7 manieren om een feest te vieren

Bent u binnenkort een aantal jaar getrouwd? Wilt u uw verjaardag eens anders dan anders vieren? Of wilt u gewoon graag weer eens gezellig met uw familie of vrienden samen zijn, zonder speciale aanleiding? Dit zijn 7 originele ideeën.

Verjaardagsfeestjes en andere vieringen zijn vaak een leuke manier om familie, vrienden en bekenden te ontmoeten, bij u thuis of ergens anders. Zo blijft u elkaar zien en heeft u de kans om weer even bij te praten. Heeft u niets te vieren, maar wilt u graag weer eens samen zijn met de hele familie, met broers en/of zussen of met neven en nichten? Ook voor die ontmoetingen kunt u de ideeën in dit artikel gebruiken.

1. Samen iets actiefs doen

Als u met een groep actief bezig bent, ontstaan er vaak andere gesprekken dan als u met elkaar in een kringetje zit. Een verrassende activiteit kan de sfeer verhogen en u leert uw vrienden of familie op een andere manier kennen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheden van alle gasten. Voor bepaalde activiteiten is het nodig om goed fit te zijn.

Wilt u iets plannen in een seizoen waarin u een goede kans heeft op mooi weer? Dan zijn dit leuke activiteiten.

  • Huur een step, Segway of een elektrische scooter. Daarmee kunt u een uitgezette speurtocht volgen of een route langs leuke kroegjes of door een mooi natuurgebied.
  • Speel Escape the City, een stadswandeling via een app waarbij u onderweg allerlei raadsels moet oplossen.
  • Speel jeu de boules of boerengolf (golf met een grote bal).
  • Ga naar een zwemplas waar u verschillende activiteiten kunt doen, zoals suppen (peddelen terwijl u op een plank staat), waterfietsen of kanoën.
  • Maak een boswandeling onder begeleiding, waarbij u van alles kunt leren over bomen, planten, vogels en andere dieren. Natuurmonumenten heeft veel leuke mogelijkheden.
  • Maak een strandwandeling onder begeleiding en zoek uw eigen mosselen en oesters.

Gokt u liever niet op goed weer, dan zijn er ook genoeg leuke activiteiten die u binnen kunt doen. Jeu de boules, bowlen of poolbiljarten zijn bekende voorbeelden. Maar u kunt ook binnen (ijs)karten, een escape room spelen of een gymnastieklokaal afhuren voor een aantal uur.

2. Samen iets creatiefs doen

Organiseert u een ontmoeting met mensen die ervan houden om iets te maken? Dan zijn er heel veel workshops die u samen kunt doen. Van bonbons maken tot servies beschilderen en van sieraden en tassen maken tot houtbewerken. De meeste workshops doet u binnen, maar er zijn ook creatieve buitenactiviteiten, zoals zandsculpturen maken of landschappen of monumenten tekenen en schilderen.

3. Samen varen

Tijdens een boottochtje bent u in beweging zonder dat u zelf veel hoeft te doen. Omdat de boot steeds in beweging is, is het nooit saai. U ziet het landschap veranderen terwijl u gezellig kunt praten met de andere gasten. U kunt een rondvaart maken, bijvoorbeeld in de Biesbosch, de Weerribben of in de grachten van een historische stad. Maar er zijn ook boottochten op rivieren en meren, soms inclusief eten en drinken aan boord. Rondvaartboten zijn meestal overdekt en dus geschikt voor goed en slecht weer. U kunt ook één of meer motorboten of sloepjes huren en zelf eten en drinken meenemen. Zorg voor genoeg schippers die met een boot overweg kunnen. Wilt u een iets actiever uitje, huur dan roeiboten of kano’s.

4. Samen een bijzondere locatie bezoeken

In Nederland zijn veel bijzondere locaties, die heel geschikt zijn om een feest te vieren of een familiedag te houden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel forten die eten en drinken kunnen verzorgen en sommige hebben ook zalen die u kunt huren. De omgeving van het fort kan ook geschikt zijn voor buitenactiviteiten.

Organiseert u een feest of familiedag voor jong en oud? Dan is een dierenpark misschien een leuke locatie. Grote dierentuinen hebben vaak een speciaal aanbod voor families, waarbij u samen eten kunt combineren met activiteiten in de dierentuin. Maar misschien kunt u ook terecht bij een wat kleiner park of een kinderboerderij. Houdt u van zee en strand, dan kan een strandpaviljoen ook een heel geschikte locatie zijn voor jong en oud.

5. Samen spelletjes doen

Heeft u familie of een vriendengroep die van spelletjes houdt? Dan kan het erg leuk zijn om een spelletjesmiddag of -avond te organiseren. Heeft u zelf niet genoeg spellen, vraag dan iedereen om een spel mee te nemen of huur spellen. U kunt bordspellen huren, maar ook grotere spellen, zoals een sjoelbak of voetbaltafel. U heeft hiervoor wel genoeg ruimte nodig. Heeft u die ruimte thuis niet, dan kunt u misschien in een sportkantine, buurtcentrum of verenigingshuis terecht. Vraag eens rond in uw netwerk naar geschikte ruimtes bij u in de buurt.

Een pubquiz is ook een leuke manier om samen een spel te spelen. Dat kan in een café, maar u kunt ook vanuit huis een online een pubquiz doen. Zoek ernaar via Google of kijk in uw eigen woonplaats wat de plaatselijke kroegen aanbieden.

6. Samen een zelfgemaakt spel spelen

Een zelfgemaakte quiz kan een leuke afwisseling zijn tijdens een feest of familiedag. U kunt bijvoorbeeld vragen maken over een bepaald thema, zoals films, muziek, sport of dieren, afhankelijk van uw gezelschap. Voor een familiedag kunt u ook vragen bedenken over de familiegeschiedenis.

Kennismakingsbingo is een leuk spel om te testen hoe goed iedereen elkaar kent én om elkaar beter te leren kennen. U maakt verschillende bingokaarten met 9 of 16 vakjes. In ieder vakje schrijft u een eigenschap, bijvoorbeeld ‘houdt van voetballen’ of ‘leest graag detectives’. De spelers moeten in ieder vakje een naam van een gast invullen met deze eigenschap. De eerste speler die in alle vakjes een andere naam heeft ingevuld, wint het spel. Weet u zelf niet genoeg van alle gasten om de bingokaarten te kunnen maken? Stuur dan vóór het evenement een vragenlijst naar alle genodigden met vragen over hobby’s, sporten, favoriete schrijvers, favoriete gerechten en ga zo maar door.

U kunt ook bingokaarten met titels van liedjes. Speel na elkaar een stukje van de liedjes af. Wie het liedje op zijn kaart heeft staan, kruist het vakje af. Wie het eerst alle liedjes op zijn kaart heeft herkend, heeft gewonnen.

7. Samen eten

Samen eten is altijd een gezellige manier om met elkaar te zijn. Samen eten kan ook heel goedkoop, bijvoorbeeld als iedereen iets meeneemt. Bij mooi weer kunt u op die manier een leuke picknick organiseren. Kies een plek waar u fijn kunt zitten op picknickbanken of zelf meegebrachte tuinmeubels. Het is ook fijn als er een toilet in de buurt is.

Met een kleine groep kunt u misschien bij u thuis eten. Kookt u graag, misschien met een beetje hulp? Dan kunt u de genodigden verwennen met een zelf gemaakt menu. U kunt ook samen koken of koken in teams, waarbij iedereen een deel van de maaltijd verzorgt. Het wordt extra feestelijk als u kiest voor een bepaald thema en de versiering van de ruimte daarop aanpast. Denk aan koken volgens de keuken van een bepaald land, zoals Spanje, Japan of Mexico.

Is koken niet uw hobby of wilt u ook wat meer kunnen ontspannen met uw gasten, dan kunt u ook eten laten bezorgen. Of u gaat naar een restaurant voor een brunch, lunch, high tea of diner. Uit eten gaan is natuurlijk wel duurder, maar misschien kunt u de kosten samen dragen. Als het een viering is van uw verjaardag, dan kunt u misschien als cadeau vragen om een bijdrage in de kosten. Zo blijft buiten de deur eten met een groep toch betaalbaar.