Binnen sporten in een kleine ruimte. Het kan!

Bewegen is belangrijk om fit en soepel te blijven. Maar hoe doet u dat als u de deur niet uit wilt of kunt? Dan kunt u misschien wel binnen sporten, met hulp van de computer of tv. Met de tips in dit artikel kunt u meteen beginnen.

Waar vindt u de lessen?

Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden van sportlessen die u makkelijk thuis kunt volgen. De oude aerobics- en steplessen van Jane Fonda bijvoorbeeld. Haar trainingen uit de jaren tachtig staan nog steeds op internet. U kunt ook zoeken op bodyshape, zumba, twerk, BBB (bil, buik, benen), power pump, Pilates en alle soorten yoga. Vul uw zoekwoord in op Youtube en u krijgt een grote hoeveelheid lessen te zien.

Veel sportscholen bieden online lessen aan, bijvoorbeeld op Facebook. U kunt die lessen volgen op het moment dat ze worden uitgezonden, maar ook op een later moment. Er zijn ook sport- en yogalessen die met een online videoverbinding worden gegeven. Die moet u volgen op een afgesproken tijdstip. Vraag aan uw sportschool welke mogelijkheden er zijn.

Bij omroep Max kunt u meedoen met Nederland in Beweging. Dat is een dagelijks bewegingsprogramma, waarbij u het hele lichaam in 15 minuten traint op een effectieve, makkelijke en leuke manier.

Hoe maakt u thuis een trainingsruimte?

  • Zoek een plek in huis waar u genoeg ruimte heeft om te bewegen. Meestal is het genoeg als u een stap naar voren, naar achteren en opzij kunt doen. Misschien kunt u dit bereiken door een tafel of stoel te verschuiven.
  • Heeft u tapijt? Dan kunt u ook sporten op blote voeten.
  • Heeft u een gladde vloer? Draag dan stroeve schoenen zodat u niet uitglijdt.
  • Hebben de onderburen last van uw gespring? Dan kunt u misschien jazzballetschoentjes dragen. Dit zijn een soort sloffen met antislip zooltjes. Ze zijn niet duur en u kunt ze prima gebruiken voor oefeningen binnen. U kunt eventueel ook antislip-sokken aantrekken.

Welke materialen heeft u nodig?

Meestal heeft u maar weinig nodig voor een training. De volgende spullen heeft u waarschijnlijk al in huis.
  • Gebruik met water gevulde frisdrankflessen in plaats van gewichtjes.
  • Gebruik de steel van een bezem als stok.
  • Gebruik stevige sokken gevuld met rijst als gewichtjes om aan uw enkels te binden.
  • Gebruik een rugzakje met boeken voor extra gewicht op de schouders of rug.
  • Gebruik de leuning van een stoel voor oefeningen waarbij u een steuntje nodig heeft.
  • Plak met tape een antislipmatje op de grond als stepbankje. Dat is minder hoog, maar hiermee kunt u wel de pasjes op de goede manier doen.