E-bike of toch een gewone fiets?

Het aantal e-bikes op de weg is de laatste jaren enorm gestegen. Twijfelt u over de aankoop van een e-bike? Wij zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij.

De e-bike met middenmotor is het meest populair. De reden hiervan is dat een motor die is geplaatst bij de pedalen het meest natuurlijke fietsgevoel geeft. Daardoor is deze e-bike ook het meest veilig. Daar komt bij dat de gewichtsverdeling op een e-bike met middenmotor goed in balans is. E-bikes met de motor in het voorwiel of in het achterwiel hebben als groot nadeel dat de motor werkt vanaf het moment dat het wiel ronddraait. De motor past zich dus niet aan, aan de kracht waarmee u op de pedalen trapt. Een e-bike met voorwielmotor geeft het gevoel dat u naar voren wordt getrokken. Ook het risico op slippen is groter. E-bikes met achterwielmotor hebben altijd tandwielen achter en hebben daarom veel onderhoud nodig.

Kosten

De e-bike is duurder dan een gewone fiets. Voor een e-bike met een middenmotor en een dichte kettingkast bent u gemiddeld ongeveer 1.950 euro kwijt. Voor een gewone fiets met zeven versnellingen en een dichte kettingkast betaalt u gemiddeld 700 tot 900 euro.

Onderhoud: accu is kostenpost

Het onderhoud van een gewone fiets en een e-bike heeft veel overeenkomsten. Het grootste verschil is dat een e-bike een accu heeft. De accu van een e-bike gaat ongeveer vijf tot zeven jaar mee. Wanneer u een nieuwe accu nodig heeft, is afhankelijk van het gebruik van de e-bike. Als u altijd met volledige ondersteuning fietst, moet u de accu sneller vervangen.  Reken voor een nieuwe accu op een bedrag tussen de 400 en de 750 euro.

Zorg voor de accu

Een accu gaat langer mee als u hem bewaart bij kamertemperatuur. Te lage temperaturen doen de accu geen goed. Volg voor het laden van de accu de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing. In het algemeen geldt dat u de fietsaccu maandelijks moet opladen, ook als u er niet mee fietst. Lees hier meer tips om langer plezier te hebben van uw fietsaccu.

Accu opknappen

Sommige accu’s zijn ook op te knappen. Dat heet reviseren en is bijna altijd voordeliger. Laat u goed informeren door een gespecialiseerd revisiebedrijf. Vraag uw fietsenhandelaar naar een vertrouwd adres.

Snelheid

Met een e-bike kunt u maximaal 25 kilometer per uur fietsen. De gemiddelde snelheid op een gewone fiets ligt veel lager. Dat kan in het begin beangstigend zijn. Op een e-bike rijdt u ongemerkt net iets harder dan op een gewone fiets. Dat betekent dus ook dat u sneller moet reageren in geval van nood. Houd daar rekening mee! Voelt u zich wat onzeker op de fiets of op de e-bike? Dan is de Fietsschool voor Senioren misschien iets voor u. Hier kunt u terecht voor cursussen en trainingen in verschillende plaatsen in Nederland.

Veiligheid

Een e-bike is net zo veilig als een gewone fiets, als u er verstandig mee omgaat. Door de accu en de motor is een e-bike zwaarder dan een normale fiets. Daar moet u aan wennen. Aan een e-bike met middenmotor went u makkelijker.

Verkeersregels

Voor e-bikes gelden dezelfde regels als voor gewone fietsen. Op de e-bike hoeft u geen helm te dragen. Het is wel verstandig om een helm te dragen ook al is dit niet verplicht.

Hoe ver kan ik fietsen met een volle accu?

Met een nieuwe e-bike kunt u zo’n 60 tot 70 kilometer met trapondersteuning fietsen. Voor een lege accu hoeft u niet zo bang te zijn. U kunt de accu onderweg opladen bij één van de vele oplaadpunten bij café’s, restaurants en fietsenstallingen. Het aantal oplaadpunten neemt elk jaar toe.

Diefstal

Fietsen – en zeker e-bikes – zijn heel populair bij dieven. Maak het ze dus niet te makkelijk. Gebruik een goed ringslot voor het achterwiel plus een ketting- of beugelslot. Met zo’n slot zet u de fiets vast aan een lantaarnpaal, een hek of een fietsenstandaard. Het gaat erom dat dieven de fiets niet zomaar kunnen oppakken en achterin een busje kunnen zetten.

Fietsverzekering

Fietsen op een elektrische fiets of e-bike brengt ook risico's met zich mee. Door de hogere snelheid is er bijvoorbeeld meer kans op schade. Ook kan de accu worden gestolen. Het is in zulke situaties prettig als u een goede fietsverzekering heeft. Bij sommige verzekeringen is pechhulp inbegrepen. Kijk bij het kiezen van een fietsverzekering verder dan het aanbod van uw fietsenhandelaar.