5 handige tablets voor ouderen

Als u zelfstandig thuis woont, kan een tablet een handig hulpmiddel zijn. Wij vergeleken vijf tablets die speciaal voor ouderen zijn gemaakt.

Een tablet is een kleine, platte, draagbare computer. Het grote verschil met een gewone computer of een laptop is dat u het scherm kunt aanraken en zo de tablet kunt gebruiken. Daardoor is het erg makkelijk om een tablet te gebruiken. Een ander voordeel is dat een tablet minder zwaar is dan een computer of laptop. En een tablet neemt u makkelijk mee of pakt u gemakkelijk op, ook als u op de bank zit of in uw luie stoel.

Wat kunt u met een tablet doen?

Met een tablet kunt u bijvoorbeeld zoeken op internet, spelletjes doen en foto’s kijken. Ook kunt u ermee beeldbellen. Een tablet is makkelijker te bedienen dan een computer. Toch vinden mensen die weinig ervaring hebben met moderne apparaten het soms moeilijk om met een tablet om te gaan. Daarom zijn er speciale tablets voor senioren ontwikkeld. Die zijn eenvoudiger te bedienen en hebben soms een aantal extra functies.

Tablets voor senioren

We hebben de bijzonderheden van vijf tablets voor senioren op een rij gezet. Alle vijf zijn ze gebaseerd op een gewone tablet. De leveranciers van deze seniorentablets hebben de bediening eenvoudiger gemaakt. Zo hebben alle seniorentablets minder afbeeldingen op het scherm staan dan gewone tablets. Ook zijn de afbeeldingen groter dan normaal. Voor alle tablets geldt dat een draadloze internetverbinding (wifi) nodig is om de tablet te kunnen gebruiken. Dit moet dus in huis aanwezig zijn. Gaat het u vooral om het onderhouden van contact met mantelzorgers, familie of vrienden? Dan zijn de Klassieke Compaan of de Kwebbel heel geschikt.

Klassieke Compaan

De Klassieke Compaan is een gebruiksvriendelijke tablet met grote knoppen. De tablet staat in een houten lijst, alsof het een grote foto is. Gebruikers kunnen spelletjes spelen, foto’s bekijken, nieuws lezen en een agenda bijhouden. Internetten kan, maar u kunt deze optie ook uitzetten. De mogelijkheden van de Compaan zijn bewust erg beperkt. U kunt er alleen mee mailen of beeldbellen met vaste contactpersonen. De helpdesk is dagelijks van 9 tot 18 uur bereikbaar, ook in het weekend. Familie en vrienden (contactpersonen) loggen eenvoudig in op het 'Compaan Portaal' met hun eigen computer, tablet of mobiele telefoon. Via het portaal kunnen ze beeldbellen met bijvoorbeeld vader of moeder en foto's of video's sturen of een spelletje spelen. Met de 'goedemorgen' functie kunnen zij degene voor wie ze zorgen, iedere dag vragen om iets van zich te laten horen. Mantelzorgers kunnen ook herinneringen instellen om medicijnen in te nemen. De Klassieke Compaan kost 299 euro (2023). Daarnaast betaalt u 12,95 euro per maand aan abonnementskosten. Kijk voor meer informatie op de website Uwcompaan.

SimTab

SimTab is een tablet met grote pictogrammen en vooraf geïnstalleerde functies. Met een SimTab kunt u alles doen wat ook met een gewone tablet kan. Bij een SimTab hoort de hulp van een SimCoach. Dit is een telefonische helpdesk, die u op werkdagen van 9 tot 5 kunt bereiken tegen lokaal tarief. Als u dat wilt, kan de helpdesk de tablet op afstand overnemen en instellen. Zo kunt u een volwaardige tablet gebruiken, ook als u behoefte heeft aan wat extra ondersteuning. De SimTab kost 329 euro (2023). De SimCoach is het eerste jaar gratis, daarna betaalt u 7 euro per maand. Kijk voor meer informatie op de website simpc.nl.

SeniorenTAB

SeniorenTAB heeft seniorvriendelijke tablets van verschillende merken. Ze hebben allemaal grote pictogrammen en vooraf geïnstalleerde functies. U kunt met de tablets mailen, foto’s en filmpjes maken, internetten, tv kijken, bellen, het nieuws en het weerbericht bekijken en spelletjes doen. U kunt ook zelf apps toevoegen. Bij de SeniorenTAB hoort een serviceabonnement. Dat betekent dat u dagelijks van 9.30 tot 16.00 uur de helpdesk kunt bellen. Als u wilt, kan een medewerker van de helpdesk de tablet op afstand overnemen en instellen.

De SeniorenTAB is er vanaf 349 euro tot 689 euro (2023). Het serviceabonnement is het eerste jaar gratis en kost daarna 4,00 euro per maand. Kijk voor meer informatie op de website seniorentablet.nl.

Kwebbel

Dit is een seniorentablet die alleen bedoeld is voor contact met familie en vrienden. Er is een eenvoudig  menu voor de volgende functies: beeldbellen, berichten sturen, chatten of een fotoboek openen. Er is plek voor maximaal dertig contactpersonen die onbeperkt kunnen videobellen, berichten versturen en foto’s delen. Zij hebben een Kwebbel app op hun eigen smartphone of tablet waarmee ze contact kunnen maken met de tablet. Een Kwebbel tablet kost 299 euro (2023). Het Familie Pakket is één jaar gratis, daarna kost het 5,95 euro per maand. Kijk voor meer informatie op de website Kwebbel.

EmporiaTablet

De EmporiaTablet heeft heldere keuzemenu´s, grote bedieningstoetsen en een duidelijk beeldscherm. Een aantal functies is vooraf geïnstalleerd. Er is een praktische standaard bij die tegelijkertijd oplaadt. Emporia verzorgt geen ondersteuning voor de gebruikers. Een EmporiaTablet kost 299 euro (2023).