Een actieve vakantie? Ja, het kan (ook als u minder mobiel bent)

Een actieve, avontuurlijke vakantie lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het niet voor iedereen. Bijvoorbeeld voor mensen die minder mobiel zijn, dagelijks hulp nodig hebben of op een andere manier beperkt zijn in hun mogelijkheden. Gelukkig neemt het aantal mogelijkheden om op vakantie te gaan, ook voor deze groep snel toe.

In het verleden waren mensen met een beperking voor hun vakantie meestal aangewezen op een riviercruise. En natuurlijk, zo’n bootreis langs de Rijn of de Donau is schitterend. Maar als u avontuurlijk bent ingesteld, past zo'n reis misschien niet bij u. Gelukkig zijn er inmiddels veel meer mogelijkheden. We zetten er een aantal voor u op een rij.

Speciaal keurmerk, extra garanties

Maar eerst dit: Als u zorg nodig heeft of minder mobiel bent en op reis wilt, wilt u niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is het NBAV-keurmerk in het leven geroepen. Dit keurmerk is opgesteld door de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties. Juist omdat reizen met een beperking om speciale voorzieningen vraagt, is het belangrijk dat u zeker weet dat die voorzieningen er ook echt zijn. Reisorganisaties die het NBAV-keurmerk mogen voeren, zijn streng gecontroleerd. De kwaliteitseisen gelden zowel voor de organisatie zelf als voor de aangeboden reizen en accommodaties.

Inspirerende ideeën

Wilt u graag iets bijzonders ondernemen, waar heeft u nog geen idee wat? Wij verzamelden alvast wat ideeën voor u.
  • Carias Zorg op Zee is gespecialiseerd in - u raadt het al - cruises. In hun reisaanbod vindt u bijvoorbeeld cruises naar de Oostzee, Noorwegen, Engeland en Ierland. Houdt u meer van zuidelijke sferen, dan is een cruise langs steden als Barcelona, Cannes, Rome en Napels misschien wel iets voor u.
  • Buitengewoon Reizen organiseert verschillende soorten reizen: van een stedentrip naar Londen tot een zonvakantie op Curaçao en van een weekje agriturismo in Italië tot een rondreis door Kenia. Goed om te weten: Landstede richt zich op reizigers met een mobiliteitsbeperking, maar ook zonder mobiliteitsbeperking kunt u gewoon bij Landstede boeken.
  • Buitenhof Reizen heeft zijn reizen onderverdeeld in verschillende categorieën. Een daarvan is ‘vakanties voor ouderen’. Hier vindt u bijvoorbeeld safaritrips en rondreizen door Zuid-Afrika, maar ook reizen naar bijvoorbeeld Cyprus of Tenerife.

Stichting Garantiefonds Reisgelden

Reisorganisaties die bij het NBAV zijn aangesloten, zijn verplicht aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De SGR staat garant voor de reissom, zodat u uw geld niet kwijt bent als de reisorganisatie in financiële problemen komt. En als de organisatie in de problemen komt terwijl u al op uw vakantieadres bent, zorgt de SGR ervoor dat u geen extra kosten moet maken om weer thuis te komen.

ANVR

Daarnaast moet elk NBAV-lid zijn van de ANVR. De ANVR is de brancheorganisatie voor bedrijven in de reisbranche. Leden van de ANVR hanteren heldere en eerlijke reis- en boekingsvoorwaarden en moeten voldoen aan strenge eisen op gebieden als financiën, duurzaamheid, betrouwbaarheid en veiligheid.