6 vragen over het schrijven van uw levensverhaal

Het is leuk om een boek over uw leven te schrijven. Niet alleen om zelf herinneringen op te halen, maar ook om voor anderen herinneringen achter te laten. Maar hoe doet u dat als u weinig ervaring met schrijven heeft? De antwoorden op deze 6 vragen helpen u op weg.

Als u uw levensverhaal wilt vastleggen, maakt het niet zoveel uit of u veel of weinig ervaring heeft. Het gaat vooral om het plezier dat u in het schrijven heeft en het verhaal dat u wilt vertellen. Wilt u toch niet zelf schrijven, dan kunt u ook iemand anders vragen dat voor u te doen.

1. Wat is mijn verhaal?

Bedenk eerst wat u op papier wilt zetten, voor wie en waarom. U kunt beginnen met herinneringen ophalen, bijvoorbeeld met behulp van fotoalbums en muziek van vroeger. Het geheugen werkt als een sneeuwbal. Als u eenmaal begonnen bent, komen er steeds meer herinneringen naar boven. Dat kunnen ook minder leuke herinneringen zijn. Neem de tijd om daarbij stil te staan en bedenk of u ze in uw boek wilt verwerken. Het kan u soms ook goed doen om te schrijven over een moeilijke tijd in uw leven.

2. Hoe begin ik?

Voor veel schrijvers is het lastig om te beginnen op een lege pagina. Een goede truc om de eerste letters op papier te krijgen is om een timer op 10 minuten te zetten en gewoon te gaan schrijven. Zomaar, uit de losse pols. Waarover maakt niet uit, als u maar doorschrijft. U legt de pen pas neer als de wekker afgaat. Zo komt u er vanzelf in. Een andere truc is om het verhaal precies zo op te schrijven als u het zou vertellen als uw (klein)kind naast u zou zitten. Schrijf in de ik-vorm, want het gaat tenslotte over u. Denk niet te veel na over de taal, het verhaal is nu belangrijker dan mooi schrijven. Staat er iets op papier, lees dan hardop wat u geschreven heeft. Zo komt u er vanzelf achter of een zin goed loopt of niet.  

3. Hoe deel ik het boek in?

Zorg voor structuur in het boek. U kunt bijvoorbeeld beginnen bij uw jeugd en de gebeurtenissen opschrijven in de volgorde waarin ze zijn gebeurd. Zo werkt u naar het heden toe. U kunt ook kiezen voor thema’s, bijvoorbeeld uw herinneringen aan de eerste schooldag, aan de eerste liefde, aan een bepaalde reis of aan een baan. Over ieder thema schrijft u een apart hoofdstuk.

4. Hoe kan het beter?

Staat alles op papier? Dan is het een goed idee om de tekst aan iemand te laten lezen. Zelf ziet u bepaalde fouten misschien niet, omdat u middenin het verhaal zit. Voor een buitenstaander is het makkelijker om de spel- en stijlfouten te zien. Vraag hiervoor bijvoorbeeld hulp aan een vriend of vriendin die goed is met taal.

5. Hoe maak ik er een echt boek van?

Bent u tevreden over de tekst? Dan kunt u er een echt boek van gaan maken. U kunt de pagina’s natuurlijk zelf printen en in een mooie map doen. Maar wilt u van uw werk een echt boek maken, dan moet u op zoek naar drukker, bij u in de buurt of online, bijvoorbeeld Pumbo of Mijnbestseller. Tegen een kleine vergoeding kunt u het boek ook laten opmaken. De prijs hangt af van bijvoorbeeld het type papier dat u kiest, een harde of zachte cover, foto’s op de cover en het gebruik van kleur. Het is mogelijk om een exemplaar van een boek te laten afdrukken vanaf 15 euro. Hoe meer exemplaren u laat afdrukken, hoe lager de prijs per boek.

6. Wat als ik niet zelf wil of kan schrijven?

U kunt ook iemand anders vragen om uw boek te schrijven. U kunt bijvoorbeeld een familielid of bekende vragen om uw verhaal op te schrijven tegen een kleine vergoeding. Kent u niemand in uw eigen omgeving, dan kunt u ook een professionele schrijver zoeken. Reken daarvoor op een prijs van 30 tot 80 euro per uur. Maak vooraf goede afspraken over wat u van de schrijver verwacht en over het aantal uren dat hij of zij aan uw boek mag besteden. Er zijn ook wat grotere tekstbedrijven, zoals Story Terrace, die een totaalprijs rekenen voor een compleet boek, inclusief interviews, schrijfwerk, vormgeving en drukken. Het voordeel hiervan is dat u zelf helemaal geen werk meer heeft aan het boek. Wilt u niet een heel verhaal schrijven, maar wel herinneringen vastleggen? Dan kunt u hiervoor ook een voorgedrukt invulboek gebruiken, bijvoorbeeld uit de serie Vertel Eens (Mam/Pap/Opa/Oma Vertel eens). Hierin kunt u herinneringen opschrijven en foto’s plakken.