Buiten zwemmen, ook in de winter?

Lekker zwemmen in het zwembad of een koel meer is verfrissend op een warme zomerdag. Maar ook als het kouder is, kan buiten zwemmen fijn zijn. Steeds meer mensen zwemmen het hele jaar door in open water, zelfs in de winter. Ze doen het voor hun gezondheid, maar vooral ook omdat ze er blij van worden. Is het ook iets voor u?

Zwemmen is een sport die u lang kunt blijven doen, ook als u ouder wordt. Zwemmen is goed voor uw conditie en versterkt uw spieren. Omdat het water u draagt, worden spieren, pezen en gewrichten minder belast dan bij andere sporten. Net als met andere sporten vergroot u met zwemmen ook uw weerstand.

U kunt baantjes trekken in het binnenbad of in de buitenlucht, bijvoorbeeld in een meer of rivier. Het is even wennen, maar de meeste mensen zijn enthousiast over de positieve effecten.

Geluksgevoel

Tijdens het zwemmen maken onze hersenen, net als bij andere sporten, endorfines aan. Dit zijn stofjes die pijn onderdrukken en die zorgen voor een geluksgevoel. Het koude water zorgt voor een betere doorbloeding en dat zorgt voor een prettig gevoel. Daardoor kan uw humeur een oppepper krijgen van zwemmen in koud water.

De rust en de stilte zijn aangenaam en de natuur voelt heel dichtbij, met wolken die weerspiegelen in het water en watervogels die op ooghoogte dobberen.

Samen met een maatje

Samen sporten is gezellig en motiverend. Heeft u geen zin, dan is het een goede stok achter de deur als er een groepje is dat op u wacht. Ook lijkt het sporten minder zwaar als u het samen doet.

Bij openwaterzwemmen in het koude seizoen is een sportmaatje nog belangrijker dan bij andere activiteiten. Veel mensen zwemmen vroeg in de ochtend op een stille plek. Het is prettig als u daar niet alleen bent. Eenmaal in het water is het ook veiliger als u met anderen bent. Mocht er iets gebeuren, dan kunt u elkaar helpen.

Veilig zwemmen

Heeft u nog geen ervaring met zwemmen in open water in een koud seizoen? Begin er dan liever niet alleen mee. Als u het samen doet met een groep, kunt u van elkaar leren. Sta er ook bij stil of u genoeg zwemvaardigheid en kracht heeft om te zwemmen in open water. Als u ouder wordt, neemt uw spierkracht af. Dat maakt het moeilijk om een krachtige zwemslag te maken. Het kan helpen om uw techniek te verbeteren, zodat u ook met iets minder kracht goed vooruit komt. Hiervoor kunt u zwemlessen nemen in het zwembad. Op verschillende plaatsen in Nederland worden ook zwemlessen gegeven in open water. Meer informatie vindt u op deze website over open water zwemmen met een groep.

Hoe is de waterkwaliteit?

In Nederland wordt de waterkwaliteit streng gecontroleerd. Hoe is de waterkwaliteit, is er blauwalg, zijn er gevaarlijke stromingen? Op veel zwemstrandjes vindt u informatieborden waarop staat of het veilig is om te zwemmen.  Aan zee kunt u kijken naar de strandvlaggen bij reddingsposten. Gegevens over de veiligheid van zwemlocaties zijn terug te vinden op zwemwater.nl. Op een kaart van Nederland kunt u de gecontroleerde zwemlocaties aanklikken. U ziet dan of het op deze plek veilig is om te zwemmen en wat voor voorzieningen er zijn, zoals toiletten, horeca en parkeergelegenheid. Op de site vindt u ook veel algemene informatie over veilig zwemmen. Wat moet u bijvoorbeeld doen bij onweer of een kwallenbeet? In de winter wordt het zwemwater niet gecontroleerd en is er meestal geen toezicht. U moet dan zelf goed opletten.

Wat heeft u nodig

U heeft maar weinig nodig om te gaan zwemmen. Badkleding en een handdoek kan in de zomer genoeg zijn. In de winter kan het prettig zijn om een wetsuit te dragen en om wat extra’s mee te nemen.

Zwembril

Een zwembril beschermt uw ogen tegen vieze deeltjes in het water en tegen zout als u in zee zwemt. Ook geeft een zwembril beter zicht onder water. Er zijn brilletjes op sterkte, met ontspiegeling en met meekleurende glazen.

Badmuts

Een badmuts houdt uw haren droog, zodat u minder snel afkoelt. Kies een felle kleur zodat u beter zichtbaar bent.

Zwemboei

Een zwemboei is een felgekleurde opblaasbare boei die u aan een riempje om uw middel klikt en die bij het zwemmen met u mee drijft. De boei zorgt ervoor dat u beter zichtbaar bent in het water. Ook kunt u erop steunen bij kramp of wanneer u wilt rusten. Er zijn zwemboeien waarin u spullen kunt opbergen, zoals sleutels en een mobieltje.

Oordoppen

Als er koud water in uw oor komt, kan uw evenwichtsorgaan verstoord raken. Oordopjes beschermen daartegen. Heeft u last van uw oren, dan is het verstandig om te informeren naar geschikte oordopjes.

Zwemschoenen

Er kan van alles in het water liggen, van steentjes tot aan glasscherven. Met waterschoenen beschermt u uw voeten.

Badjas

Als u uit het water komt, is het fijn om snel iets warms aan te kunnen trekken. Neem dus een badjas mee of gebruik een extra handdoek om om u heen te slaan.