5 redenen waarom zingen leuk én gezond is

Meezingen met de radio, zingen onder de douche, of zingen bij een koor. Het maakt niet uit waar of hoe u zingt, u knapt er altijd van op. Het is goed voor uw brein, voor uw lijf en voor uw humeur.

Ik kan niet zingen, denkt u misschien. Maar dat is maar heel zelden waar. De meeste mensen kunnen best zingen of ze kunnen het met wat oefening leren. Natuurlijk is er verschil in stemgeluid en klinkt de ene zanger mooier dan de ander. Maar gewoon zingen, voor jezelf of samen met anderen, kan iedereen. En er is reden genoeg om het regelmatig te doen. 

1. Goed voor uw lichaam

Zingen is goed voor allerlei spieren in uw lichaam. Om te beginnen voor uw ademhalingsspieren, zoals het middenrif en de spieren tussen de ribben en boven het sleutelbeen. Ook zet u met zingen de buikspieren, rugspieren en de longen aan het werk. Het Longfonds noemt zingen als één van de middelen om de longen in goede conditie te houden. Omdat u dieper ademhaalt, verbetert de bloedsomloop, krijgt uw lichaam meer zuurstof en verbetert uw weerstand. Na een uurtje zingen heeft u al meer afweerstoffen in uw bloed.

2. Goed voor uw humeur

Als u samen aan het zingen bent, voelt u zich beter.  Dat zegt neuropsycholoog Erik Scherder, die een boek schreef over hersenen en muziek. Mensen die in een koor zingen hebben minder depressieve klachten. Ze genieten meer en zijn meer tevreden met hun leven.

Bij het zingen komen hormonen vrij die u blij maken. Dat effect is het grootst als u met anderen samen zingt. Niet voor niets zingen 600.000 Nederlanders in een koor. Maar samen zingen kan ook spontaan met familie of vrienden, bij de kerstboom, op een verjaardagsfeest of tijdens een oppasmiddag met de kleinkinderen. Het levert u zeker een goed humeur op.

3. Goed tegen stress

Heeft u veel aan uw hoofd? Ook dan kan zingen helpen. Allerlei spieren moeten aan het werk, maar ook uw hersenen. Daardoor is er geen plaats voor piekergedachten. Zingen kan de hartslag vertragen, omdat u uw adem op een andere manier gebruikt. Een lied met lange zinnen zingen kan daardoor hetzelfde effect hebben als een ademhalingsoefening bij yoga. Daarmee vermindert u stress.

4. Goed voor de band met anderen

Net als sporten, boeken lezen of creatief bezig zijn, kan samen zingen helpen om u verbonden te voelen met anderen. Een passie delen geeft inspiratie en stimuleert om het te blijven doen. Bij zingen is de onderlinge band wel heel speciaal. Onderzoek heeft laten zien dat als u in een koor zingt of neuriet, uw hartslag zelfs in hetzelfde ritme komen als die van de andere koorleden.

5. Goed voor je brein

Als u zingt, moet uw brein hard aan het werk. U moet uw geheugen gebruiken voor de juiste tekst, u moet goed luisteren naar de muziek en u moet de goede toon vinden. Muziek is goed voor de verbindingen tussen verschillende hersengebieden, zegt neuropsycholoog Erik Scherder. De bloeddruk daalt en de ademhaling verbetert als u luistert naar uw favoriete muziek. Dat is goed tegen stress en dat is weer gunstig voor het deel van de hersenen dat de werking van het geheugen bepaalt.

Ook meer zingen?

Vroeger werd er veel meer gezongen, in de kerk, op straat, in het café en tijdens het werk. Nu lijken we ons wat eerder te schamen. Dat is jammer, want zingen heeft zoveel positieve effecten. Stap dus over uw onzekerheid heen en zing uit volle borst tijdens het douchen of het stofzuigen. Of sluit u aan bij een zangkoor op een niveau dat bij u past.

Als u de deur niet uit wilt, kunt u ook via internet zingen. Op de website Zing als vanZelf doen elke zaterdagochtend bijna 2500 mensen mee aan Samen Online Zingen.