AOW en vrijwilligerswerk? Zo vindt u werk dat bij u past

Als u met pensioen gaat, denkt u er misschien over na om vrijwilligerswerk te gaan doen. Vrijwilligerswerk is een mooie manier om uw tijd nuttig en leuk te besteden. Het kan veel voldoening geven om u in te zetten voor een goed doel of om anderen te helpen. Weet u niet wat u kunt doen? Er is keuze genoeg.

U kunt als vrijwilliger veel verschillende taken uitvoeren bij allerlei organisaties en projecten. Er is veel vraag naar vrijwilligers die goed met mensen kunnen omgaan, bijvoorbeeld als begeleider of ondersteuner voor mensen met dementie of voor kinderen met een handicap. Maar er zijn ook vrijwilligerstaken die specifieke kennis vragen, zoals kennis van digitale zaken of financiën. En in sommige soorten vrijwilligerswerk bent u vooral lichamelijk bezig, bijvoorbeeld met klussen of werken in de natuur.

Als u vrijwilligerswerk zoekt, is het goed om u af te vragen wat voor soort werk u wilt doen en bij wat voor type organisaties. We brengen u graag op een aantal ideeën, zodat u kunt bepalen welk vrijwilligerswerk bij u past. Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk zoeken en bijvoorbeeld ook testen welk vrijwilligerswerk voor u geschikt is, kijk dan op een website voor vrijwilligerswerk, zoals NLVoorElkaar of Vrijwilligerswerk.nl.

Sociaal

In sociaal vrijwilligerswerk doet u iets voor andere mensen. U kunt bijvoorbeeld gaan werken bij de voedselbank en meehelpen bij het samenstellen en uitdelen van voedselpakketten. Of u kunt eenzame ouderen bezoeken, bijvoorbeeld om samen een spelletje te doen of een wandeling door het park te maken. Of u gaat aan de slag bij een organisatie die uitstapjes organiseert. Ook samen boodschappen doen is een vorm van sociaal vrijwilligerswerk.

Zorg

In de zorg kunt u als vrijwilliger met één persoon of met een groepje mensen een bepaalde activiteit begeleiden. U kunt bijvoorbeeld gaan wandelen met iemand met dementie of een spelletje doen met een groepje kinderen met een bepaalde handicap. U kunt ook tijdelijk de zorg overnemen van een overbelaste mantelzorger. Of u kunt gastgezin worden voor een kind met een beperking. Het kind komt dan bijvoorbeeld een dagdeel per week bij u, zodat de ouders even de handen vrij hebben.

Natuur en dieren

Bent u graag buiten of houdt u van dieren? Dan kan vrijwilligerswerk in de natuur of met dieren goed bij u passen. U kunt bijvoorbeeld helpen om een natuurgebied te onderhouden of een kikkerpoel schoon te maken. Of u kunt werken bij een opvang voor dieren, katten of konijnen. Mensen die hun eigen tuin niet meer kunnen onderhouden, vragen vaak hulp bij maai- en snoeiwerk. Of u kunt mensen met een beperking helpen hun moestuin te verzorgen.

Sport en beweging

Als u van sporten houdt, kunt u van bijna iedere sport ook uw vrijwilligerswerk maken. U kunt wandel-, fiets- of zwemmaatje worden of u kunt uw diensten aanbieden bij de voetbal-, volleybal- of tennisvereniging. Hoeft u zelf niet zo nodig actief te sporten, maar bent u er wel graag bij betrokken? Dan kunt u ook bardienst draaien in de sportkantine, een hardloopwedstrijd of wandelevenement helpen organiseren of fietsles geven aan volwassenen.

Goede doelen

Goede doelen zijn altijd op zoek naar vrijwilligers voor heel verschillende taken. Misschien kunt u aan de slag als collectant of fondsenwerver, maar afhankelijk van het soort doel kunt u ook andere talenten benutten. Denk aan vluchtelingen helpen met financiën en andere regelzaken, slachtoffers van misdrijven of verkeersongelukken ondersteunen of bestuurswerk doen.

Duurzaamheid en milieu

Weet u veel over duurzame energie of over energiebesparing? Dan kunt u anderen daarover adviseren als energiecoach of als vrijwilliger bij een energiecoöperatie. Bent u graag bezig met hergebruik, dan kunt u bij een kringloopwinkel gaan werken of u kunt kapotte apparaten repareren bij een Repair Café.

Kunst & cultuur

Als u liefhebber bent van een bepaalde kunstvorm, kunt u uw vrijwilligerswerk ook in die hoek zoeken. Denk aan vrijwilligerswerk in een museum, bij een theater of in een beeldentuin. Bespeelt u een instrument of zingt u graag, dan kunt u misschien aan de slag op een school of buurthuis. Houdt u van literatuur, dan kunt u misschien vrijwilliger worden in een bibliotheek.

Onderwijs

Vindt u het leuk om uw kennis of vaardigheden over te brengen, dan kunt u vrijwilligerswerk zoeken waarbij u lesgeeft in iets waar u goed in bent. U kunt huiswerkbegeleiding geven aan middelbare scholieren. U kunt jongeren of ouderen helpen bij het halen van het theorie-examen voor hun rijbewijs. U kunt ouderen helpen bij digitale zaken. En u kunt mensen die een andere taal spreken helpen Nederlands te leren.