De 11 meest gestelde vragen over elektrisch rijden

Zal ik een elektrische auto kopen? Veel automobilisten vragen zich dat af als ze aan een nieuwe auto toe zijn. Een elektrische auto is beter voor het milieu, maar wat zijn de financiële gevolgen? Het antwoord vindt u bij deze 11 meest gestelde vragen over elektrisch rijden.

1. Is elektrisch rijden duurder of voordeliger?

Een nieuwe elektrische auto kost al snel 10 duizend euro meer in aanschaf dan een benzine-auto. Het gebruik en onderhoud van een elektrische auto is voordeliger.

Een automobilist die vier jaar lang 15 duizend kilometer per jaar rijdt in een elektrische auto, is gemiddeld 49 cent per kilometer kwijt. Dit is inclusief koop, onderhoud, belasting en afschrijving. Een gemiddelde benzineauto kost iets minder, bijna 47 cent per kilometer. Het exacte verschil tussen de twee hangt sterk af van het merk en model van de auto, hoeveel kilometer u per jaar rijdt en of u de elektrische auto oplaadt met uw eigen zonnepanelen.

2. Kan ik subsidie krijgen voor een elektrische auto?

In 2023 is er subsidie beschikbaar voor middenklasse auto's met een nieuwprijs tussen de 12 duizend en 45 duizend euro. Voor een nieuwe elektrische personenauto is de subsidie 2500 euro, voor een gebruikte is dat 2 duizend euro. U kunt de subsidie vanaf 10 januari 2023 aanvragen. U kunt alleen subsidie krijgen als u de koop- of leaseovereenkomst in 2023 afsluit. U kunt de subsidie pas aanvragen nadat u de overeenkomst heeft gesloten. De auto hoeft nog niet geleverd te zijn.

Maar pas op. Het budget kan voor het einde van het jaar op zijn. Wilt u zeker zijn van subsidie, dan moet u dus snel zijn. Voor 2023 is er zo'n 67 miljoen euro subsidie beschikbaar voor nieuwe auto's en ruim 32 miljoen voor gebruikte auto's. Wilt u alleen een elektrische auto kopen als u zeker weet dat u subsidie krijgt? Spreek dan met de leverancier af dat u nog onder de overeenkomst uit kunt als u geen subsidie krijgt.

Meer informatie over de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

3. Zijn er andere financiële voordelen?

Ja. Tot en met 2024 is de Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen (BPM) nul euro. BPM is een extra belasting die u betaalt bij het kopen van een auto. De hoogte hangt af van de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het rijden.

U betaalt voorlopig ook geen Motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel wegenbelasting genoemd. Volgens het belastingplan 2020 blijft die vrijstelling voor elektrische auto's tot en met 2024.

Zakelijke rijders en ondernemers hebben ook andere fiscale voordelen.

4. Hoeveel kost het opladen?

Het is het voordeligst om uw auto thuis op te laden. Wilt u uw auto opladen bij een openbare laadpaal dan verschillen de prijzen per plaats en per aanbieder. Een actueel overzicht staat op Laadpastop10.nl.

5. Ik wil een eigen laadpunt. Hoe duur is dat?

Als u thuis een eigen oplaadpunt wilt laten installeren, dan bent u ongeveer 2000 tot 2500 euro kwijt. Daarbij zijn alle kosten inbegrepen. De kosten zijn hoger als de meterkast niet geschikt is of als de aansluiting op het elektriciteitsnet moet worden uitgebreid.

6. Kan ik de gemeente vragen om een laadpaal in de straat?

Ja. U kunt bij de gemeente een laadpaal aanvragen. De voorwaarden verschillen per gemeente. Omdat het dan om een openbare laadpaal gaat, kost u dit geen geld. U betaalt wel voor de elektriciteit waarmee u de auto oplaadt. U kunt een laadpaal aanvragen via de website Laadpaalnodig.nl.

7. Hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto?

De nieuwste elektrische auto's kunnen met een volle batterij 400 tot 500 kilometer rijden. Er zijn ook elektrische auto's met een kleinere batterij. Deze auto's zijn goedkoper in de aanschaf en ze verbruiken minder stroom omdat ze lichter zijn. Ze kunnen zo'n 250 kilometer rijden op een volle batterij.

8. Kan een elektrische auto een caravan trekken? En kan er een fietsendrager op?

Ja. Niet alle elektrische auto's zijn geschikt, maar er komen steeds meer elektrische auto's op de markt die een caravan kunnen trekken of het extra gewicht van een fietsendrager aankunnen. Met een elektrische auto die een zware caravan trekt, kunt u wel minder ver rijden op een volle batterij.

9. Hoeveel kilometer kan een elektrische auto rijden in de totale levensduur?

Een elektrische auto met een kleine hoeveelheid batterijen gaat naar schatting 350 duizend kilometer mee. Auto's met een grote hoeveelheid batterijen kunnen 450 duizend tot 500 duizend halen.

10. Wat maakt een elektrische auto beter voor het milieu?

Een elektrische auto stoot minder CO2 uit dan een brandstofauto, ook als u de CO2-uitstoot van de fabriek en van de elektriciteitscentrale meerekent. Een elektrische auto heeft geen uitlaat die stikstof en fijnstof uitstoot. De productie van stroom in een elektriciteitscentrale zorgt wel voor stikstof en fijnstof, maar minder dan bij het verbranden van benzine of diesel, omgerekend per kilometer. Er komt ook fijnstof in de lucht door slijtage van banden en remmen. Bij een elektrische auto slijten de banden sneller, maar de remmen minder snel. Telt u alle plussen en minnen bij elkaar op, dan komt er bij een elektrische auto minder fijnstof vrij.

11. Waar moet ik aan denken bij het verzekeren van een elektrische auto?

Bij een elektrische auto is het extra belangrijk om goed na te denken over de juiste dekking van de autoverzekering. Let erop welke waarde u terugkrijgt als uw auto in de eerste drie jaar wordt gestolen of total loss raakt. Kijk ook wat u vergoed krijgt bij schade aan de accu. Dit is het duurste onderdeel van de auto. En kijk of de laadkabel is meeverzekerd. Ten slotte kunt u ook met een elektrische auto pech krijgen. Met een verzekering kunt u ervoor zorgen dat u altijd hulp onderweg kunt krijgen, bijvoorbeeld als u met een lege accu staat of als er een elektrisch probleem is met de auto.

Meer weten?

Kijk op Nederlandelektrisch.nl.