Bewegen met iemand met dementie

Bewegen is voor iedereen goed. Voor mensen met dementie is bewegen extra belangrijk, omdat het de achteruitgang kan vertragen. Heeft u iemand met dementie in uw omgeving? Zo kunt u hem of haar helpen om meer te bewegen.

Bewegen heeft voor mensen met dementie veel voordelen. Daarom heeft het Kenniscentrum Sport samen met anderen De Beweeggids voor ouderen met dementie gemaakt. Professor Erik Scherder geeft op de website uitleg over het belang van bewegen. Deze feiten zijn wetenschappelijk bewezen:
  1. Bewegen zorgt ervoor dat somberheid en angst afnemen. Dat komt omdat bij bewegen het oppeppende stofje endorfine vrijkomt.
  2. Activiteit zorgt ervoor dat mensen rustiger reageren op stressvolle gebeurtenissen. Dat komt omdat mensen die actief zijn, minder stresshormoon (cortisol) aanmaken. Dat maakt hen minder gevoelig voor spanning.
  3. Mensen die meer bewegen vallen eerder in slaap, worden minder vaak wakker en ook kwaliteit van de slaap verbetert.  

Verleiden

Heeft u in uw omgeving iemand met dementie die veel stilzit, dan kunt u hem of haar proberen te verleiden om in beweging te komen. Het belangrijkste is dat u het leuk maakt, want dat maakt bewegen makkelijker. En houd het eenvoudig. Loop bijvoorbeeld een stukje door de gang van het verpleeghuis of maak een kleine wandeling om het verpleeghuis heen. Of geef samen de plantjes water. Ook muziek kan stimulerend werken. U kunt bijvoorbeeld meeklappen, zwaaien of zelfs rustig dansen op de maat.

Er zijn ook heel veel oefeningen die u gewoon op een stoel kunt doen. Denk aan het ene en het andere been om en om uitstrekken of zwaaien met de armen. Doe de oefeningen samen, bijvoorbeeld iedere keer als u op bezoek komt. Blijf altijd positief. Bouw oefeningen rustig op, herhaal veel en geef complimentjes. We geven u graag een aantal voorbeelden van oefeningen die u samen met iemand die dementie heeft kunt doen.

Appels plukken

Met deze oefening rekt u de arm- en schouderspieren. U gaat beiden op een stoel zitten. De rug mag loskomen van de leuning. De voeten rusten plat op de grond en zijn op heupbreedte. Probeer de ander aan te moedigen om denkbeeldige appels te plukken die ver weg hangen. Zo rekt u de spieren.

Uitrekken en knuffelen

Deze oefening is goed voor de spieren in de romp en schouders. Ook bij deze oefening gaat u beiden op een stoel zitten. De rug mag hierbij loskomen van de leuning. Maak u zo groot mogelijk door de handen zo hoog mogelijk in de lucht te steken. Houd dit vijf seconden vast. Daarna maakt u zich zo klein mogelijk door de armen om uzelf heen te slaan.

Kijk naar de tenen

Met deze oefening rekt u de achterkant van het bovenbeen en de kuitspieren. Ga voor op de zitting van een stoel zitten. Zet één voet plat op de grond en strek het andere been uit. De hak van het uitgestrekte been staat op de grond. De tenen wijzen de lucht in. Buig nu de romp naar voren. De neus wijst naar de tenen. Het gaat erom dat de rug of romp zo lang mogelijk blijft, waardoor u de hamstrings en kuiten uitrekt. Hoe meer u naar voren komt, hoe meer u de achterkant van de beenspieren rekt. Houd de oefening 8-10 seconden vast en kom weer terug omhoog. Herhaal de oefening drie keer per been.

In balans blijven

Met deze speelse oefening traint u het balansgevoel in de handen. U heeft er een ballon, een doosje of een balletje voor nodig. U kunt deze oefening zowel staand als zittend doen. Leg een voorwerp neer op de handpalm van de ander. Laat hem of haar het voorwerp op de hand houden. De arm is licht gebogen, de elleboog tegen de zij. Pak zelf ook een voorwerp om in balans te houden. Vraag de ander om het voorwerp zo lang mogelijk op de hand te houden. U kunt hierbij meetellen. Gaat het te makkelijk, laat dan de hand omhoog, omlaag of opzij bewegen. Wissel van hand. Al deze oefeningen en veel tips voor meer bewegen vindt u ook in De Beweeggids voor ouderen met dementie. Hierin kunt u ook filmpjes bekijken van de oefeningen.