50+ vrijwilligers leveren de samenleving kapitalen op

De vergrijzing kost de samenleving handenvol geld, lezen we bijna dagelijks in de krant. Maar daar mag weleens in grote letters bij hoeveel 50-plussers bijdragen als vrijwilliger. Dan pakt de rekensom heel anders uit.

Van alle 50-plussers zet 42 procent zich in als vrijwilliger, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar liefst 2,7 miljoen vrijwilligers van 50 jaar en ouder zijn in touw voor hun sportclub, de buurtjeugd, de kerk of bewoners in het verpleeghuis. Stel dat al die gewerkte uren zouden moeten worden betaald. Wat zou de waarde van vrijwilligerswerk dan zijn? De 2,7 miljoen 50-plussers die vrijwilligerswerk doen, werken per persoon gemiddeld 260 uur per jaar. Als groep nemen zij daardoor 60 procent van alle vrijwilligersuren voor hun rekening. Zelfs bij een schamel uurloon van 5,00 euro komt dat neer op een waarde van 3,5 euro miljard per jaar!

Goed gevoel

vrijwilligers goed gevoel vrolijke groep 50+ers

Vrijwilligers zelf willen vaak niets weten van geld. Ook zonder een vergoeding biedt vrijwilligerswerk hun genoeg, zo blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine. Ze leren iets nieuws, komen in contact met anderen of vinden vrijwilligerswerk gewoon leuk om te doen. Meer dan de helft vindt dat vrijwilligerswerk nieuwe inzichten geeft. Een vergelijkbaar deel vindt het fijn om door vrijwilligerswerk te laten zien dat het belangrijk is om anderen te helpen. En bijna de helft vindt dat hun vrijwilligerswerk goed is voor het gevoel van eigenwaarde.

Onbetaald is beter

Juist het feit dat vrijwilligerswerk onbetaald is, geeft het een meerwaarde, vindt Lucas Meijs, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. “Wat is je als bewoner van een verzorgingshuis meer waard: iemand die speciaal voor jou door weer en wind komt om uit vrije wil een kopje koffie met je te drinken? Of iemand die ervoor wordt betaald en die bovendien een dubbele agenda heeft, namelijk rapporteren hoe het met je gaat en of je wel goed voor jezelf zorgt?”

Gezonder door vrijwilligerswerk?

Van de 50-plussers die vrijwilligerswerk doen, noemt driekwart zijn gezondheid ‘zeer goed’. Van de niet-vrijwilligers zegt 61 procent dit. Kun je zeggen dat vrijwilligerswerk de mens gezond houdt? Dat is maar de vraag. Het kan ook zijn dat mensen met een slechtere gezondheid minder snel vrijwilligerswerk gaan doen. Dat blijkt onder andere uit cijfers van arbeidsongeschiktheid en vrijwilligerswerk. Gemiddeld zet ‘slechts’ 31 procent van de arbeidsongeschikten zich in als vrijwilliger.

Maakt vrijwilligerswerk gelukkig?

Maar nu de gelukscijfers. Van de 50-plus-vrijwilligers noemt 91 procent zich (erg) gelukkig. Onder de niet-vrijwilligers in dezelfde leeftijdsgroep blijft de teller hangen op 84 procent die zichzelf als (erg) gelukkig beschouwt.

Natuurlijk kan het in theorie ook hier omgekeerd werken: gelukkige mensen melden zich eerder aan voor vrijwilligerswerk. “Maar”, zegt Lucas Meijs, “gezien de voordelen die vrijwilligers weten te noemen over hun werk, lijkt het erop dat dit wel degelijk bijdraagt aan hun geluk.”