6 handige manieren om een leuke fietsroute te vinden

Volgt u graag een vaste fietsroute met wegwijzers? Of gaat u liever uw eigen weg? Er zijn veel manieren om een leuke fietstocht samen te stellen. Of u nu ver weg gaat of dichtbij huis blijft en of u nu fietst voor uw plezier of op pad gaat voor een afspraak.

In Nederland kunt u eindeloos fietsen door veel verschillende landschappen. Bijna overal zijn goede fietspaden en langs deze fietspaden vindt u vaak ook een plek waar u gezellig kunt koffiedrinken en uw e-bike kunt opladen. Een leuke fietsroute vinden of zelf uitstippelen is niet moeilijk, want er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar.

1. Knooppunten, makkelijk en flexibel

Nederland heeft een uitgebreid netwerk van fietsroutes die met elkaar verbonden zijn door knooppunten. Bij ieder knooppunt staat langs de weg een plattegrond, waarop u kunt zien waar u bent, naar welke knooppunten u kunt fietsen en hoe ver dat is. U hoeft dan tijdens het fietsen alleen nog te letten op de bordjes met het nummer van het knooppunt. Aangekomen bij het volgende knooppunt, kijkt u opnieuw waar u naartoe wilt. Het netwerk loopt ook door over de grens naar België en Duitsland.

Wilt u voordat u vertrekt alvast zien hoe uw route eruit ziet, dan kunt u thuis uw route alvast uitstippelen, bijvoorbeeld met behulp van de website Fietsknoop.nl. U klikt op deze website knooppunt voor knooppunt aan of u zoekt een bepaalde bestemming uit en laat de website een route samenstellen. Op de kaart ziet u ook waar de picknickbanken, rustpunten en toiletten zijn. Is uw route klaar? Dan kunt u een overzicht met knooppunten printen of de route downloaden.

2. Doortraproutes, comfortabel voor senioren

Doortraproutes zijn mooie, rustige fietsroutes van maximaal 25 kilometer. Vrijwilligers van de Fietsersbond hebben deze fietsrondjes uitgestippeld speciaal voor senioren. U fietst op deze routes door het groen en over brede paden en wegen met weinig verkeer. U komt geen ingewikkelde oversteekplaatsen of andere obstakels tegen. Doortraproutes zijn er in Gelderland, Overijssel en Friesland.

3. Lange-afstandsfietsroutes, voor een vakantie op de fiets

LF-routes zijn lange-afstandsfietsroutes met een bepaald thema voor meerdere dagen. Voorbeelden zijn de Kustroute (610 kilometer), de Maasroute (480 kilometer), de Waterlinieroute (410 kilometer) en de Zuiderzeeroute (440 kilometer). De routes zijn bewegwijzerd. Iedere route heeft een eigen boekje met kaarten en praktische informatie voor onderweg, zoals overnachtingsadressen en oplaadpunten voor uw e-bike (12,95 euro per boekje). Ook vindt u veel informatie in de gratis LF-app. Als u een route heeft gereden en op bepaalde plaatsen een foto van uzelf of uw fiets heeft gemaakt, kunt u een herinnering aanvragen. U krijgt dan een oorkonde en een schildje voor op uw frame.

4. Fietsen door Natuurmonumenten

Fietst u graag door bijzondere natuurgebieden? Zoek dan eens een route uit op de website van Natuurmonumenten. Er zijn er ongeveer 80 in heel Nederland. De lengte varieert van nog geen 10 kilometer tot meer dan 100 kilometer. Sommige routes gaan via knooppunten, andere zijn bewegwijzerd of volgt u via een kaart met routebeschrijving. Vaak kunt u een route ook downloaden.

5. Fietsen met een thema

Fietst u graag door werelderfgoed? Houdt u van molens, forten of kastelen of kijkt u graag naar vogels? Over al deze thema’s zijn fietsroutes samengesteld, u vindt ze via Fietsnetwerk.nl. U kunt de route ook uitkiezen op lengte en op provincie. Deze website heeft ook een gratis app voor onderweg.

6. Fietsrouteplanner voor alle soorten fietstochten

Met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond plant u op de computer of in de app uw fietsroute. U geeft uw startpunt en bestemming in en de Fietsrouteplanner stippelt een route voor u uit. Daarbij kunt u kiezen voor een route via knooppunten, maar ook voor een route met weinig auto’s, een route door de natuur of een route waarop u makkelijk kunt doorfietsen, dus veel over fietspaden langs doorgaande wegen. U kunt de Fietsrouteplanner ook gebruiken als u de snelste en makkelijkste weg wilt vinden om een bepaald adres met de fiets te bereiken. Bij iedere keuze ziet u hoe lang de route is en hoeveel CO2-uitstoot u bespaart in vergelijking met een autorit. Maar ook voorgeplande fietsroutes in een bepaalde provincie of rond uw vertrekpunt vindt u in de Fietsrouteplanner. U kunt de routes printen of downloaden.

Tips voor een goede voorbereiding

  • Heeft u op uw fietsroute één of meer veerpontjes nodig? Controleer dan voor vertrek of het pontje wel vaart. Sommige pontjes varen niet op bepaalde dagen. Ook kan een pontje tijdelijk uit de vaart zijn vanwege het weer of de waterstand.
  • Zorg dat u de juiste fiets heeft voor het terrein waar u gaat fietsen. In heuvelachtige gebieden zoals de Veluwe en Zuid-Limburg heeft u versnellingen nodig.
  • Neem een pompje en plakspullen mee. Wilt u extra goed voorbereid op pad, zorg dan voor een fietsverzekering met pechhulp.