Alleen thuis? Zo blijft u bezig

Als u veel alleen thuis bent, ligt verveling op de loer. Met deze tips blijft u toch lekker bezig.

Deel uw kledingkast opnieuw in

Het wisselen van de seizoenen is een goed moment om uw kledingkast op te ruimen. Bij zo’n opruimactie komen soms kledingstukken tevoorschijn die u vergeten was en die u graag weer een keertje wilt dragen. Ook zult u kleren tegenkomen die u liever weg wilt doen. Andere kledingstukken hebben misschien alleen een nieuwe knoop nodig. Uw kledingkast opruimen is een leuk klusje om een middag aan te besteden. De volgende ochtend zult u blij zijn met het resultaat. Lees meer over het plezier van opruimen in dit artikel.

Schrijf een brief

Niet veel mensen doen het nog, brieven schrijven. Maar de meeste ontvangers waarderen het wel. Een brief krijgen is altijd leuk en een brief schrijven ook. Misschien heeft u nog wel ergens mooi briefpapier liggen met bijbehorende enveloppen. Weet u niet zo goed waarover u kunt schrijven? Als u eenmaal bezig bent, komen de ideeën vanzelf. Schrijf bijvoorbeeld over gezamenlijke herinneringen, over iets dat u de afgelopen week heeft meegemaakt of over een plan dat u heeft. Vindt u een brief schrijven te lastig? Een leuke kaart opsturen kan natuurlijk ook.

Bel een oude bekende

Heeft u nog een adressenboekje of telefoonklapper met de namen en telefoonnummers van familie en vrienden? Blader het eens door en kies iemand uit om te bellen. Misschien vindt de ander het wel net zo leuk om weer eens bij te praten als u.

Beweeg voor de tv of de computer

In beweging blijven is erg belangrijk, ook als u niet naar buiten kunt. U kunt meedoen met Nederland in Beweging, dat dagelijks op tv wordt uitgezonden. Of volg een yogales, bijvoorbeeld op de Facebookpagina van de ouderenbond ANBO. Yoga is een manier van bewegen die u overal kunt doen, zelfs op een stoel in uw eigen woonkamer. Lees ook het artikel Soepel en gezond met stoelyoga.

Leer meer over internet

Heeft u nog niet zoveel ervaring met internet? Dan kunt u de cursus Welkom online volgen. Dat is een cursus die u op de computer kunt volgen met hulp van een vrijwilliger van het Ouderenfonds. Ook kunt u altijd een hulplijn bellen. Wilt u meer weten, bijvoorbeeld over videobellen, sociale media of online winkelen? Of wilt u leuke ideeën over wat u allemaal kunt doen op internet? Dat kunt u leren met Thuis online van SeniorWeb.

Orden uw foto's

Staan er op uw computer of telefoon veel foto’s waar u weinig mee doet? Misschien is dit het moment om daarmee aan de slag te gaan. U kunt op uw computer mappen maken met jaartallen en alle foto’s in het juiste mapje onderbrengen. De mooiste kunt u selecteren om er een mooi fotoalbum van te maken op de computer. Lees meer over foto’s ordenen op de website van SeniorWeb.

Speel online

Een spelletje spelen werkt ontspannend. Als u alleen thuis zit, is het fijn dat u ook spelletjes kunt spelen op de computer of de telefoon. Er is heel veel keuze aan online spellen. Bridge, scrabble, schaken, dammen, dat alles kunt u ook op de computer doen met andere spelers. Doet u liever alleen een spelletje, dan kunt u bijvoorbeeld online een legpuzzel, een kruiswoordpuzzel of sudoku doen. Lees er meer over in het dossier (Online) spelletjes. Of kijk op deze verzamelpagina met online spellen.

Spelletjes doen op uw smartphone

Met uw smartphone heeft u altijd een leuk spelletje bij de hand. Draw Something (letterlijk: teken iets, voor Android en iPhone) bijvoorbeeld. U maakt een tekening met uw vinger op het scherm van uw telefoon en uw medespeler moet raden wat het is. Doordat u steeds andere opdrachten krijgt, is het een uitdagend en grappig spel. Pictoword (voor Android en iPhone) is een spel waarin u een rebus of andere puzzels moet oplossen. U doet dat tegelijk met uw medespelers. Er zijn ook spelletjes die u alleen kunt doen. U vindt allerlei spelletjesapps in dit artikel op Plus Online.

Kijk filmpjes op Youtube-kanalen

Op Youtube kunt u allerlei leuke filmpjes vinden. Het aanbod is zo groot, dat er voor iedereen wel wat leuks te vinden is. Er zijn informatieve video’s over hobbies bijvoorbeeld. Over koken, tuinieren of handwerken. U kunt ook op zoek gaan naar filmpjes over reizen die u ooit nog wilt maken of steden die u graag zou willen bezoeken. Op Youtube-kanalen vindt u video's van één aanbieder of over een bepaald onderwerp bij elkaar. SeniorWeb selecteerde deze leuke kanalen op Youtube.

Ontdek Pinterest

Pinterest is een website om creatieve ideeën op te doen. U vindt er heel veel inspirerende foto’s over allerlei onderwerpen, zoals koken, woninginrichting, kleding, tuinieren en knutselen. Zo vindt u er bijvoorbeeld ideeën voor een zelfgemaakte lamp, voor een mooie Paastafel of een plantenbak. U kunt ook uw eigen foto’s plaatsen. Heeft u nog geen hobby, dan vindt u er wel één op Pinterest. Lees meer over beginnen met Pinterest op de website van SeniorWeb.

Doe online vrijwilligerswerk

Voor vrijwilligerswerk hoeft u niet altijd de deur uit. Er is veel nuttig werk dat u gewoon thuis kunt doen. U kunt eenzame ouderen bellen, bijvoorbeeld als vrijwilliger voor de Luisterlijn of de AlzheimerTelefoon. Of u kunt migranten helpen om Nederlands te leren door Nederlands met hen te praten of te schrijven. Meer vrijwilligerswerk vindt u op Eentegeneenzaamheid.nl.

Bezoek virtueel een museum

Musea hebben vaak prachtige websites waarop een deel van hun collectie online te bewonderen is. Het leuke is dat u hierbij niet gebonden bent aan musea dichtbij huis. Wilt u naar het Uffizi in Florence? Het British Museum in Londen? Het Tokyo Fuji Art Museum? Geen probleem, u kunt er online allemaal komen. Lees ook over virtueel museumbezoek op de website van SeniorWeb.

Kijk documentaires, films en series

Houdt u van documentaires? Dan kunt u genieten van honderden documentaires die het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) tijdelijk gratis ter beschikking stelt. Kijkt u liever een film? KPN en Ziggo bieden tijdelijk de vier kanalen van Film1 gratis aan, waarop doorlopend populaire films te zien zijn. Ook kunt u tijdelijk gratis films kijken bij Cinetree, een aanbieder van kwaliteitsfilms die u online kunt kijken. Heeft u Netflix of NPO Plus maar weet u niet wat u moet kijken? Lees dan deze tips van de lezers van Plus Magazine.

Luister een boek

Kunt u niet naar de bibliotheek om een boek te halen? Probeer dan eens een luisterboek. U heeft daarvoor de app van de bibliotheek nodig op uw smartphone of tablet. Daarin kunt u kiezen uit 3600 luisterboeken, die u met uw telefoon of tablet kunt beluisteren. Kijk op de website van de online bibliotheek voor meer informatie.