8 tips om langer te doen met de accu van uw e-bike

Is de accu van uw e-bike te snel leeg? Wij geven u een aantal tips waarmee u langer met uw accu kunt doen.

1. Slimmer schakelen

Hoe sneller u trapt, hoe verder u komt. Een e-bikemotor werkt het meest efficiënt als u trapt met 70 tot 80 omwentelingen per minuut. Maakt u minder trapbewegingen, dan gaat er veel energie verloren. Schakel daarom op tijd naar een lagere versnelling, zodat u een vlot ritme kunt vasthouden.

2. Minder ondersteuning

Met de hoogste ondersteuning trapt u het lichtst. Het nadeel is dat u met deze ondersteuning de meeste energie verbruikt. Kies daarom een lagere ondersteuning als de route eenvoudiger is, of als u wind mee heeft.

3. Goed onderhoud

Hoe minder weerstand, hoe verder u komt met de accu. Te zachte banden hebben een grotere aanraking met de grond en dat levert meer weerstand op. Met goed opgepompte banden, een geoliede, goed onderhouden ketting en schone tandwielen heeft u de laagste weerstand en komt u het verst.

4. Doorfietsen

Stoppen en weer optrekken kost veel energie. Probeer daarom zoveel mogelijk door te fietsen. Als dat niet kan, is het beter om even wat langzamer te fietsen en terug te schakelen dan helemaal tot stilstand te komen. Kijk dus ver vooruit om te voorkomen dat u plotseling moet stoppen. Trek altijd op in een lage versnelling.

5. De juiste weg

De kortste route is niet altijd de meest zuinige. Door bochten, verkeerslichten en hellingen te vermijden, vergroot u het bereik van de e-bike, zelfs als die route iets langer is. Vermijd onverharde paden. Een goed geasfalteerde weg geeft minder weerstand en dat spaart energie.

6. Laad de accu op

Zorg dat de accu bij vertrek volledig opgeladen is en neem de oplader mee. Dan kunt u onderweg tijdens een pauze de accu opladen als dat nodig is. U kunt ook een opgeladen tweede accu meenemen.

7. Weinig gewicht

Probeer het totale gewicht zo laag mogelijk te houden. Neem op een tochtje niet meer mee dan wat u onderweg nodig heeft. Hoe minder gewicht, hoe groter het bereik.

8. Weerbericht

Hoeveel wind staat er? En uit welke richting komt de wind? Bij flinke tegenwind moet de motor harder werken en dat heeft veel invloed op het bereik. Het is verstandig om daar rekening mee te houden en als het kan een weg te kiezen met meer beschutting. Of bij wind mee de ondersteuning uit te zetten. Bij lage temperaturen is het bereik ook minder.