De beste websites voor (gratis) haak- en breipatronen

Als het buiten koud is, maken we het binnen graag gezellig. Extra knus wordt het met een handwerkje op schoot. Maar wat gaat u maken? Op internet vindt u duizenden gratis patronen, van een eenvoudig gehaakte pannenlap tot een gebreide Noorse trui.

Handwerken is een ontspannende hobby. Terwijl u haakt of breit, kunt u alles om u heen vergeten. Tegelijkertijd geeft handwerken veel voldoening, omdat u iets tastbaars maakt. U kunt iets maken voor uzelf of een ander verrassen met een zelfgemaakt cadeau. Zoals een knuffel voor een kleinkind of een sjaal voor een vriend of vriendin. Veel mensen waarderen dat, want handgemaakte spullen zijn weer terug van weggeweest. Denk aan de schipperstrui, een met de hand gehaakte sprei en gebreide sokken.

Op internet vindt u veel voorbeelden van leuke brei- of haakprojecten. Er zijn webwinkels waar u handwerkboeken of losse patronen kunt kopen, maar er zijn ook veel gratis patronen te vinden. We hebben een aantal leuke websites met gratis patronen voor u opgezocht.

DROPS Design

De grootste website met gratis patronen is DROPS Design. Deze website is van een Noorse webwinkel in garens. Binnen de Nederlandse omgeving van deze website, vindt u ruim 1600 gratis haakpatronen en meer dan 8200 gratis breipatronen. Een groot voordeel van de website is dat u er goed op kunt zoeken. U kunt aangeven wat u wilt maken, zoals een vest, een babydeken of een tablethoes. U kunt ook zoeken op een bepaalde categorie, zoals interieur of kleding. En u kunt zelfs zoeken op de dikte van de naald of op de dikte van het garen. Handig als u een leuk project zoekt voor restjes garen die u nog hebt liggen.

Søstrene Grene

Op de Nederlandse website van de Deense winkelketen Søstrene Grene staan tientallen doe-het-zelfprojecten, waaronder ook haak- en breiprojecten. U vindt er naast gratis patronen voor truien en kinderkleding, ook patronen voor kleine, eenvoudige projecten. Maak bijvoorbeeld een boekenlegger, een hartjeshanger of een mandje.

Landleven

Landleven is een tijdschrift over buiten wonen en buiten leven. Op de website van dit tijdschrift staan  vaak echt Hollandse handwerkprojecten van vroeger. Haak bijvoorbeeld een eierschort, een schort met vakjes waar u de zelf geraapte eieren in kunt doen. Of brei Grolse wanten, wollen wanten die meer dan honderd jaar geleden al gedragen werden door de herders die rond Groenlo hun schapen hoedden. Ook leuk om te maken zijn de houthakkersmuts en de tulpenpotjes.

Wolhalla

Dé website voor sokken breien is die van Wolhalla, een webwinkel die gespecialiseerd is in sokkengarens. De website is een goed startpunt voor als u wilt beginnen met sokken breien. Alles over het breien van de hiel en de teen wordt uitgelegd. Ook vindt u hier het basispatroon om sokken te beien. Heeft u al ervaring met sokken breien, dan is deze site erg handig om dingen op te zoeken. U vindt er bijvoorbeeld maattabellen voor 4-, 6- en 8-draads wol, omrekentabellen voor verschillende maten breinaalden en de vertaling van Duitse, Engelse en Franse breitermen.

Gratis Haakpatronen

Onderzetters in de vorm van cupcakes of een slinger van vlaggetjes. Gratis-Haakpatronen.nl staat vol vrolijke en kleurige haakwerkjes. De website heeft geen eigen patronen, maar laat een overzicht zien van leuke haakwerkjes die op andere websites te vinden zijn. Ziet u iets wat u wilt haken, dan wordt u met een klik op de foto doorgeleid naar de plek waar u het patroon kunt vinden.