De OV-taxi, hoe werkt dat?

Als u met de trein reist, kunt u op het station verder reizen met een OV-taxi. U kunt ook naar het station gaan met een OV-taxi. U boekt deze taxi vooraf via NS. Hoe werkt dat precies? En wat zijn de verschillen tussen de OV-taxi en de regiotaxi?

U kunt een OV-taxi nemen op meer dan 320 stations. De taxi rijdt vanaf de eerste tot en met de laatste trein. U boekt en betaalt vooraf online. OV-taxi’s zijn alleen te boeken voor ritten van en naar het station.

Hoe boek ik een OV-taxi?

De OV-taxi boekt u van tevoren via de website ov.taxi of via de app van de NS. Boeken kan tot 30 minuten voor uw vertrek. Op de website geeft u aan waar, wanneer en hoe laat u opgehaald wilt worden. Ook kunt u alvast aangeven of u gebruik maakt van hulpmiddelen, zoals een rollator, rolstoel of hulphond. U krijgt meteen de ritprijs te zien. U weet dus precies waar u aan toe bent. U betaalt de OV-taxi vooraf online via iDEAL.

Kan ik een OV-taxi delen?

U kunt de OV-taxi met maximaal drie personen delen. De ritprijs geldt per taxi, niet per persoon.

Waar staat mijn OV-taxi?

Heeft u een OV-taxi op het station geboekt? Dan vindt u de taxi op de taxistandplaats of op de Kiss&Ride bij het station. In de bevestiging die u van tevoren ontvangt, ziet u waar u de OV-taxi kunt vinden.

Wie is mijn taxichauffeur?

NS werkt samen met betrouwbare lokale taxiondernemers. De chauffeur kent dus de weg.

Wat kost een rit met de OV-taxi?

De OV-taxi werkt met zonetarieven. Het starttarief is zes euro voor de eerste zone tot twee kilometer. Daarna betaalt u drie euro per twee kilometer tot een maximum van dertig kilometer (tarieven 2023).

Wat is het verschil tussen de OV-taxi en Wmo-vervoer of regiotaxi?

Iedere reiziger kan een OV-taxi boeken. Wmo-vervoer of regiotaxi is alleen bedoeld voor mensen die hun vervoer niet zelf of met behulp van naasten kunnen regelen. Wmo-vervoer valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeente regelen het Wmo-vervoer op hun eigen manier. Sommige gemeenten werken met een regiotaxi. Andere gemeenten regelen het Wmo-vervoer bijvoorbeeld via een speciale kortingspas voor taxivervoer. Via het Wmo-loket in uw gemeente kunt u vragen hoe het Wmo-vervoer in uw woonplaats is geregeld. De kosten voor Wmo-vervoer verschillen per gemeente. Over het algemeen geldt Wmo-vervoer voor een zone van ongeveer 25 kilometer rondom uw woonplaats.