Dorpsbewoners en buurtbewoners: samen sta je sterk

Sluit het buurthuis zijn deuren? Verdwijnt de supermarkt? Gaat het zwembad failliet? Kom in actie! Samen met uw buurtgenoten kunt u ervoor zorgen dat een voorziening blijft bestaan. Er kan meer dan u denkt.

Steeds vaker zorgen bewoners er zelf voor dat een voorziening in hun buurt of dorp blijft bestaan. Het is een kwestie van volhouden, maar dan is er ook veel mogelijk. We geven vijf inspirerende voorbeelden.

Buurttuin de Zandloper

De Utrechtse Rivierenwijk heeft een mooie buurttuin. Sinds de zomer van 2016 wordt de buurttuin beheerd door bewoners. Ze hebben er een stichting voor opgericht. De Zandloper is een speeltuin. Er is ook een moestuin, een klein zwembadje, een voetbalkooi en er is een ruimte voor spelletjes bij slecht weer. Twee buurtbewoners hebben een betaalde baan in de buurttuin.

Bewonersbedrijf ‘t Luukske

De bewoners van het Limburgse Bergen kochten massaal certificaten van 25 euro voor de verbouwing van gemeenschapshuis ‘t Luukske. Ook kwam er een nieuwe sporthal. Gemeente, provincie en fondsen droegen bij. Veel vrijwilligers werkten mee tijdens de bouw, om geld te besparen. De bewoners richtten een BewonersBedrijf op. In de zomer wordt ’t Luukse verhuurd als groepsaccomodatie. Kijk voor meer informatie over bewonersbedrijven op de website van LSA, het Landelijk netwerk van actieve bewonersgroepen.

Zwembad Dukenburg

De gemeente Nijmegen wilde zwembad Dukenburg sluiten, het kostte teveel geld. 7000 bewoners zetten hun handtekening om ertegen te protesteren. Een aantal van hen richtte een stichting op en het zwembad bleef bestaan. De stichting werkt met professionals en vrijwilligers en krijgt geen subsidie.

Gasterij Schuttershof

In Esbeek zijn 600 buurtbewoners eigenaar van het dorpscafé. Dankzij hun bijdrage kon Gasterij Schuttershof worden gekocht. Vrijwilligers uit het dorp verbouwden het pand tot een sfeervol eetcafé. Er is een huiskamer voor senioren en een klein museum. De verenigingen uit Esbeek houden er hun vergaderingen. En als een buurtbewoner een feest geeft, is dat meestal in Gasterij Schuttershof.

BIEB: bibliotheek en buurtcentrum

De bibliotheek in de Eindhovense wijk Vaartbroek ging dicht in 2013. Buurtbewoners maakten een plan voor iets nieuws: BIEB, het Bewoners Inloop en Buurtcentrum. Je kunt er boeken lenen, biologisch lunchen of een afspraak maken met iemand van de gemeente, de politie of een zorgverlener. Een groep vrijwilligers richtte een beheerstichting op.