De bibliotheek is er voor iedereen

Voor een bezoek aan de bibliotheek hoeft u echt geen boekenwurm te zijn. De bibliotheek van nu biedt meer dan boeken alleen: u kunt er op uw gemak de krant lezen, andere mensen ontmoeten, een leuke lezing bijwonen, een cursus volgen of onder het genot van een kop koffie of thee, uw favoriete tijdschrift lezen.

Veel ouderen weten niet goed wat de bibliotheek te bieden heeft, zo blijkt uit een onderzoek uit 2016 van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Is het misschien ook voor u tijd voor een - hernieuwde - kennismaking?

Iedereen welkom

“Mag iedereen daar zomaar naar binnen dan?” vragen veel mensen als de bibliotheek ter sprake komt. Ja dus, iedereen mag gewoon bij de bibliotheek naar binnen lopen. En het is zeker de moeite waard, ook als u helemaal geen lezer bent. Waar de bibliotheek in het verleden een leeszaal was, is het tegenwoordig een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Medewerkers, lezers, cursisten, mensen die dagelijks naar binnen lopen om de krant te lezen - er is altijd wat te beleven. Voor de stilte waar de bibliotheek vroeger om bekend stond, hoeft u niet bang te zijn: tegenwoordig mag u er gewoon praten. Kortom: in de bibliotheek van nu is het heel wat gezelliger dan u misschien denkt.

Vertrouwde ontmoetingsplek

Aan de leestafel van de bibliotheek vindt u dagelijks alle landelijke en regionale kranten. Verder kunt u er ook tijdschriften lezen. Bovendien beschikken steeds meer bibliotheken over een gezellige koffiehoek. De bibliotheek heeft veel vaste bezoekers: mensen die elke week hun favoriete tijdschrift komen bekijken of elke dag de krant doornemen. Omdat er veel vaste bezoekers zijn, is de bibliotheek juist voor ouderen en voor mensen die zich weleens eenzaam voelen een belangrijke, fijne en vertrouwde ontmoetingsplek.

Boeken luisteren

In de bibliotheek vindt u natuurlijk boeken, muziek en films. Daarnaast heeft de bibliotheek luisterboeken: romans die zijn ingesproken op cd en die u thuis of in de auto kunt beluisteren. Ook organiseren veel bibliotheken voorleesmiddagen, speciaal voor mensen die zelf niet goed meer kunnen lezen. U kunt trouwens ook e-books lenen.

Boek-aan-huis

Voor mensen die graag lezen, maar niet meer zo makkelijk de deur uitkunnen, biedt de bibliotheek de boek-aan-huisdienst. Dit houdt in dat een vrijwilliger één keer in de zoveel weken langskomt met een aantal boeken. De gelezen boeken gaan gelijk weer mee terug.

Cursussen en tentoonstellingen

In de bibliotheek worden vaak cursussen georganiseerd. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld computercursussen, maar ook aan creatieve teken- en schrijfcursussen. Deze cursussen zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek. Datzelfde geldt voor de tentoonstellingen. Wel is het zo dat bibliotheekleden vaak korting krijgen op de cursuskosten of de toegangsprijs van de tentoonstelling.

Informatiehoek

In de informatiehoek van uw bibliotheek vindt u folders en brochures over alle mogelijke activiteiten in uw omgeving. Dat kan van alles zijn: een cursusfolder, een folder over een bijzondere muziekavond of over een theatervoorstelling. Verder liggen hier ook de folders van de gemeente, met daarin algemene informatie en informatie over nieuwe ontwikkelingen of besluiten. En tot slot vindt u in de informatiehoek altijd de plaatselijke huis-aan-huiskranten.

Moet u lid worden van de bibliotheek?

De deuren van de bibliotheek staan open voor iedereen en u hoeft geen lid te zijn. Ook als u elke middag aan de leestafel wilt zitten om de krant of een paar tijdschriften te lezen, hoeft u geen lid te worden. Als u boeken, films of muziek wilt lenen of gebruik wilt maken van de boek-aan-huisdienst, is het wel nodig om lid te worden. De kosten van een lidmaatschap zijn per bibliotheek verschillend. Denk aan een bedrag tussen 20 euro en 60 euro.