9 tips om ruimte te besparen in uw tuin of op uw balkon

Houdt u van bloemen en planten, maar heeft u maar een klein balkon of kleine tuin? Ook dan is er veel mogelijk. Deze ruimtebesparende tips, kunnen u veel plezier opleveren.

1. Balkonbakken

Balkonbakken worden veel gebruikt om het balkon op te fleuren. Deze langwerpige plantenbakken bevestigt u aan de reling van uw balkon. Als u de bakken aan de buitenkant van de reling hangt, verliest u geen ruimte. Zo blijft er meer ruimte over om te zitten en te tuinieren. Let wel op dat u deze goed vast maakt, zodat ze niet vallen. Woont u in een appartement? Controleer dan altijd de regels voor gevelversiering en beplanting bij de Vereniging van Eigenaren (VvE).

2. Plantentorens

Ook een kleine buitenruimte is geschikt voor een moestuintje als u de hoogte gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld torens van moestuinbakken, die zijn opgebouwd uit meerdere bakken boven elkaar. Zo bespaart u ruimte en kunt u toch een flinke oogst uit uw kleine moestuin halen. De meeste torens bestaan uit twee of drie lagen. In de bovenste bak zaait u planten in die veel zon nodig hebben. De onderste bakken zijn geschikt voor planten die (half)schaduw nodig hebben.
Er bestaan ook hoge plantenkassen. Dat zijn kasten met plankjes, waarop u jonge plantjes kunt opkweken. Een plantenkast neemt wel wat ruimte in, bijvoorbeeld 30 bij 70 centimeter, maar omdat u de potjes en bakjes boven elkaar kunt zetten, kunt u er heel veel plantjes in kwijt.

3. Hangende planten

Een andere leuke manier om in de hoogte te tuinieren is om een ‘hanging basket’, een hangende mand, op te hangen. Dit is een mandje van metaaldraad, dat u aan de binnenkant kunt bekleden met mos, twijgen of een inlegvel van kokosvezels. Hierin legt u een stuk afvalplastic, bijvoorbeeld van een zak potgrond, en daarop de aarde. Afhankelijk van de grootte van de mand, kunt u er één of meer hangplanten in planten. Maak aan de zijkant een paar gaten in het plastic, zodat overtollig water kan weglopen. Hang de mand op en laat de plant(en) maar groeien.

4. Verticale tuin

Een verticale tuin is een muur van planten, zoals mos of een combinatie van verschillende groene planten. Er zijn verschillende manieren om een verticale tuin aan te leggen. Bij tuincentra en bouwmarkten kunt u metalen frames kopen, waaraan u verschillende plantenbakken kunt hangen. Er bestaan ook speciale plantenzakken die u kunt ophangen. U kunt de zakken vullen met aarde en zaadjes. Kijk rond bij verschillende tuincentra om ideeën op te doen. Of zoek foto’s van verticale tuinen op Pinterest voor ideeën.

5. Kies niet (alleen) voor kleine planten

Als u weinig ruimte heeft, kiest u misschien automatisch voor kleine planten. Maar kleine planten laten een kleine ruimte vaak nog kleiner lijken. Probeer daarom eens één of twee grote planten. Een grote plant maakt meer indruk en hiermee bent u sneller klaar dan met veel kleine plantjes. In een tuin kunt u kiezen voor een vaste struik. Struiken hebben weinig onderhoud nodig. Ze blijven ook in de winter staan, dus u hoeft niet elk jaar iets nieuws te planten. Sommige struiken blijven het hele jaar groen, zoals de winterjasmijn. 

6. Opvouwbare meubels

Het is fijn om in de zomer lekker buiten te kunnen zitten. Maar een kleine tuin of klein balkon staat snel vol met tuinmeubels, zeker als u ook gasten wilt kunnen ontvangen. Dan kan het handig zijn om te kiezen voor opvouwbare meubels. Een klaptafel en klapstoelen bergt u makkelijk op, maar u kunt toch lekker zitten met uw bezoek.

7. Meubels met opbergruimte

In plaats van opvouwbare meubels kunt u ook kiezen voor meubels met opbergruimte. Deze kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor uw tuingereedschap. Daarmee bespaart u ruimte voor een extra kast. Er bestaan allerlei tuinmeubels met meer of minder opbergruimte, van krukjes tot banken. Als uw tuinmeubel niet onder een afdak staat, is het is belangrijk om erop te letten of de opbergruimte waterdicht is.

8. Hangende verlichting

Als u graag van de avond geniet in de tuin of op het balkon, is het fijn om sfeervolle verlichting te hebben. Een staande lamp is op een klein oppervlak minder handig. Kies daarom voor hangende verlichting, zoals een lichtsnoer langs de reling van uw balkon of boven uw balkon. Ook kunt lampionnetjes ophangen.

9. Slimme trucjes

Een kleine ruimte lijkt groter met een paar slimme trucs. Gebruik lichte kleuren voor de muren, het hekwerk en de meubels. U kunt een grijze muur wit verven bijvoorbeeld. Om de ruimte groter te laten lijken, kunt u ook een spiegel aan een muur of schutting hangen. Of een tuinposter met een afbeelding van een weids uitzicht.