De leukste fietsapps

Fietsen is gezond, of u nu fietst naar de winkel, naar uw werk, voor ontspanning of voor de sport. Buitenlucht en beweging zorgen voor een goede weerstand en zijn belangrijk voor soepele spieren en gewrichten. Deze apps helpen u om mooie en leuke routes te vinden.

Vanwege het coronavirus heeft u minder mogelijkheden om langs uw fietsroute even uit te rusten en eten en drinken te bestellen. Volg altijd de richtlijnen van het RIVM als u op pad gaat.

Fietsknoop

Met Fietsknoop vindt u zo’n 33.000 fietsroutes in Nederland, een groot deel van België en de grensstreek van Duitsland. Met de app kunt u ook een eigen knooppuntenroute in uw omgeving maken. U kunt de routes thuis downloaden, zodat u de route kunt volgen zonder internetverbinding. De app heeft spraakondersteuning, die onderweg vertelt welk knooppunt u nadert en wat het volgende knooppunt is. U krijgt ook tips voor tussenstops en plaatsen waar u oplaadpalen vindt. De app is gratis als u het niet erg vindt om advertenties zien. De versie zonder reclame kost 4,50 euro per jaar.

Fietsknoop is er voor Android en iPhone

Fietsnetwerk

Via Fietsnetwerk vindt u mooie natuurroutes in Nederland en België. Routes kunt u kiezen op locatie en op thema. De zoekresultaten kunt u sorteren op minimale en maximale afstand. Onderweg krijgt u informatie over bezienswaardigheden en rustplekken. U kunt spraakbesturing gebruiken en routes downloaden. De app is gratis als u het niet erg vindt om advertenties te zien. Voor een versie zonder advertenties betaalt u 1 euro per maand. U kunt ook eenmalig 29,99 euro betalen, dan kunt u de app levenslang gebruiken.

Fietsnetwerk is er voor Android en iPhone

Route.nl

Route.nl is een app met 100.000 mooie fiets- en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland. U kunt de routes thuis downloaden, zodat u de route kunt volgen zonder internetverbinding. Met de gratis versie kunt u maximaal drie routes opslaan. Ook kunt u routes zelf maken. U ziet advertenties in de gratis app. Wilt u dat niet, dan kunt u voor 7,99 euro per jaar een abonnement nemen. U kunt dan onbeperkt routes opslaan en ook bij iedere afslag gesproken instructies krijgen.

Route.nl is er voor Android en iPhone

Fietsen123

Fietsen123 is een fietsplanner die op basis van fietsknooppunten ruim 1200 bijzondere  fietsroutes aanbiedt. U kunt overal in Nederland routes vinden in de omgeving waar u op dat moment bent. Daarbij krijgt u ook een beschrijving van wat u gaat zien. U kunt kiezen voor een routebeschrijving met tekst en foto’s, navigatie op een kaart of een opsomming van knooppunten. Iedere maand komen er nieuwe routes bij. De app wijst ook de weg naar oplaadpunten en horecagelegenheden. De app is gratis en er is geen registratie of account voor nodig.

Fietsen123 is er voor Android en iPhone

Komoot

Komoot is een internationale fietsapp. U geeft aan wat voor soort fietstocht u wilt maken en de app berekent vervolgens de meest geschikte en mooiste route. Die kunt u vervolgens downloaden, zodat u de route kunt fietsen zonder internetverbinding. Onderweg krijgt u gesproken aanwijzingen in het Engels. Verder kunt u zien wat de ondergrond is van de wegen waarop u rijdt, uw eigen routes uitstippelen en delen met anderen en kunt u routes van anderen rijden. U kunt de app gratis gebruiken in een eerste regio naar keuze. Als u ook in andere regio’s in Nederland of in het buitenland wilt fietsen, kunt u kaarten bijkopen. De kosten hiervan liggen tussen de 3,99 euro en 29,99 euro.

Komoot is er voor Android en iPhone

Strava

Strava is een app voor wielrenners en andere sportieve fietsers. U kunt ermee in contact komen met andere fietsers die de app gebruiken. Zo kunt u met elkaar uitdagingen aangaan, doelen stellen en resultaten delen. De app slaat op welke routes u heeft gereden. Daarvoor heeft u een internetverbinding nodig. In de app kunt u zien waar u bent geweest en ziet u uw snelheid, afstand, verbrande calorieën en records. U kunt met Strava gratis uw activiteiten registreren en gebruik maken van het sociale netwerk. Wilt u ook routes plannen en doelen instellen, dan heeft u een abonnement nodig. Dat kost 60 euro per jaar.

Strava is er voor Android en iPhone

Heb ik wind mee?

Voordat u op de fiets stapt, is het handig om te weten of u wind mee of wind tegen heeft op de route die u heeft uitgekozen. Op de website Hebikwindmee.nl kunt u dit zien. U voert het beginpunt en het eindpunt van uw route in. De website berekent de richting waarin u fietst en vergelijkt deze met de windrichting van het moment. Ook vindt u op de website allerlei weetjes over de wind.