1. Voetballen in Haarlem
In Haarlem komen iedere woensdag senioren samen in het clubhuis van sportclub Onze Gezellen. Zorgorganisatie Kennemerhart heeft daar twee soorten activiteiten opgezet. Een deel van de bezoekers speelt Walking Football onder leiding van een buurtsportcoach. Walking Football is de langzame variant van voetbal, waarbij de spelers niet mogen rennen. De anderen gaan mee naar de Zintuigentuin van stichting ZaaiGoed. Daar kunnen ze tuinieren, fruit oogsten, bloemstukjes of jam maken. Vooraf drinken ze gezamenlijk koffie en na de sportieve of groene activiteit gaan ze gezellig lunchen.
2. Kunst en cultuur in Eindhoven
Vitalis Woonzorggroep in Eindhoven brengt senioren in de wijk bij elkaar met kunst en cultuur. Kunstenaars en ontwerpers bezoeken woonlocaties van Vitalis. Daar geven acteurs en dansers een voorstelling, waarbij ze contact maken met de bewoners. Die mogen ook zelf meedansen en -spelen. Ook muziek maken, schilderen, fotografie en literatuur staan op het programma.
3. Ontmoetingskamer Vergeet-me-niet in Tilburg
‘Vergeet-me-niet’ is de veelzeggende naam van de ontmoetingskamer in de Tilburgse wijk de Reeshof. Hier komen mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie samen om met elkaar te praten. Ook kunnen bezoekers koffie drinken, spelletjes doen en met elkaar lachen. De ontmoetingskamer is opgezet in een appartement vlakbij het winkelcentrum, zodat het voor iedereen makkelijk te bereiken is. Gezondheidscentrum Reeshof en zorgorganisatie de Wever zijn verantwoordelijk voor de organisatie.
4. Samen koken bij Fier in Arnhem
Bij Stichting Welzijn Ouderen Arnhem koken ouderen samen met kinderen. Ze komen iedere vier weken bij elkaar in de keuken van de stichting. Veel kinderen in de wijk hebben een migratieachtergrond en veel deelnemers van de dagbesteding hebben niet zoveel contacten. Al kokend maken ze kennis met elkaars (eet)cultuur en leren ze elkaar kennen en respecteren.
5. Verhalen oogsten in Doetinchem
Bij Verhalenoogst draait het om ouderen die verhalen vertellen. Het project is een onderdeel van het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap in Doetinchem en omstreken. Een oudere vertelt over zijn of haar leven in een kringgesprek of één op één. Een vrijwilliger schrijft daar een mooi verhaal over. Dat verhaal leest hij of zij voor tijdens een bijeenkomst, waarbij ook gasten welkom zijn, zoals familie, vrienden en buurtgenoten. Deelnemers maken contact met elkaar door naar elkaar te luisteren en over hun leven te praten.
6. Een dagje cultuur door het hele land
Vier het leven organiseert culturele activiteiten voor 65-plussers die niet alleen op stap willen. Zij worden thuis opgehaald door een gastheer of gastvrouw van Vier het Leven en samen met andere gasten gaan ze samen naar de bioscoop, een concert een theatervoorstelling of een museum. Tussendoor drinken ze een drankje in elkaars gezelschap. Na afloop worden de deelnemers weer veilig thuisgebracht. U kunt een programmaboekje kosteloos aanvragen en u inschrijven voor een arrangement. Afhankelijk van waar u heen wilt, kost een dagje tussen de 25 en 50 euro.
7. Zorgboerderijen
Buiten de stad kunnen ouderen met beginnende dementie terecht op een zorgboerderij. Daar kunnen zij meehelpen op de boerderij. Ze kunnen de moestuin bijhouden of dieren verzorgen bijvoorbeeld. Vaak koken de deelnemers ook zelf en eten ze samen. Ook alledaagse klusjes doen ze zelf, zoals tafel dekken, aardappels schillen en planten water geven. Daardoor voelen ze zich nuttig. En het is nog gezellig ook. In het artikel De zorgboerderij: ook voor mensen met dementie leest u hoe u een zorgboerderij kunt vinden en hoe de aanmelding gaat.
8. Groene activiteiten in de stad
Ook in de stad bestaan groene dagactiviteiten. Bij ouderenzorginstelling Pennemes in Zaanstad bijvoorbeeld, kunnen senioren helpen met tuinieren in de daktuin van het verpleeghuis. Vaak komen kinderen van de school in de buurt op bezoek. Zij krijgen er lessen over de natuur. De bewoners vinden dat heel gezellig. Voor ouderen in de wijk organiseert Pennemes wandelingen onder leiding van vrijwillige natuurgidsen. Dat is tegelijkertijd een prima manier om anderen te ontmoeten.
Ook in andere steden zijn er groene dagbestedingen, bijvoorbeeld bij kinderboerderijen, stadstuinen of in de tuin van een zorginstelling. Deelnemers kunnen er tuinieren en dieren verzorgen maar vaak ook samen koken en/of eten. Wilt u weten of er ook in uw omgeving groene dagbestedingen zijn? Vraag ernaar bij uw gemeente of bij de welzijnsorganisatie in de buurt. Wilt u ook groene activiteiten opzetten in uw omgeving? IVN natuureducatie helpt daarbij in het project Grijs, groen en gelukkig.