Alleen op reis? Deze tips helpen u op weg

Bent u van plan om alleen op reis te gaan? Dat heeft veel voordelen, want u beslist dan zelf waar u heengaat, hoelang u ergens wilt blijven en wat uw reis mag kosten. Maar alleen reizen kan ook heel spannend zijn. Deze tips helpen u om er een fijne vakantie van te maken.

Voor de beginner

Gaat u voor het eerst alleen op reis? Ga dan niet te ver weg. Als het alleen reizen u echt niet bevalt, bent u snel weer thuis.

Bereid u goed voor

Maak een lijst van alles wat u van tevoren moet regelen. Denk aan verzekeringen, inentingen en een geldig paspoort. Als u medicijnen gebruikt, zorg dan dat u genoeg heeft voor de hele reis. Neem ook een lijst mee van de medicijnen die u gebruikt. Denk erover na hoe u in het buitenland gaat betalen. Het is verstandig om verschillende betaalmiddelen mee te nemen, zoals een bankpas, contant geld en/of een creditcard.

Bewaar belangrijke noodnummers apart

U hoopt natuurlijk dat het niet gebeurt, maar het is goed om u voor te bereiden op noodsituaties. Het kan gebeuren dat uw telefoon, uw paspoort of uw portemonnee wordt gestolen. Bewaar daarom de gegevens van uw verzekeringen, uw bank, uw creditcardmaatschappij en de Nederlandse ambassade(s) op een apart briefje. Stop dat briefje in een plastic hoesje of plastificeer het. Bewaar deze gegevens apart van uw telefoon, paspoort en portemonnee. Mocht er iets gebeuren, dan heeft u deze gegevens in elk geval bij de hand.

Laat iets van u horen

Spreek met familie of vrienden af op welke dagen u iets van zich laat horen en rond welk tijdstip. Bijvoorbeeld elke dag rond tien uur in de avond of drie keer in de week voor negen uur in de ochtend. Via WhatsApp is een berichtje sturen heel eenvoudig. De thuisblijvers weten dan dat alles goed met u gaat. En u kunt alvast wat mooie foto’s en verhalen delen.

Overnachtingsadressen

Vindt u het prettig om tips en ervaringen te delen met anderen? Dan zijn B&B’s, hostels of logeeradressen via Airbnb vaak heel geschikt. In een B&B logeert u meestal bij mensen thuis. Hostels waren vroeger vooral bestemd voor jonge reizigers. Tegenwoordig zijn veel hostels geschikt voor jong en oud. Airbnb-adressen zijn er in alle soorten en maten. U kunt bijvoorbeeld een kamer in een woning boeken, maar ook een heel huis. Wilt u graag andere mensen ontmoeten, dan is het slim om een kamer in een woning te boeken. Via Airbnb kunt u zien wie uw gastheer of gastvrouw is en alvast mailen om elkaar te leren kennen en extra informatie te vragen.

Eén- of tweepersoonskamer

Eénpersoonskamers liggen vaak op een onhandige plek in het hotel. Daarom kan het prettig zijn om een tweepersoonskamer te boeken. Vaak moet u daar iets voor bijbetalen. Daar staat tegenover dat u meestal meer ruimte en comfort krijgt.

Veiligheid voorop

Gaat u in uw eentje op pad voor een fietstocht of wandeling? Of trekt u er met een huurauto op uit? Laat dat dan op uw logeeradres weten. Vertel ook hoe laat u denkt terug te zijn. En neem altijd de contactgegevens van uw logeeradres mee als u ergens naartoe gaat.

Gebruik een kluisje

Uw waardevolle spullen (telefoon, camera, paspoort, rijbewijs) bewaart u het veiligst in een kluisje op uw kamer.

Maak contact

Zeg mensen gedag en maak contact. Een glimlach, een vriendelijk hallo, oogcontact, een begripvol knikje, het zijn allemaal manieren om contact te maken. Zo blijft u niet onopgemerkt en heeft u misschien zomaar opeens een leuk gesprek met iemand.

Alleen eten

Vindt u het lastig om alleen ergens te gaan eten? Neem dan een boek mee. Als het niet te druk is, kunt u ook een praatje maken met de bediening. En kijk ook eens of er in de buurt restaurants zijn waar u kunt aanschuiven aan een grote tafel. Een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

Reis met weinig bagage

Alleen reizen betekent ook in uw eentje bagage sjouwen. Neem dus zo weinig mogelijk mee. Bedenk dat u onderweg altijd wel ergens een wasje kunt draaien, bijvoorbeeld in een Airbnb of een wasserette.

Boek een excursie

Boek af en toe een excursie. Het is een leuke manier om nieuwe dingen te ontdekken. En u ontmoet er ook weer nieuwe mensen.

Houd een reisdagboek bij

Schrijf uw verhalen op in uw reisdagboek. Dan kunt u later nog eens nalezen wat u heeft beleefd. Als u alleen reist, kan een dagboek ook fijn zijn om uw ervaringen mee te delen als er even niemand is.

Laat zien dat u op reis bent

Leg uw reisgids op uw tafeltje als u in een café of restaurant bent. Voor u het weet heeft u een leuk gesprek met iemand die u vraagt waar u vandaan komt en wat u van uw reisbestemming vindt.