Camper of caravan? Zo maakt u de juiste keuze

Wat is fijner, een camper of een caravan? Liefhebbers van een camper houden erg van het gevoel van vrijheid dat een camper geeft. Toch heeft ook een caravan voordelen. Het hangt af van uw persoonlijke wensen wat het beste bij u past. We zetten de plussen en minnen op een rij.

Snel vertrekken

Met een camper kunt u snel vertrekken. Als u op de plaats van bestemming bent, hoeft u de camper alleen nog maar op een mooi plekje te parkeren. Dat is alles. Reizen met een caravan vraagt meer voorbereiding. U moet de caravan uit de stalling halen en aan uw auto koppelen. En als u eenmaal op uw bestemming bent, bent u nog wel een uurtje bezig voordat alles in orde is. Dat maakt een camper extra aantrekkelijk als u ook regelmatig een weekendje weg wilt. Bovendien kunt u met een camper makkelijk onderweg een plekje vinden om te overnachten, bijvoorbeeld op speciale camperparkeerplaatsen.

Comfort

In een camper heeft u meestal minder leefruimte, tenzij u een hele grote camper heeft. Een voordeel van een camper is dat meerijders onderweg vaak gewoon aan tafel kunnen zitten.

Stallen

Na thuiskomst moet u de caravan of camper in een stalling zetten, als u geen plaats heeft bij uw huis. Een camper of caravan mag hooguit drie dagen op een parkeerplaats op de openbare weg staan. In veel gemeenten mag een camper of caravan ook niet op de oprit voor uw huis staan. De regels hiervoor staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die per gemeente verschilt.

Snel rijden

Ziet u de reis als onderdeel van de vakantie? Geniet u volop van het uitzicht onderweg? Of bent u het liefst zo snel mogelijk op de plaats van bestemming? Zoekt u het liefst bestemmingen dichtbij huis? Of legt u veel grote afstanden af? Met een camper kunt u flink doorrijden. Voor een caravan geldt op snelwegen vaak een maximumsnelheid van 80 km per uur.

Steeds nieuwe plekjes?

Vindt u het leuk om in uw vakantie veel verschillende plaatsen aan te doen? Wilt u na twee of drie dagen op een camping alweer doorreizen naar de volgende plek? Met een camper kan dat makkelijk. U start de motor en vertrekt. Maar als u het fijn vindt om één plek als uitvalsbasis te hebben en vandaar met de auto uitstapjes te maken, is een caravan ideaal. Dan is een camper minder handig, want als u dan weg wilt, moet u uw ‘huisje’ meenemen. Met een camper door de stad rijden is lastiger dan met een gewone auto. Ook parkeren is moeilijker. Bovendien zijn campers niet overal welkom. In sommige binnensteden en of campings mag u niet komen met grote en zware campers.

Geschikte auto

Als u een caravan overweegt, is het belangrijk dat de trekkracht van uw auto voldoende is. Is uw auto geschikt voor een caravan? Ook als u gaat rijden in bergachtige gebieden? Wie voor een camper kiest, hoeft hier niet over na te denken.

Rijbewijs

Iedereen met een rijbewijs B mag rijden met een caravan die niet zwaarder is dan 750 kilo. Dit rijbewijs is ook geschikt voor het rijden met zwaardere caravans, als het totaalgewicht plus de toegestane belading samen niet meer is dan 3500 kilo. In andere gevallen moet u een rijbewijs BE hebben. Campers tot 3500 kilo met maximaal 8 zitplaatsen mag u ook met een rijbewijs B besturen. Voor zwaardere campers heeft u een rijbewijs C1 of C nodig. Voor campers met meer zitplaatsen heeft u een rijbewijs D1 of D nodig. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

Groot of klein budget

Een caravan is veel goedkoper dan een camper. Voor 20.000 euro heeft u een nieuwe caravan. Voor een nieuwe camper bent u al snel 50.000 euro kwijt. Ook tweedehands caravans zijn veel voordeliger dan tweedehands campers.

Extra kosten

Ook als het om bijkomende kosten gaat, is een camper duurder dan een caravan. Een camper heeft net als een auto jaarlijks een APK-keuring nodig. Ook het onderhoud van een camper kost meer. Voor een camper moet u bovendien wegenbelasting betalen. Voor een caravan hoeft dat niet. Als u de camper alleen in vakanties gebruikt, valt de wegenbelasting mee. Dan kunt u de camper de rest van het jaar schorsen bij de RDW. In die periode betaalt u geen wegenbelasting, hoeft de camper niet WA-verzekerd te zijn en geldt de APK-verplichting niet.   Een voordeel van de camper is dat u er op veel plaatsen gratis mee kunt overnachten.

Verzekeringen

Voor de camper moet u een aparte WA-verzekering afsluiten. Een caravan valt onder de WA-verzekering van de auto. Daarmee is de schade die u aan een ander toebrengt met de camper of caravan verzekerd. Wilt u ook schade aan de camper vergoed hebben, die u niet op een ander kunt verhalen, dan heeft u een cascoverzekering nodig. Hetzelfde geldt voor de caravan. Wat u meeneemt in de camper of caravan valt daar niet onder. Voor de inboedel heeft u daarom een extra dekking nodig.

Eerst huren

Sommige mensen vinden het lastig om bochten te nemen, achteruit te rijden en te keren met een caravan achter de auto. Rijden met een grote camper is ook even wennen. Daarom is het een goed idee om eens een camper of caravan te huren, of probeer ze allebei. Dan merkt u vanzelf wat het beste bij u past.