De 7 beste ontmoetingsplekken voor senioren

Heeft u zin in een praatje? Ga eropuit! In uw eigen omgeving zijn genoeg plekken waar u andere ouderen kunt ontmoeten. Lees hier onze tips.

De bibliotheek

Ook als u geen lid bent, bent u welkom in de bibliotheek. U kunt er de krant lezen, of door uw favoriete tijdschrift bladeren. De meeste bibliotheken organiseren cursussen en workshops. Tegen een kleine vergoeding kunt u meedoen en soms is deelname zelfs gratis. Informeer bij uw lokale bibliotheek naar het programma en de kosten.  

De kantine van het woonzorgcentrum

Is er een verpleeghuis of woonzorgcentrum in uw omgeving? Grote kans dat u er terecht kunt voor een maaltijd of een kopje koffie. Samen eten is gezelliger dan alleen. Veel verpleeghuizen en woonzorgcentra hebben activiteiten die toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Denk aan een kaartavondje of een bingo. Een overzicht van alle zorgcentra in Nederland vindt u hier.

De sportclub

Sporten is allang niet meer alleen voor jongeren weggelegd. Binnen sportverenigingen zie je steeds meer senioren die niet meer om de eerste prijs strijden, maar wel sportief bezig willen zijn. Op voetbalverenigingen is speciaal voor senioren het wandelvoetbal uitgevonden. Een overzicht van de wandelvoetbalclubs vindt u bij OldStars.

Heeft u geen zin om in verenigingsverband te sporten, maar wilt u ook niet alleen op pad? Zoek dan een sportmaatje op www.sportpartner.nl.

De jeu de boulesbaan

Het is een sport die u tot op hoge leeftijd kunt doen: jeu de boules. Het balspel dateert uit de Middeleeuwen en wordt vooral veel gespeeld in Zuid-Frankrijk. In Nederland is jeu de boules in opkomst. In het hele land zijn clubs actief. Meestal kunt u gratis een paar proeflessen volgen.

Samen dansen

In heel Nederland kunnen de voeten van de vloer! Veel dorpen en steden hebben danssalons, ook voor ouderen. Het Danspaleis bijvoorbeeld, is een ouderwets gezellige disco, speciaal voor ouderen. De vrijwilligers van het Danspaleis organiseren dansmiddagen door het hele land. U kunt uw eigen verzoeknummer aanvragen. De kosten zijn laag, dankzij bijdragen van fondsen en gemeenten. Kijk voor de agenda op de website van het Danspaleis.

Het buurthuis

Vrijwel elke gemeente heeft een buurthuis. De programma’s variëren, er is voor ieder wat wils. Koffiedrinken, een workshop volgen, een spelletje doen of aan uw conditie werken: het kan allemaal in het buurthuis. Sommige activiteiten zijn gratis, voor andere betaalt u een klein bedrag. Vaak vindt u het programma in uw huis-aan-huisblad en op internet.  

De Leslocaties van SeniorWeb

Wilt u uw digitale vaardigheden vergroten? SeniorWeb organiseert in het hele land cursussen en workshops. Er zijn ruim 400 Leslocaties, dus er is er altijd wel een bij u in de buurt. De lessen zijn kleinschalig en betaalbaar. De vrijwillige docenten zijn zelf ook senior, ze begrijpen precies wat u nodig heeft. Meer informatie vindt u op de website van SeniorWeb.

De supermarkt

Steeds meer supermarkten hebben oog voor het welzijn van hun klanten. Er staat een tafel met een paar stoelen, u kunt een kopje koffie tappen of de krant lezen. Op die manier is boodschappen doen een ontspannen bezigheid. De kans dat u een van uw buren ontmoet, is groot. Of spreek van tevoren af dat u samen gaat!