Het is prettig als u uzelf kunt redden. Dat geldt niet alleen op het gebied van wonen en leven. Ook op de computer is het fijn als u zelfstandig uw gang kunt gaan.
Minder mobiel, meer contact
Het is misschien wel een van de meest gehoorde reacties die de medewerkers en vrijwilligers van SeniorWeb krijgen: “Mijn wereld is zoveel groter geworden!” Saskia Hamminga-Roest, marketingmanager bij SeniorWeb, is er trots op, vertelt ze: “Zulke reacties zijn heel fijn. Mensen vertellen bijvoorbeeld dat ze door ons veel beter op de hoogte zijn van wat er in de familie gebeurt. Of dat ze vrienden van vroeger terug hebben gevonden. Online contactmogelijkheden als Facebook en WhatsApp zijn juist voor mensen die wat minder mobiel zijn, heel belangrijk.”
Iedereen welkom
SeniorWeb laat mensen kennismaken met internet en nieuwe computerprogramma’s via de website, nieuwsbrieven en het kwartaaltijdschrift Enter, maar ook via cursussen en lessen op maat. In Nederland zijn er inmiddels 425 cursuslocaties, in bijvoorbeeld bibliotheken, buurthuizen en verzorgingshuizen. Naast de cursussen is er vaak ook een wekelijks inloopspreekuur waar zowel beginners als meer ervaren computergebruikers terechtkunnen met al hun vragen. Daarnaast zijn er regelmatig workshops over internetbankieren in plaatselijke filialen van de Rabobank. Dat SeniorWeb zo lokaal werkt, is een bewuste keuze, legt Hamminga uit: “We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van onze diensten. Er is bijna altijd wel een locatie in de buurt. En als iemand alleen maar naar het inloopspreekuur komt voor een praatje en een kop koffie, is dat ook prima.”
Voor senioren, door senioren
Met ruim drieduizend vrijwilligers voorziet SeniorWeb in computerhulp per mail en telefoon én aan huis. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, vertelt Hamminga: “Ons werk is voor senioren, door senioren. Onze vrijwilligers zijn vaak zelf senioren, mensen die de tijd nemen om onderwerpen stap voor stap en in begrijpelijke taal uit te leggen, liefst met een kop koffie erbij. Het persoonlijke contact met onze leden is eigenlijk net zo belangrijk als de praktische computerhulp die we geven.”
Bijblijven
Het eerste contact met SeniorWeb ontstaat vaak als iemand een computerprobleem heeft en niemand kan bereiken. Of het vervelend vindt om opnieuw familie of buren lastig te vallen. Bijzonder is dat mensen daarna lid blijven van SeniorWeb. “Leden zien ons als een vangnet, een plek waar ze altijd terecht kunnen, of het nu gaat om een probleem met de e-mail of om het online opslaan van teksten of foto's. Daarnaast vindt men het prettig dat SeniorWeb hen goed op de hoogte houdt van nieuwe ontwikkelingen. Als er bijvoorbeeld nieuws is over valse e-mails, maken we dat direct bekend. Maar ook nieuws over computerprogramma’s of oplossingen voor veelvoorkomende problemen delen we. Daarnaast willen we mensen inspireren nieuwe dingen te proberen, bijvoorbeeld op het gebied van slimme technieken in huis of leuke apps. We willen ervoor zorgen dat de mensen bijblijven op het gebied van computers en internet. En dat wordt gewaardeerd, merken we.”
Internet is leuk
Hoewel de overheid het liefst ziet dat iedereen alles online regelt, is dat niet het belangrijkste voor SeniorWeb. Het gaat bij SeniorWeb juist om de leuke en interessante kanten van de computer: het contact met de kinderen en kleinkinderen, skypen met de familie in Canada, de grote hoeveelheid informatie die er online over hobby’s als tuinieren, breien of fotograferen te vinden is. Hamminga: “Mensen hebben vaak geen idee van wat er allemaal kan. Natuurlijk helpen wij ook met zaken als online bankieren, administratie en vragen van de overheid. Maar de leuke kanten van internet zijn zeker zo belangrijk.”
SeniorWeb: niet alleen voor senioren
Misverstanden over SeniorWeb zijn er natuurlijk ook, zegt Hamminga tot slot: “Zo denken veel mensen dat SeniorWeb alleen maar voor senioren is. Maar uit de reacties die we krijgen blijkt dat steeds meer mensen ontdekken dat onze uitleg gewoon goed en begrijpelijk is. En onze dienstverlening is praktischer en veelzijdiger dan de meeste mensen denken.”
Lidmaatschap
SeniorWeb is een landelijke vereniging die in 1996 werd opgericht. Het doel van SeniorWeb is om de digitale wereld begrijpelijk te maken, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer en internet kan ervaren. Het lidmaatschap van SeniorWeb kost 36 euro per jaar (2023). U kunt uiteraard ook zelf vrijwilliger worden. Kijk op de website van SeniorWeb voor meer informatie.