Wonen zoals u dat wilt
Houdt u van fietsen, maar durft u niet meer op de fiets te stappen, omdat u bang bent om te vallen of omdat u zich onzeker voelt? Misschien is een driewielfiets dan iets voor u. Met een driewielfiets kunt u op een veilige manier zelfstandig op pad en blijft u lekker in beweging.
Fietsen is een fijne en gezonde manier om te bewegen in de buitenlucht. Misschien is de fiets voor u een vervoermiddel om mee naar de winkel te gaan. Of misschien maakt u graag een wat langere fietstocht in een mooie omgeving. Daarmee houdt u uw conditie op peil en uw lichaam soepel. Als fietsen op een gewone fiets niet meer lukt, kunt u misschien toch zelfstandig blijven fietsen op een driewielfiets.
Een driewielfiets is een fiets met drie wielen, bijvoorbeeld één wiel voor en twee achter. Daardoor kan de fiets niet omvallen. U hoeft dus zelf geen moeite te doen om in evenwicht te blijven.
De driewielfiets kan een oplossing zijn als u problemen heeft met uw evenwicht en niet meer durft te fietsen op een gewone fiets. U kunt dan moeite hebben met opstappen en afstappen en ook tijdens het fietsen kunt u soms uit balans raken. Snel uitwijken, een bocht nemen en fietsen door druk verkeer is dan lastiger. Een scootmobiel kan ook een oplossing zijn als fietsen niet meer gaat. Maar als u liever in beweging blijft, kunt u ook denken aan een driewielfiets.
Er zijn veel verschillende soorten driewielfietsen. Naast de standaard uitvoeringen zijn er ook hele hippe en sportieve modellen. U kunt kiezen uit modellen met een hogere of een lagere zit. Sommige modellen zijn zo laag dat ze lijken op een ligfiets. De meeste driewielfietsen hebben een zadel, sommige een stoel. Wilt u een tas mee kunnen nemen, dan kunt u kiezen voor een fiets met bagagedrager en snelbinders. Gebruikt u de fiets voor de boodschappen, dan is een grote bagagemand handig. Net als bij gewone fietsen kunt u ook bij een driewielfiets kiezen voor versnellingen en voor een terugtraprem of handrem. U kunt ook een driewielfiets kopen met trapondersteuning, zodat u zonder problemen langere afstanden kunt afleggen en zonder moeite een brug of helling op komt. Bekende merken zijn Senzup en Van Raam.
Fietsen op een driewielfiets is veilig, omdat u niet kunt omvallen. Toch kunt u er niet zomaar op wegrijden. Als u altijd op een gewone fiets heeft gereden, is een driewielfiets even wennen. In het begin probeert u de balans te zoeken, terwijl dat juist niet nodig is. Op een driewielfiets kunt u gerust schuin hangen met uw lichaam en het is ook goed om dat af en toe te oefenen. Dan merkt u dat de fiets echt niet omvalt en dat geeft vertrouwen. Begin met langzaam fietsen en rem regelmatig, zodat u ook dat goed oefent. U hoeft uw voeten tijdens de hele fietstocht niet aan de grond te zetten. Ook dat is een groot verschil met een tweewieler. Het is verstandig om goed te oefenen of een training te volgen. De Fietsersbond geeft tips voor veilig rijden met de driewielfiets.
Een driewielfiets kost minimaal tussen de 600 en 1000 euro. Voor een fiets van goede kwaliteit met trapondersteuning moet u denken aan 2000 tot 3000 euro. Een op maat gemaakte driewielfiets kan tussen de 6000 en 8000 euro kosten. Soms kunt u een driewielfiets krijgen van de gemeente of u kunt een gedeeltelijke vergoeding krijgen. Dit wordt betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Elke gemeente kan een eigen afweging maken. Vraag dit na bij uw eigen gemeente.
Het is verstandig om uw driewielfiets te verzekeren. Krijgt u een fiets van de gemeente, vraag dan goed naar de voorwaarden. Vraag ook of u verzekerd bent als u schade veroorzaakt bij iemand anders, als u schade heeft aan uw eigen fiets of als uw fiets wordt gestolen.