6 apps voor een betere buurt

Buurtbewoners hebben elkaar hard nodig: om een weggelopen poes te zoeken, een hogedrukspuit te lenen of elkaar te waarschuwen voor een kapotte buitenlamp of een ingetikt ruitje.

Toch kennen veel buurtbewoners elkaar niet of slechts oppervlakkig. En dat is jammer. Sociale media kunnen een handje helpen om buren met elkaar in contact te brengen. In de winkel op uw mobiele telefoon (App Store of Google Play store) vindt u handige apps om met uw buren in contact te komen. U heeft dan wel een mobiele telefoon met internetverbinding nodig, een zogenaamde 'smartphone'.

Het nieuwe dorpsplein: Nextdoor

Deze app is een online ontmoetingsplaats voor buren en buurtbewoners. Het aloude dorpsplein, maar dan digitaal. Buurtbewoners loggen met hun eigen naam in. Ze plaatsen berichten in categorieën, zoals gevonden voorwerpen, buurtpreventie, gratis, aanbevelingen en vraag en aanbod.

Nextdoor is gratis voor Android en iPhone

Spullen lenen bij de buren: Peerby

Via de app geeft u aan dat je op zoek bent naar bijvoorbeeld een hogedrukspuit, hark of steigerhout. Peerby stuurt een bericht naar de mensen in de buurt die ook lid zijn. Gemiddeld krijg je binnen 30 minuten een reactie.

De peerby-app is gratis voor Android en iPhone

Verdachte situaties melden: Veiligebuurt

Via deze app staat u in contact met andere buurtbewoners en kunt u verdachte situaties melden aan elkaar en de juiste instanties. Op basis van uw postcode maakt het systeem virtuele buurtgroepen. Voor de Veiligebuurt app hoeft u geen telefoonnummers uit te wisselen met uw buurtbewoners. Dit zorgt voor een laagdrempelig contact.

De Veiligebuurt-app is gratis voor Android en iPhone

Verstrekte vergunningen: Omgevingsalert

apps

Wie deze app download, is direct, overal en altijd op de hoogte van de aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen in de buurt. Worden de bomen gekapt? Krijgen de buren een dakkapel? U bent als eerste op de hoogte.

De Omgevingsalert-app is gratis voor Android en iPhone

Informatie van de politie: Burgernet

Als lid van Burgernet helpt u de politie bij het oplossen van misdrijven of bij het vinden van vermiste personen. Hoe meer mensen deelnemen, hoe groter de kans dat iemand wordt opgespoord. Er zijn al meer dan 1,5 miljoen deelnemers. U krijgt een oproep als er iets aan de hand is in uw buurt. En u ontvangt een bericht als de actie is afgelopen. Een voorbeeld van het succes van Burgernet: een demente man is spoorloos; via Burgernet wordt hij gevonden. De politie brengt hem weer thuis. En: na een inbraak is de politie op zoek naar verdachte personen. Door een tip kan de politie iemand aanhouden.

De app Burgernet is gratis voor Android en iPhone

Snel met elkaar in contact: WABP

Met WhatsApp kunt u tekstberichten versturen. Als u deze app heeft, kunt u lid worden van een groep. Zoals WABP: WhatsApp Buurt Preventie. Er zijn al bijna 9000 groepen in Nederland. De beheerders van de groepen zijn geregistreerd bij WABP. De leden van de groep letten op de veiligheid in de buurt. Ze houden elkaar op de hoogte van opvallende dingen. Zoals een verdachte auto in de buurt. U kent misschien de borden wel: ‘Attentie WhatsApp Buurt Preventie’. Is uw buurtgroep actief? Dan kunt u de gemeente vragen zo’n bord te plaatsen. Het kan inbrekers afschrikken.

WhatsApp is gratis voor Android en iPhone