Drie fietsroutes in de herfst

Elk seizoen heeft zijn eigen charme en op de fiets geniet u daar optimaal van. Wij zochten daarom drie afwisselende fietsroutes voor u uit. Met deze routes fietst u door gebieden die zich juist in het najaar van hun mooiste kant laten zien.

De fietsroutes zijn eenvoudig te volgen via het fietsknooppuntennetwerk. Heeft u nog niet eerder met knooppunten gefietst? Op de website van Fietsen123 vindt u een uitgebreide uitleg.

Kootwijkerzand (34 kilometer)

De fietsroute Kootwijkerzand start in het Gelderse Kootwijk. U fietst bijvoorbeeld langs een van de grootste actieve zandverstuivingen van Europa: het Kootwijkerzand. Middenin dit indrukwekkende gebied staat het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Dit station werd hier in de jaren 20 van de vorige eeuw gebouwd voor de contacten met toenmalig Nederlands-Indië. Het zendstation is niet vrij te bezoeken, maar op de website van Radio Kootwijk vindt u wel de agenda met excursies. In het dorp Kootwijk vindt u diverse horecagelegenheden.

Hunebedden rond Borger (35 kilometer)

Deze fietsroute start in het Drentse Borger. Leuk aan deze route is dat u langs het grootste hunebed van Nederland fietst. Dit hunebed (hunebed D27) ligt naast het Hunebedcentrum in Borger en is bijna 23 meter lang. De Drentse hunebedden zijn overblijfselen uit de Prehistorie. Verder fietst u door een bijzonder mooi stuk Drenthe, waar bos, weiland en heide elkaar afwisselen. Zowel in Borger als in Exloo vindt u diverse gezellige horecagelegenheden.

Brabantse bossen (54 kilometer, eventueel in te korten tot ongeveer 35 km)

Tijdens de derde fietsroute fietst u door twee verschillende bosgebieden: het Chaamse bos en het Mastbos. Deze bossen maken deel uit van het natuurgebied Baronie van Breda. Het Chaamse bos is nog redelijk jong: het stamt uit de eerste helft van de 20e eeuw. In dit bos wisselen moerasgebied, grasland en naaldbos elkaar af. Het Mastbos (onder Breda) is veel ouder: dit naaldbos stamt uit de 16e eeuw en is daarmee een van de oudste bossen van Nederland. Vindt u 54 kilometer te ver, dan kunt u de route inkorten. Bij knooppunt 37 volgt u dan knooppunt 29 in plaats van knooppunt 38. Deze kortere route gaat niet door het Mastbos. In zowel Gilze als Ulvenhout vindt u een ruime keuze aan horecagelegenheden.