Altijd vervoer, van dichtbij tot ver weg

Of u nu op visite gaat, een uitstapje wilt maken of naar de dokter moet, het is altijd fijn als u zelf uw vervoer kunt regelen. Is wandelen of fietsen niet mogelijk en kunt u ook niet met een eigen auto reizen? Geen probleem, want er zijn veel andere mogelijkheden.

Als u bijvoorbeeld morgenochtend van uw huisadres naar iemand in een andere gemeente wilt reizen en uw wilt in de middag weer terug naar huis, hoe regelt u dat dan? Kunt u met de bus of de trein of heeft u ander vervoer nodig? Er zijn veel soorten lokaal en regionaal vervoer, van de regiotaxi tot vervoer geregeld door vrijwilligers. Het verschilt per gemeente en per regio welke soorten vervoer precies beschikbaar zijn. In dit artikel noemen we de belangrijkste.

Trein of lijnbus

De trein of de lijnbus kunnen handige vervoermiddelen zijn om ergens te komen, zeker als u dichtbij een treinstation of bushalte woont. Misschien heeft u verschillende vervoermiddelen nodig en moet u onderweg overstappen. Dat kunt u uitzoeken op de website of in de app van de OV-bedrijven 9292.nl.

Kunt u niet meer zelfstandig met het openbaar vervoer reizen, maar wel met een begeleider? Dan kunt u gratis een begeleider meenemen die de hele weg met u mee kan reizen. U vraagt hiervoor een OV-begeleiderskaart aan. Deze kaart is voor u persoonlijk. U kunt meenemen wie u wilt. Kijk voor meer informatie over reizen met een beperking op de website van NS.

Regiotaxi

Ook de regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer. De regiotaxi is handig als u dichtbij huis moet zijn of maximaal 20 tot 25 kilometer verderop. U moet de regiotaxi vooraf reserveren. U wordt dan rond de afgesproken tijd thuis opgehaald en op uw bestemming afgezet. U deelt de regiotaxi met andere reizigers. Het komt vaak voor dat de regiotaxi onderweg ook andere mensen ophaalt of afzet. Iedereen mag mee met de regiotaxi. Als u een WMO-vervoerspas heeft, betaalt u minder.

Belbus

In dunbevolkte gebieden rijdt soms een belbus. De route en de haltes van de belbus liggen vast. Als u mee wilt, moet u de vervoerder bellen, bijvoorbeeld Arriva of Connexxion. De vervoerder vertelt u dan hoe laat u bij de halte moet zijn. De bus stopt alleen bij haltes die zijn aangevraagd. Een rit met de belbus kost evenveel als een rit met een normale buslijn. Ook uw rolstoel kan mee. Uw gemeente kan u vertellen of er een belbus rijdt in uw woonplaats.

Ouderenbus

In sommige gemeenten rijdt een Ouderenbus of Seniorenbus. Deze bus is speciaal voor ouderen en mensen die niet of moeilijk kunnen lopen. U kunt een rollator meenemen. Wilt u een rolstoel meenemen, dan moet u dit vooraf aangeven. De haltes van de Ouderenbus liggen meestal dichtbij verpleeghuizen, ziekenhuizen en winkelcentra. Uw gemeente kan u vertellen of er een ouderenbus rijdt in uw gemeente en hoe u daar gebruik van kunt maken.

Wensbus

In sommige gemeenten rijdt een door vrijwilligers bestuurde wensbus. De wensbus is er voor iedereen, niet speciaal voor ouderen. De wensbus rijdt vaak binnen de gemeente en soms ook naar een ziekenhuis of zorginstelling buiten de gemeente. Een ritje met de wensbus kost meestal een paar euro.

Wijkbus

Een wijkbus rijdt alleen in een bepaalde wijk. U wordt thuis opgehaald en naar uw bestemming gebracht, bijvoorbeeld de huisarts, de fysiotherapeut of een winkel. Meestal moet u een abonnement afsluiten om de wijkbus te kunnen gebruiken. Een abonnement kan bijvoorbeeld 10 of 20 euro kosten. Daarmee kunt u de wijkbus gebruiken voor een paar euro per rit. Neemt u ook een rolstoel mee, dan betaalt u soms iets meer.

BoodschappenPlusBus

In meer dan honderd Nederlandse gemeenten rijdt de BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds. De bus wordt bestuurd door een vrijwilliger. U kunt de BoodschappenPlusBus aanvragen om boodschappen te doen, maar ook om een dag eropuit te gaan. In de bus is ruimte voor rollators en in sommige bussen kunnen rolstoelen mee. Er kunnen geen scootmobielen mee. U betaalt een kleine bijdrage, afhankelijk van de rit en het programma.

Automaatje

Automaatje is een auto met een vrijwillige chauffeur die bij u in de buurt woont. Uw chauffeur brengt u tegen een onkostenvergoeding van deur tot deur. Automaatje is een service van de ANWB.

Valys

Als u verder weg moet dan 20 tot 25 kilometer, dan is Valys een goede mogelijkheid. Dat is vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Valys brengt u op plekken waar u met het gewone openbaar vervoer niet komt. Om met Valys te reizen, heeft u een Valyspas nodig. Die kunt u krijgen als u zelf niet in staat bent om met het openbaar vervoer te reizen. Als u een WMO-vervoerspas of een OV-begeleiderskaart heeft, kunt u ook een Valyspas krijgen. Met een Valyspas krijgt u een persoonlijk kilometerbudget van 700 kilometer per jaar in 2023. Voor elke reis geldt een eigen bijdrage van 22 cent per kilometer en u mag gratis een begeleider meenemen.

Zonnebloemauto

Wilt u volledig flexibel en zelfstandig op pad en graag uw rolstoel of scootmobiel meenemen? Dan kunt u de Zonnebloemauto huren. Dit is een aangepaste huurauto die de Zonnebloem aanbiedt voor het vervoer van mensen in een rolstoel of scootmobiel. De Zonnebloemauto heeft plaats voor de bestuurder, een scootmobiel of rolstoel en drie of vier passagiers. U kunt zo dus samen met familie en of vrienden op pad. De bestuurder kunt u zelf regelen of u kunt via de Zonnebloem een vrijwillige chauffeur aanvragen. U kunt op 50 plekken in Nederland een Zonnebloemauto huren.

Scootmobiel

Bent u graag onafhankelijk en wilt u kleine afstanden zelfstandig kunnen afleggen? Dan kunt u veel plezier hebben van een scootmobiel. U kunt een scootmobiel zelf aanschaffen of u kunt er één aanvragen bij de gemeente. Als u een scootmobiel nodig heeft om mobiel te blijven, kan de gemeente u er één geven. Een scootmobiel mag vaak niet mee met de regiotaxi en andere vormen van vervoer.