Dementie in beeld

Vanaf 19 april verschijnt de vierdelige serie 'De Leeuwenhoek' op televisie. De serie is een uniek document, vooral dankzij de medewerking van Hugo Borst en Adelheid Roosen. Er verschenen de afgelopen jaren meer mooie documentaires over dementie.

Adelheid Roosen had een moeder met dementie; haar moeder is ondertussen overleden. De moeder van Hugo Borst leeft nog, ook zij heeft dementie. Voor het tv-programma lopen ze mee in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek, waar ouderen met dementie worden verzorgd en verpleegd. Ze blijven zelfs een nachtje in het verpleeghuis slapen. Alles is gefilmd. Ook de momenten dat er te weinig personeel is, en de bewoners niet de verzorging krijgen die ze nodig hebben. De vierdelige serie is vanaf 19 april [2018] wekelijks op tv, om 20.25 uur op NPO2. Daarna te bekijken via Uitzending gemist.

Alzheimer Nederland

Regelmatig verschijnen er interessante tv-programma's en films over dementie op televisie of dvd. Wie te maken heeft met dementie, kan hier veel aan hebben. Bijvoorbeeld door te kijken hoe anderen met dementie omgaan. De meeste films en programma's zijn online terug te kijken. Op de website van Alzheimer Nederland, vindt u een volledig overzicht. Wij kozen er een paar voor u uit...

Gezichten van dementie

'Gezichten van dementie' werd uitgezonden door omroep Max in 2016. De serie bestaat uit vijf afleveringen van vijf minuten. Het zijn ontroerende portretten waarin kinderen en partners vertellen over hun geliefde met dementie. Terwijl zij praten, schildert kunstenaar Herman van Hoogdalem het portret van degene met dementie. Presentator Gijs Wanders spreekt met de familie van de geportretteerden over hun pijn, onmacht, maar ook mooie momenten en confronteert hen met het geschilderde portret.  

Ger, mijn hoofd in eigen hand

Ex-docent verpleegkunde Ger krijgt op jonge leeftijd de diagnose alzheimer. Filmmaker Pim Giel volgt Ger en laat zien hoe hij de regie probeert te houden over zijn eigen leven. De grootste opgave voor Ger is, om nuttig te blijven voor de maatschappij. Ook de omgang met zijn omgeving, seksualiteit, financiële situatie en persoonlijke wensen rond de ziekte spelen een belangrijke rol. Het is een zeer persoonlijk portret. Ger is ondertussen overleden.

Onvergetelijke herinneringen

De dierbare momenten uit het leven van mensen met dementie staan centraal in 'Onvergetelijke herinneringen'. In samenwerking met Alzheimer Nederland ontvangen Irene Moors, Jeroen van der Boom en Kees Tol in een sfeervolle studio mensen met dementie en hun familieleden. Samen kijken zij terug. De kijker leert de mens achter de patiënt kennen door indringende portretten. Mensen die grote dromen hadden na hun pensioen en die soms nog midden in een bloeiend werk- en gezinsleven zaten. En vooral: mensen die zich hun oude dag wel anders hadden voorgesteld. Deze uitzending van SBS6 vond plaats op 21 oktober 2017.  

Brandpunt: Wie mag waardig sterven?

Steeds meer families worstelen met die vraag, bijvoorbeeld als gevolg van dementie. Een enkeling krijgt daar al op zeer jonge leeftijd mee te maken, zoals de 32-jarige Roy Nelissen. Of de 84-jarige Jac Schijvenaars die lijdt aan Alzheimer. Hij tekende een wilsverklaring om niet te hoeven eindigen als een kasplantje. Maar mag je die beslissing als familie dan nog wel nemen? Brandpunt volgde twee families die vechten voor een waardige dood van hun dierbare.