Drie handige tablets voor ouderen

Als u zelfstandig thuis woont, kan een 'tablet' een handig hulpmiddel zijn. Wij vergeleken drie tablets die speciaal voor ouderen gemaakt zijn.

Een tablet is een kleine, platte, draagbare computer. Het grote verschil met een gewone computer of een laptop is het aanraakscherm. Door dat aanraakscherm is het erg makkelijk om een tablet te gebruiken. Een ander voordeel is dat een tablet minder zwaar is dan een computer of laptop. En een tablet neemt u makkelijk mee of pakt u gemakkelijk op, ook als u op de bank zit of in uw luie stoel.

Wat kunt u met een tablet doen?

Met een tablet kunt u bijvoorbeeld beeldbellen met familie of zorgverleners. Ook kunt u ermee zoeken op internet, spelletjes doen en foto’s kijken. Een tablet is makkelijker te bedienen dan een computer. Toch vinden mensen die weinig ervaring hebben met moderne apparaten het soms moeilijk om met een tablet om te gaan. Daarom zijn er speciale seniorentablets ontwikkeld. Die zijn eenvoudiger te bedienen en hebben soms een aantal extra functies.

Tablets voor senioren

We hebben de bijzonderheden van drie tablets voor senioren op een rij gezet. Alle drie zijn ze gebaseerd op een gewone tablet. De leveranciers van deze seniorentablets hebben de bediening vereenvoudigd. Zo hebben alle seniorentablets minder pictogrammen op het scherm staan dan gewone tablets. En zijn de pictogrammen groter dan normaal. Voor alle tablets geldt dat een draadloze internetverbinding (wifi) nodig is om de tablet te kunnen gebruiken. Die moet dus in huis aanwezig zijn.

Compaan

De Compaan is echt bedoeld voor ouderen die nooit of bijna nooit een computer in handen hebben gehad. Het is een gebruiksvriendelijke tablet met grote knoppen en een simpele navigatie. De tablet staat in een houten lijst, alsof het een grote foto is. Gebruikers kunnen spelletjes spelen, foto’s bekijken, nieuws lezen en een agenda bijhouden. Internetten kan, maar deze optie kan ook worden uitgezet. De mogelijkheden van de Compaan zijn opzettelijk erg beperkt. Dat voorkomt verwarring. Ook kan de gebruiker niet mailen of beeldbellen met andere mensen dan de vaste contactpersonen. Er is ook een variant met iets meer mogelijkheden: de Compaan Connect. En heeft u vragen? De helpdesk is dagelijks van 9 tot 18 uur bereikbaar, dus ook in het weekend.

Compaan en mantelzorgers

Handige extra's voor mantelzorgers: Familie en vrienden (contactpersonen) loggen eenvoudig in op het 'Compaan Portaal' met hun eigen computer, tablet of mobiele telefoon. Via het portaal kunnen ze beeldbellen met bijvoorbeeld vader of moeder en foto's of video's sturen of een spelletje spelen. Met de 'goedemorgen'functie kunnen zij degene voor wie ze zorgen, dagelijks vragen om een teken van leven. Hij of zij kan reageren door het scherm even aan te raken. Zo weet de mantelzorger dat de gebruiker wakker is. Mantelzorgers kunnen ook herinneringen instellen om medicijnen in te nemen.

Compaan en de kosten

Beide uitvoeringen van de Compaan kosten 299 euro. De basis van de Compaan is een Samsung Tab A. Daarnaast betaalt u voor beide uitvoeringen 12,95 euro per maand aan abonnementskosten. Bij de 'klassieke' Compaan hebben hiermee slechts twee gebruikers toegang tot het Compaan Portaal. Een extra gebruiker kost 2,50 euro per maand en een onbeperkt aantal gebruikers 9,95 euro per maand. Bij de Compaan Connect is het aantal gebruikers van het Compaan Portaal onbeperkt. Als u het abonnement opzegt, kunt u de Compaan terugzetten naar fabrieksinstellingen. Het apparaat is dan als een gewone tablet te gebruiken. Sommige thuiszorginstellingen zetten de Compaan in bij de zorg. Verschillende gemeenten zoals Haarlem, Dordrecht, Almere en Velsen bieden de mogelijkheid om de Compaan zes maanden kosteloos uit te proberen. Andere thuiszorginstellingen geven u het apparaat in bruikleen. Meer informatie: uwcompaan.nl

SimTab

Met een SimTab kunt u alles doen wat ook met een gewone tablet kan. Denk aan e-mailen, videobellen, internetten, de krant lezen en bankzaken regelen. Ook kunt u spelletjes spelen, muziek luisteren en films kijken op YouTube. Als u wilt kunt u apps installeren vanuit de Google Play Store, de webwinkel voor apps.

Bij een SimTab hoort de hulp van een SimCoach. Dit is een telefonische helpdesk, die op werkdagen van 9 tot 5 bereikbaar is tegen lokaal tarief. De helpdesk ondersteunt bijvoorbeeld bij het instellen van e-mail of van een Google-account. Als u dat wilt, kan de helpdesk de tablet op afstand overnemen en instellen. Bezitters van een SimTab kunnen de helpdesk bellen gedurende de hele levensduur van het apparaat. Ook kunnen ze via de website instructies raadplegen. Zo kunnen ouderen die behoefte hebben aan wat extra ondersteuning toch een volwaardige tablet gebruiken. Hiervoor betalen ze wel wat extra. SimTab is niet bedoeld als ondersteuning van mantelzorgers of als hulpmiddel bij thuiszorg.

SimTab en de kosten

De SimTab kost 309 euro. Dezelfde aanbieder verkoopt ook aangepaste computers, laptops en telefoons onder de naam SimPC, de SimTop en de SimPhone. Meer informatie: simpc.nl

SeniorenTAB

De SeniorenTAB is een tablet die alle functies van een normale tablet heeft, zoals e-mailen, bankzaken regelen, nieuws lezen en spelletjes spelen bijvoorbeeld. De apps van de vier grote banken waaronder de Rabobank zijn standaard op de SeniorenTAB geïnstalleerd. Bij de SeniorenTAB hoort een serviceabonnement. Dat betekent dat u dagelijks van 9.30 tot 16.00 uur de helpdesk kunt bellen. Als u wilt, kan een medewerker van de helpdesk de tablet op afstand overnemen en instellen.

SeniorTAB en de kosten

De SeniorenTAB is er vanaf 299 euro. Het serviceabonnement is het eerste jaar gratis en kost daarna 48 euro. Zie voor meer informatie: seniorentablet.nl