Wonen zoals u dat wilt
De camper is populairder dan ooit. Misschien denkt u er ook weleens over na om met een camper op vakantie te gaan. Maar hoe zit dat eigenlijk, heeft u dan een groot rijbewijs nodig? Waar vindt u mooie routes? Zijn er ook campers te huur? Dit zijn 12 veelgestelde vragen over met de camper op vakantie.
Als u zelf een nieuwe camper wilt kopen, heeft u minimaal 50.000 euro nodig. Een tweedehands camper kunt u vanaf ongeveer 35.000 euro vinden.
Verder betaalt u kosten voor de verzekering, wegenbelasting, het onderhoud en de stalling. Weet u nog niet of een camper u bevalt of gaat u maar een paar weken per jaar op pad met de camper? Dan is het een goed idee om een camper te huren. Een camper huren is in het voor- en naseizoen goedkoper dan in het hoogseizoen. De prijzen variëren van 29 euro tot 200 euro per dag afhankelijk van het type camper en bijvoorbeeld het aantal slaapplaatsen.
Tijdens uw vakantie betaalt u voor uw brandstof, eventuele tolwegen en voor het overnachten. Overnacht u vooral op camperplaatsen, dan bent u goedkoper uit dan als u op campings overnacht.
Een nieuwe of tweedehands camper koopt u bij een camper- of caravandealer. Op Marktplaats en in diverse Facebookgroepen worden ook tweedehandscampers aangeboden. Op de websites Camptoo of Goboony huurt u een camper direct van de eigenaar. Dat is de goedkoopste manier. Daarnaast zijn er op internet verschillende bedrijven te vinden die campers verhuren.
Wilt u met de trein, het vliegtuig of uw eigen auto ergens naartoe reizen en ter plekke een camper huren? Bij CampersEuropa kunt u een camper huren in 20 Europese landen. Maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland is het heel gewoon om een camper te huren. Via Goboony kunt u ook in het buitenland een camper van een particuliere eigenaar huren. Verder kunt u bij bijna alle grote reisorganisaties camperreizen boeken.
Een WA-verzekering moet u in ieder geval hebben, zodat u gedekt bent voor schade die u toebrengt aan een ander. Wilt u ook schade aan uw camper vergoed krijgen, dan heeft u een beperkt of volledig cascoverzekering nodig. Let daarbij goed op wat er wel en niet meeverzekerd is, zoals een geluidsinstallatie, de inboedel en een luifel of voortent. Wilt u de camper uitlenen of verhuren, kies dan een verzekering waarbij dat gedekt is.
Dat ligt eraan. Een camper die op het kentekenbewijs geregistreerd staat als personenauto, mag in Nederland net zo hard als een personenauto. Staat er op het kentekenbewijs dat de camper een bedrijfswagen is? En is het toegestane gewicht meer dan 3.500 kilo? Dan mag u buiten de bebouwde kom niet harder dan 80 km per uur. In het buitenland kunnen andere regels gelden.
De meeste campers kunt u met een gewoon B1 rijbewijs rijden. Alleen als de camper zwaarder is dan 3.500 kilo, heeft u een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dit is een C1-rijbewijs. Om het C1-rijbewijs te halen, moet u een theorie- en een praktijkexamen afleggen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR. Vindt u het spannend om met een camper te rijden? Dan kunt u eerst een paar lessen nemen in het rijden met de camper of bepaalde vaardigheden leren op een vaardigheidstraining.
Het grote voordeel van een camper is dat u binnen een paar minuten geïnstalleerd bent. U bent zelfvoorzienend en als u weer wilt vertrekken, hoeft u alleen maar weg te rijden. U kunt dus heel makkelijk rondtrekken. Het nadeel is dat u geen personenauto bij u heeft. Als u op pad wilt, moet u de hele camper en al uw spullen meenemen. Lees meer over de verschillen in het artikel Camper of caravan? Zo maakt u de juiste keuze.
Met een camper komt u niet zo eenvoudig in het centrum van een stad. Het rijden door smalle straatjes met scherpe bochten is met een camper niet altijd eenvoudig. Ook een parkeerplaats vinden kan lastig zijn. Een camper heeft niet alleen een grotere parkeerplek nodig, maar kan ook te hoog zijn voor een parkeergarage. Ook moet u voor vertrek altijd een aantal zaken goed controleren voordat u veilig kunt wegrijden. Zo moet u zorgen dat u geen losse spullen in de camper heeft staan en dat uw servies goed is opgeborgen, alle ramen gesloten zijn en dat de stroom, het gas en de waterslang afgekoppeld zijn.
In Nederland kunt u overnachten op een camperplaats of op een camping. Een camperplaats heeft weinig of geen voorzieningen. Voor een overnachting op een camperplaats betaalt u minder dan op een camping. Een camperplaats kunt u meestal niet reserveren. Veel camperaars wisselen camperplaatsen en campings af.
In het buitenland kunnen andere regels gelden voor het overnachten in de camper. Zo mag u in Duitsland vaak wel op een parkeerplaats overnachten. En in Zweden mag u uw camper zelfs overal neerzetten. U moet dan wel toestemming vragen aan de grondeigenaar. Ga voor vertrek dus goed na welke regels er gelden in de landen waar u wilt overnachten.
Overnachtingsplaatsen voor onderweg vindt u bijvoorbeeld via de website Campercontact, met meer dan 37.000 camperplaatsen in 58 landen. Veel camperplaatsen zijn beoordeeld door andere camperaars. De website heeft ook een eigen app, handig voor onderweg.
In een aantal landen kunt u via een organisatie overnachten op een boerderij of bijvoorbeeld bij een pub. Om hier gebruik van te maken, wordt u voor een klein bedrag lid van zo’n organisatie. U ontvangt daarna een sticker voor op de voorruit en u krijgt een boekje met daarin alle adressen waar u welkom bent. In Frankrijk heet dit France Passion, in Duitsland Landvergnügen, in Engeland Brit Stops en in Italië Agricamper Italia.
In het artikel De beste camperroutes leest u waar u mooie camperroutes kunt vinden.
Veel camperaars nemen inderdaad fietsen mee. Dat is handig als u met de camper op een camping staat en een boodschap wilt doen of een bezienswaardigheid in de buurt wilt gaan bezoeken bijvoorbeeld. U hoeft dan niet altijd de camper mee te nemen. Sommige campers hebben een fietsgarage. Daarnaast zijn er verschillende soorten fietsendragers voor de camper. Als uw camper een trekhaak heeft, kunt u dezelfde fietsendrager gebruiken als voor een personenauto. Wilt u e-bikes meenemen, zorg dan dat uw fietsendrager hiervoor geschikt is. Er zijn ook speciale fietsendragers voor de camper, bijvoorbeeld voor aan het chassis of scharnierende fietsendragers waarmee u de achterdeuren kunt vrijhouden. Laat u goed adviseren over de mogelijkheden.
Controleer altijd de lokale snelheidslimieten en andere lokale verkeersregels voor campers. Controleer ook of er milieuzones zijn. Oudere campers zijn daar niet altijd welkom. Zet en leg uw spullen altijd goed vast voor u gaat rijden. Zorg ook altijd voor een goede camperverzekering en reisverzekering.
Gaat de hond of kat ook mee op reis? In veel landen mag u een dier niet los in een auto of camper vervoeren. Uw huisdier moet dan tijdens het rijden in een speciale dierengordel of in een bench. Een boekje of app met camperplaatsen en campings is ook een must. Want hoe vrij u ook bent, uiteindelijk wilt u toch graag op een fijne plek terechtkomen. Houd er rekening mee dat niet alle campings en camperplaatsen het hele jaar open zijn. Meer over veilig reizen met de camper leest u in dit artikel.