De natuur in! Paden en routes voor rolstoel en scootmobiel

Zoekt u een geschikte route voor een ritje in de natuur met uw rolstoel of scootmobiel? Steeds vaker is goede informatie te vinden over routes zonder obstakels, versmallingen of onverharde paden. In dit artikel vindt u de beste tips.

Handige websites

Een fijne website is natuurzonderdrempels.nl van Groen & Handicap Kenniscentrum. U vindt hier circa 150 routes in het hele land. Ze zijn allemaal geschikt voor een rolstoel of scootmobiel. Vaak is er ook extra informatie over parkeerplaatsen voor gehandicapten, of honden mee mogen en of u ergens iets kunt drinken. 

In Overijssel kunt u een mooie tocht maken door uniek veenlandschap. De route van 8 kilometer is apart bewegwijzerd voor scootmobielen en rolstoelen.

Op de website van Staatsbosbeheer staan routes voor scootmobielen en rolstoelen in iedere provincie. Vink hiervoor ‘Rolstoelvriendelijk’ aan onder ‘Toegankelijkheid’. Bijvoorbeeld op de Utrechtse Heuvelrug. Een route van 15 kilometer brengt u langs de mooiste plekjes. De routebeschrijving vermeldt ook pauzeplaatsen en aangepaste wc’s. 

Mijnscootmobiel.nl verzamelt routes uit het hele land. En ook op vvv.nl zijn diverse routes te vinden. Klik op ‘Zoeken’, vul in: ‘Scootmobiel’ en klik weer op ‘Zoeken’. 

Op route.nl vindt u allerlei rolstoelvriendelijke routes. Klik op ‘Soort route’ en vink aan: ‘Rolstoelvriendelijke routes’. Zo vindt u onder andere tochten in Noord-Limburg, Schoonhoven en Emmen. Route.nl is ook gratis te downloaden als app, voor Iphone en Android. Een betaalde versie biedt meer mogelijkheden.

Georganiseerde tochtjes

In verschillende gemeenten organiseren vrijwilligers een tochtje voor scootmobielen. Bijvoorbeeld in Ommen. In de zomer kunt u iedere maand meedoen aan een toertocht door de natuur. Ook fietsers kunnen aansluiten. Op het Zeeuwse eiland Goeree-Overflakkee kunt u van april tot en met oktober meedoen aan georganiseerde scootmobieltochten. De informatie staat op de website van initiatiefnemer Toegankelijk Goeree-Overflakkee.

Goed om te weten

Routes voor scootmobielen zijn ook te fietsen. Zit u zelf in een scootmobiel en heeft uw partner een fiets? Dan kunt u gezellig samen op pad.