De voor- en nadelen van openbaar vervoer

Gaat u er graag op uit? Als u een eigen auto heeft, kunt u misschien makkelijk overal komen. Maar als u zelf geen auto heeft, autorijden lastiger wordt of als u het fijn vindt om niet altijd zelf te hoeven rijden, kunt u natuurlijk ook gebruikmaken van het openbaar vervoer. Waar kiest u voor? We zetten de voor- en nadelen van het openbaar vervoer voor u op een rij.

Veel automobilisten kunnen tot op hoge leeftijd blijven rijden. Dat is fijn, want met een auto heeft u veel vrijheid om te gaan waar u wilt. Maar als u ouder wordt, gebruikt u de auto misschien minder vaak. Soms worden de kosten per ritje daardoor erg hoog. Misschien vindt u het ook geen prettig idee dat de auto ongebruikt voor de deur staat. Of dat de auto vervuilend is, zeker als die al wat ouder is. Dan is het goed om eens te kijken naar de mogelijkheden van openbaar vervoer. We zetten de voordelen en de nadelen voor u op een rijtje.
De trein komt bijna altijd middenin de stad aan. Precies waar u wilt zijn als u gaat winkelen of de stad gaat bekijken. Met de auto is het bij aankomst vaak zoeken naar een parkeerplaats waar de auto voor langere tijd mag staan, soms tegen een hoge prijs. Gaat u dus naar een stadscentrum of een drukbezochte attractie, dan kan het handig zijn om met openbaar vervoer te gaan.

U hoeft zelf niet te rijden

In de trein of bus hoeft u niet zelf op het verkeer te letten. Dat betekent dat u iets anders kunt doen. Ontspannen naar buiten kijken. Een boekje lezen. Een spelletje doen op uw smartphone. En houdt u van een glaasje wijn of bier? Dan kunt u genieten van uw drankje en toch veilig thuiskomen.

Reizen kan soms erg goedkoop

Reist u vooral buiten de spits of in het weekend? Dan kunt u bij NS een kortingkaart kopen, waarmee u op rustige uren met 40 procent korting reist. Bent u 60 jaar of ouder? Dan kunt u bovendien voor een paar tientjes zeven Keuzedagen erbij kopen. Hiermee kunt u buiten de spits of in het weekend een hele dag reizen door heel Nederland. Kruidvat, Albert Heijn, Blokker en andere winkels bieden soms heel goedkope dagkaartjes aan. Ook in de Spoordeelwinkel van NS zijn vaak leuke acties te vinden. Bent u ouder dan 65? Dan krijgt u altijd korting voor busritjes als u een persoonlijke OV-chipkaart gebruikt. Daarnaast hebben veel vervoerbedrijven hun eigen acties en abonnementen waarmee ouderen extra korting kunnen krijgen. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en omgeving bijvoorbeeld reizen ouderen met een laag inkomen gratis. Ook in sommige andere steden en regio’s bestaan regelingen voor goedkoop of gratis reizen voor bepaalde groepen.

Meer beweging

Mensen die reizen met het openbaar vervoer halen vaker de norm voor voldoende bewegen dan automobilisten. Dat wijst onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid uit. Een ritje met het openbaar vervoer start bijna nooit voor de deur. U moet meestal eerst een stukje lopen of fietsen, ook op de plaats van bestemming. Ook moet u soms overstappen. Op veel stations kunt u een OV-fiets huren. Buiten de spits kunt u tegen bijbetaling eventueel uw eigen fiets meenemen in de trein.

Hulp is beschikbaar

Is reizen met het openbaar vervoer lastig voor u, bijvoorbeeld omdat u in een rolstoel zit of onderweg hulp nodig heeft? Bij NS kunt u hulp aanvragen als u met een rolstoel wilt reizen. Een medewerker helpt u dan. In de trein zijn speciale plaatsen voor rolstoelen. Hulp aanvragen moet een uur van tevoren. Lees er meer over deze website. Kunt u niet meer zelfstandig met het openbaar vervoer reizen, maar wel met een begeleider? Dan kunt u gratis een begeleider meenemen, een bekende die de hele weg met u meereist. U vraagt hiervoor een OV-begeleiderskaart aan. Deze kaart is voor u persoonlijk. U kunt meenemen wie u wilt.

Vertragingen

Treinen en bussen rijden meestal op tijd, maar soms niet. Een enkele keer lopen vertragingen op tot meer dan een halfuur of valt een trein helemaal uit. In de app van NS en op de website kunt u nagaan of er geplande werkzaamheden zijn aan het spoor. Bij ongeplande vertragingen van langer dan een halfuur kunt u in veel gevallen een deel van uw geld terugvragen.

Geen gegarandeerde zitplaats

In de spits kunt u niet altijd zitten in de trein, bus of tram. In de app van NS kunt u van tevoren zien in welke treinen het erg druk is. Soms is het in een deel van de trein erg druk, terwijl er in een ander deel nog plaats is. De app van NS heeft daarvoor op veel trajecten de Zitplaatszoeker. Daarop ziet u in welk rijtuig nog lege stoelen zijn.

Meer gedoe

De meeste mensen hebben geen bushalte of treinstation voor de deur. Het kost dus tijd en moeite om naar een opstapplaats te gaan en ook om van de uitstapplaats op uw bestemming te komen. Als u moeite hebt met lopen of fietsen, maakt dat het openbaar vervoer extra lastig. Ook moet u soms overstappen.

Reizen met het OV moet u leren

Voor het reizen met openbaar vervoer heeft u een OV-chipkaart nodig. Die moet u opladen om ermee te kunnen in- en uitchecken. Als u dat vergeet, kan dat extra geld kosten. Ook is het handig als u leert omgaan met de app van NS en/of van 9292. Daarmee kunt u uw reis plannen. Kortom, u moet wel wat dingen weten en regelen voordat u in de bus of trein kunt stappen.

Minder vrijheid in het reistijdstip

Als u met de trein, bus of tram gaat, bent u gebonden aan de vertrektijden volgens de dienstregeling. Dat levert soms stress op. Als u een trein mist, moet u wachten op de volgende. Later op de avond, ’s nachts en in de vroege ochtend rijden veel bussen en treinen niet. Bereid uw reis dus altijd goed voor.