op het zadel. Dat kan de oorzaak zijn van zadelpijnklachten. 

4. Gebruik uw voeten op de goede manier

Zet het voorste gedeelte van uw voet op het pedaal. Gebruik dus niet het midden van uw voet of uw hiel om te trappen. Vindt u het lastig om kracht te zetten met uw voet? Misschien zijn uw voetgewrichten minder sterk dan vroeger. Het helpt om schoenen te dragen met een stevige zool. Misschien is het ook nodig om steunzolen te gebruiken. Draagt u al steunzolen bij het lopen, gebruik ze dan ook bij het fietsen. Of laat steunzolen maken voor de schoenen waarmee u fietst.  Fietst u op een e-bike, kies dan het liefst weinig ondersteuning. Als u minder kracht zet bij het trappen, schuift u makkelijker naar voren op uw zadel.

5. Zorg dat u recht zit

Zorg dat het zadel recht naar voren wijst en dat u recht zit. Als u scheef zit, kan het gebeuren dat één van uw zitbotten geen steun heeft. Misschien voelt u zelf niet of u scheef zit. Vraag daarom aan iemand anders om achter u te fietsen en te controleren of u recht zit. Scheef zitten is niet altijd meteen op te lossen. Misschien zijn uw benen niet even lang. Dan kunt u misschien een verhoging op uw pedaal zetten of een aangepaste schoen gebruiken. Het kan ook zijn dat uw bekken scheef staat. Dan kunt u het beste een arts om raad vragen. 

6. Kies een zadel met het juiste formaat

Een fijn zadel is niet te smal en niet te breed. Het moet breed genoeg zijn om steun te geven aan uw beide zitbotten. Als uw zadel te breed is, schuift u makkelijk naar voren. Vrouwen hebben meestal liever een wat breder zadel dan mannen. De breedte van het zadel hangt ook af van hoe sportief u wilt fietsen. Voor rustige ritjes in de stad is een breed zadel prima. Als u lange afstanden wilt fietsen met een hogere snelheid, dan is een iets smaller zadel meer geschikt. Bij een racefiets past een nog smaller zadel.

7. Kies een zadel met de juiste stevigheid

Als u last heeft van zadelpijn, kiest u misschien graag voor een zacht zadel. Het nadeel van een zacht zadel is dat u er verder in wegzakt. Daardoor ontstaat er een hobbel tussen de zitbotten, die tegen het gevoelige deel van uw bekken drukt. Daardoor krijgt u eerder zadelpijn. Kies daarom liever voor een iets harder zadel, zeker als u langere tochten maakt. Een harder zadel geeft meer steun. Een zadel dat is gevuld met schuim is het meest geschikt. Er zijn ook zadels die gevuld zijn met gel, maar die worden snel warm. Daardoor gaat u eerder zweten en dat kan zadelpijn erger maken.

8. Vraag of u uw zadel kunt omruilen

Gaat u op zoek naar een nieuw zadel, vraag dan in de winkel of u het zadel een tijdje mag proberen. U kunt een nieuw zadel niet goed beoordelen in de winkel en ook niet na één of twee keer fietsen. 

9. Kies een fiets die past bij uw lichaam

Voor een plezierige fietstocht zonder klachten is het belangrijk dat uw fiets bij uw lichaam past. Dat betekent dat de framemaat niet te groot en niet te klein mag zijn. Een te grote fiets rijdt niet prettig. U kunt dan gaan ‘zagen’ op het zadel. U schuift dan bij iedere trapbeweging heen en weer op het zadel en dat kan zadelpijn veroorzaken. Een te kleine fiets is ook niet goed, want daarmee kost het meer energie om kracht over te brengen op de trappers.

10. Draag fietskleding

Draag tijdens een fietstocht kleding die prettig zit. Een speciale fietsbroek kan helpen om zadelpijn te voorkomen. U kunt kiezen voor een strakke korte broek met zeemleer aan de binnenkant. Deze helpt het beste als u geen onderbroek draagt. U kunt ook kiezen voor een fietsonderbroek met een zachte binnenlaag. Die kunt u onder uw gewone kleren dragen. 

11. Oefen

Als u vaker fietst krijgt u minder last van zadelpijn. Het is dus goed om regelmatig te fietsen. Daardoor worden uw spieren sterker en dat helpt om met meer kracht te trappen. De druk op het zadel wordt daardoor minder. Heeft u net een nieuw zadel, probeer dit dan op verschillende tochten uit. Begin met een korte rit en maak de afstand steeds langer. Uw zitvlak went dan aan het zadel en dat kan zadelpijn verminderen.