Fit blijven, ook als het buiten koud en nat is

Bij koud en nat weer is het verleidelijk om lekker binnen te blijven. Maar om gezond te blijven in de herfst en de winter, is het beter om in beweging te blijven, ook buiten. Er is genoeg te doen.

De combinatie van bewegen en buitenlucht is belangrijk voor lichaam en geest. Een korte dagelijkse wandeling verhoogt uw weerstand en voorkomt somberheid. Ook is het goed voor de bloedsomloop en dat helpt tegen pijnlijke gewrichten. De herfst is bovendien een prachtig seizoen om eropuit te gaan.

Wandelen

Elke dag een half uurtje wandelen is goed voor uw hele lichaam en doet wonderen voor de conditie. Buitenlucht is bovendien goed voor uw humeur, dus laat kou en regen u niet tegenhouden om naar buiten te gaan. Met waterdichte, hoge wandelschoenen of laarzen en een gevoerde waterdichte jas met capuchon of een muts kunt u zich beschermen tegen ongunstige weersomstandigheden. Of draag laagjes tegen de kou. En vergeet uw paraplu niet. Bent u niet gewend om te wandelen, bouw het wandelritme dan geleidelijk op. Leuke wandelroutes vindt u bijvoorbeeld in een van de vele gratis wandelapps.

Maak herfstfoto's

Voor veel mensen is de herfst de mooiste tijd van het jaar. De bladeren aan de bomen kleuren prachtig geel, rood en oranje en de wolkenluchten zijn spectaculair. Dus ga naar buiten om te fotograferen. Dat kan met een goede camera, maar ook gewoon met uw mobiele telefoon. De mooiste foto’s kunt u laten uitvergroten, inlijsten en aan de muur hangen of iemand cadeau doen.

Een bos vol knutselmaterialen

Als u houdt van knutselen, is er in het bos meer dan genoeg materiaal te vinden, zoals kastanjes, eikels en beukennoten. U kunt er van alles van maken, eventueel samen met de kleinkinderen. Met cocktailprikkers maakt u van kastanjes en eikels bijvoorbeeld grappige poppetjes of dieren. Gekleurde bladeren, rode besjes, paddenstoelen en takken lenen zich prima voor een herfststuk of een herfsttafel.

Houd de tuin bij

Heeft u een tuin of een balkon, dan is de herfst een goed moment om actief te zijn met hark en bezem. Na een winderige dag ligt het daar bezaaid met gevallen bladeren. In de borders kan het blad gewoon blijven liggen. Een laag bladeren zorgt ervoor dat de planten beter beschermd zijn tegen kou. Ook de dieren in uw tuin zijn er blij mee, zoals egels en nuttige insecten. Maar op het tuinpad en op het balkon vergroten ze het risico op vallen. Op het gazon nemen ze het licht weg voor het gras. Veeg de bladeren op die plekken liever weg. Als u een composthoop heeft, kunt u de bij elkaar geveegde bladeren daarvoor gebruiken. Gooi ze anders in de bak met tuinafval.

Pak de fiets

Pak de fiets als het even kan en laat de auto staan. Om boodschappen te doen of gewoon voor uw plezier. Een rondje in de buurt is goed genoeg, maar langer mag natuurlijk ook. Kijk voor leuke fietsroutes op Nederland Fietsland.

Beweeg in een beweegtuin

Ging u vroeger ook graag naar de speeltuin? Of bent u graag buiten, maar houdt u niet van wandelen of fietsen? Dan is een beweegtuin voor volwassenen misschien iets voor u. In steeds meer gemeenten kunt u ze vinden, vaak in de buurt van een verzorgingshuis of buurtcentrum of gewoon in het park. U kunt er bijvoorbeeld trainen op een crosstrainer, oefeningen doen aan de rekstok en over een loopbrug of evenwichtsbalk lopen. Ook staan er bankjes om even uit te rusten en een praatje te maken met andere bezoekers. Soms is er ook een jeu-de-boulesbaan. Leuk om samen met anderen naartoe te gaan.

Als het regent

Regent het hard of is het te koud, kom dan binnen in beweging. Spreek met uzelf af elke ochtend op een vast tijdstip een half uurtje te bewegen. Bijvoorbeeld door een aantal keren de trap af en op te lopen, buikspieroefeningen op een matje te doen en te rekken en te strekken. Een halfuur stofzuigen telt ook. Het huishouden is vaak al een goede training. Of doe mee aan Nederland in Beweging op uw televisie.