8 ideeën om iets samen te doen op afstand

Voelt u zich wel eens eenzaam als u alleen thuis zit? Probeer dan eens iets samen te doen op afstand. U kunt bijvoorbeeld samen een spelletje doen of samen tv-kijken. 8 activiteiten die u samen kunt doen zonder bij elkaar te zijn.

1. Samen tv-kijken

Bel iemand op en stem allebei af op dezelfde zender. U kunt de telefoon aan uw oor houden, maar het is misschien fijner om hem op de speaker te zetten. Dan hoort u uw gesprekspartner ook als u de telefoon naast u neerlegt. Nog leuker is beeldbellen, bijvoorbeeld via Whatsapp, Facetime of Facebook. Lees voor meer informatie het artikel Zo wordt u snel handiger met digitaal contact. Als u samen hetzelfde programma kijkt, kunt u onmiddellijk reageren, samen lachen of u samen verbazen over wat er gebeurt op tv.

Samen Netflix kijken

Heeft u een abonnement op Netflix? Dan kunt u ook samen met andere Netflix-abonnees een serie of film kijken terwijl de anderen gewoon in hun eigen huis zijn. Iedereen die meekijkt kan berichtjes typen die voor de anderen op het scherm te zien zijn. Als u samen Netflix wilt kijken heeft u allemaal een computer met een Chrome-browser nodig. Ook moet iedereen Netflix Party downloaden. Nu kunt u een serie starten en daarna klikken op de letters NP rechts naast de adresregel. U ziet dan een link, die u via e-mail kunt versturen naar andere kijkers. Als de andere kijkers op deze link klikken en daarna op NP, zien ze de serie waar u naar kijkt, op precies hetzelfde moment. Werkt het klikken op de link niet? Kopieer de link dan in de adresregel van uw browser.

3. Samen een spelletje doen op de tablet of smartphone

Op een tablet of smartphone kunt u heel veel spelletjes spelen met een of meer medespelers op afstand. Er zijn veel verschillende gratis apps met spelletjes. We noemen er een paar.
  • Wordfeud is een soort scrabble op afstand. Tijdens het spelen kunt u elkaar berichtjes sturen.
  • Rummikub op de telefoon werkt precies hetzelfde als op tafel. U kunt het spelen met mensen die u kent of met onbekende tegenstanders. Download Rummikub voor iPhone en voor Android-telefoon.
  • De slimste mens kunt u tegen anderen spelen in de app. Het telefoonspelletje volgt dezelfde onderdelen als het televisieprogramma.
  • Uno is een spannend kaartspel waarbij u ‘Uno!’ moet roepen als u de laatste kaart in handen heeft en bijna heeft gewonnen. In de app kunt u dit ook doen, want er is een geluidsverbinding mogelijk. Download Uno voor iPhone en Android-telefoon.

4. Een spelletje doen op de computer terwijl u elkaar ziet

Een computerspelletje spelen met bekenden is nog leuker als u elkaar ook kunt zien. Op een laptopscherm gaat dat prima. U gebruikt het grootste deel van het scherm dan voor het spelletje, zoals Pictionary, Klaverjassen of Bingo. Daarnaast kunt u in het klein de gezichten van uw medespelers zien, als alle spelers een webcam hebben. Op deze webpagina van SeniorWeb kunt u meer te weten komen over alle mogelijkheden die daarvoor zijn.  

5. Samen met een hobby bezig zijn

Schildert u graag of houdt u van handwerken? Dan is het leuk om dat met anderen te kunnen delen. U kunt bijvoorbeeld via WhatsApp of Facebook foto’s of filmpjes laten zien van wat u aan het maken bent en meekijken met wat anderen maken. Op die manier kunt u ook andere hobby’s delen, zoals pianospelen, zingen, koken en tuinieren. Zing bijvoorbeeld mee met een livestream op Facebook.

6. Samen een taal leren

Een online cursus is nog leuker als u er samen mee aan de slag gaat. Met het gratis programma Duolingo bijvoorbeeld kunt u een taal leren op uw computer of smartphone. U moet zich hiervoor aanmelden met uw e-mailadres. Ook moet u een app installeren op uw smartphone of tablet. Als u Engels kunt verstaan, kunt u met deze app tientallen talen leren. Kunt u nog geen Engels, dan kunt u met de app Engels of Duits leren. In de app kunt u vrienden uitnodigen. U kunt dan uw scores vergelijken.

7. Samen lezen

In leesclubs lezen de leden allemaal hetzelfde boek en praten daar met elkaar over. Dat kan natuurlijk ook digitaal. U kunt een WhatsApp-groep aanmaken voor uw leesclub. Of u kunt met Zoom een videoconferentie starten om samen over het boek te praten. U kunt zelfs tegelijkertijd een boek lezen door elkaar voor te lezen, via de telefoon of door beeldbellen.

8. Samen bewegen

Veel sportscholen maken video’s van hun trainingen en zetten die online op YouTube. Zo kunt u voor het computerscherm oefeningen doen. Met een livestream op Facebook kunt u dat ook tegelijkertijd met anderen doen. Ouderenbond ANBO verzorgt iedere maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 10 uur een les in stoelyoga op Facebook. U kunt natuurlijk ook meedoen met Nederland in Beweging op tv of op de computer. Ook RTV Noord is begonnen met een eigen beweegprogramma.