9 redenen om zo lang mogelijk lekker te blijven fietsen

Fietsen is een goede manier om fit en gezond te blijven. U kunt het tot op hoge leeftijd blijven doen, ook als uw gezondheid minder wordt. Wat is uw reden om op de fiets te stappen?

1. Fietsen is goed voor hart en bloedvaten

Regelmatig bewegen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. De Hartstichting adviseert om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Dat betekent dat uw hartslag omhoog gaat en dat u gaat zweten. Dat effect kunt u ook met fietsen bereiken. Beweeg het liefst een aantal keer per week. Een paar dagen per week een halfuur flink doortrappen helpt u om lekker fit te blijven.

2. Fietsen is goed voor sterkere spieren

Als u fietst, gebruikt u veel verschillende spieren. Uw bilspieren, hamstrings, bovenbeenspieren, kuitspieren en scheenbeenspieren heeft u allemaal nodig. Heeft u de dag na een langere fietstocht spierpijn? Dan heeft u het goed gedaan. Spierpijn betekent dat uw spieren sterker worden. Duurt de spierpijn langer dan een dag? Dan heeft u uw spieren teveel belast. Doe het dan de volgend keer iets rustiger aan

3. Fietsen maakt blij

Denk aan fietsen in de buitenlucht met een lentezonnetje. Of een fietstocht door een schaduwrijk bos op een warme zomerdag. Of een tochtje op een herfstochtend als de mist nog boven de velden hangt. Fietsen kan in ieder seizoen en levert altijd verrassende uitzichten op. Kies een omgeving die u leuk vindt en ga op zoek naar leuke routes.

4. Fietsen kan ook binnen

Fietsen in de buitenlucht is heerlijk. Maar als dat niet lukt, is de hometrainer een prima manier om dezelfde beweging te maken. Fietst u niet graag in de kou of bij slecht weer, dan zijn er genoeg andere manieren om uw fietsconditie binnen op peil te houden.

5. Fietsen is goed voor uw gewrichten

Tijdens het fietsen wordt de vloeistof in uw gewrichten vernieuwd. Fietsen verlaagt daardoor ook het risico op artrose en pijnlijke gewrichten.

6. Fietsen is goed bij bepaalde ziektes of   gezondheidsproblemen

Heeft u problemen met uw gezondheid? Fietsen kan bij sommige gezondheidsproblemen veel goed doen. Heeft u veel last van artrose, dan kan fietsen in sommige situaties prettiger zijn dan wandelen.

Lijdt u aan de ziekte van Parkinson, wordt uw lichaam steeds strammer en wordt lopen steeds moeilijker? Vaak lukt fietsen nog wel.

Heeft u een beroerte gehad en bent u halfzijdige verlamd? Dan heeft u een grotere kans op vallen. Als u blijft fietsen houdt u een betere balans, ook als u op een driewielfiets fietst. Door een betere balans kunt u na een beroerte sneller en gemakkelijker revalideren.

7. Fietsen kan samen

Vindt u alleen fietsen saai? Zoek dan iemand met wie u samen kunt fietsen. Er zijn veel verschillende manieren om een fietsmaatje te zoeken. Misschien kunt u meedoen aan fietstochten die de gemeente organiseert en zo mensen leren kennen met wie u vaker kunt gaan fietsen. 

8. Fietsen kan alleen

Samen fietsen kan heel gezellig zijn, maar het kan ook prima alleen. Houd daarbij rekening met uw eigen mogelijkheden. Bent u snel moe of verliest u snel het overzicht? Dan is alleen fietsen misschien wel beter voor u. Het is verstandig daar rekening mee te houden. Zo gaat u minder snel over uw eigen grenzen en fietst u veiliger.

9. Er is altijd wel een fiets die bij u past

Is uw balans minder goed of zijn er andere redenen waarom u liever niet (meer) op de fiets stapt? Misschien lukt het wel op een aangepaste fiets. Er zijn heel veel soorten aangepaste fietsen, zodat bijna iedereen lekker lang kan blijven fietsen. Er zijn ook fietsen waarop u samen kunt fietsen. De Fietsersbond organiseert regelmatig fietscursussen voor mensen die niet (meer) zo goed durven fietsen. U krijgt dan ook meteen advies over uw fiets. Past die nog bij uw mogelijkheden of wordt het tijd voor iets anders? Op de website van de Fietsersbond vindt u veel informatie.

Tips

  • Fietsen op een e-bike is ook goed voor u, maar hoe meer uw lichaam zelf moet werken, hoe beter het is. Kies dus liever niet voor de maximale ondersteuning.
  • Het is verstandig om een fietshelm te dragen. Zo vergroot u uw veiligheid op de fiets. Er is veel keuze in fietshelmen, zodat u altijd wel een leuk model kunt vinden. Let erop dat u een goedgekeurde helm koopt.
  • Sluit een goede fietsverzekering af. Er zijn ook verzekeringen met een pechhulpservice, zoals de fietsverzekering van Interpolis. Zo gaat u met een gerust hart van huis