Ga eropuit, let op uw huid

Actief zijn in de buitenlucht is gezond. Het zorgt voor een goed humeur en een beter slaapritme. Ook de zon hebben we hard nodig. Maar vergeet niet uw huid goed te beschermen tegen zon en water.  

Een oudere huid is slapper, dunner en droger. Er verschijnen rimpels en er kunnen ook vlekjes en wratjes ontstaan. Dat is een natuurlijk proces waar u weinig tegen kunt doen.
Wat u wel kunt doen is uw huid beschermen. Vooral de zon kan uw huid schade toebrengen, als u niet goed oplet. Gaat u graag in zee of naar het zwembad? Dan heeft uw huid ook te lijden onder zee- en chloorwater. Hoe houdt u uw huid gezond in de zomer?

De zon, nuttig maar ook schadelijk

Zonneschijn op de huid maakt vitamine D aan en dat hebben we nodig voor sterke botten. Ook krijgt u van de zon een kleurtje. Ook dat is nuttig, omdat een gebruinde huid zichzelf beschermt tegen ultraviolette stralen (uv-stralen) van de zon.
Uv-stralen zijn schadelijk, omdat ze de huid minder elastisch maken, pigmentvlekken veroorzaken en de huid sneller laten verouderen. Te veel zon kan bovendien huidkanker veroorzaken, ook melanoom genoemd. Dit is kanker in de pigmentcellen.

Bescherming

Een oudere huid heeft extra bescherming nodig. Blijf daarom in de schaduw als de zon het sterkst is, vooral tussen twaalf en drie uur.
Gebruik een zonnebrandmiddel dat past bij uw huidtype, ook in de schaduw. Uw huidtype is erfelijk bepaald en verandert niet als u ouder wordt. Dat geldt dus ook voor de beschermingsfactor die moet gebruiken. Heeft u een lichte huid, neem dan een zonnebrandmiddel met beschermingsfactor 30 of 50. Heeft u een getinte of donkere huid, dan heeft u genoeg aan factor 15 tot 30. Smeer om de twee uur, ook als u al een kleurtje heeft. Herhaal het smeren nadat u in het water bent geweest.
Een beschermingsfactor die alle schadelijke straling tegenhoudt bestaat niet. Wilt u zo min mogelijk schadelijke straling op uw huid, draag dan beschermende kleding en een hoedje of pet.

Zee- en zwembadwater

Zeewater kan een positieve uitwerking op uw huid hebben, maar ook zorgen voor uitdroging en irritatie. Als uw huid erg gevoelig is, kan zeewater de huid zelfs beschadigen. Ga liever een paar keer kort zwemmen dan lang en spoel zeewater als het kan meteen af. Hetzelfde geldt voor chloorwater.
Heeft u veel last van een droge huid? Gebruik dan een vette crème voordat u gaat zwemmen. Smeer uw huid na het zonnen en/of zwemmen in met een vochtinbrengende crème.
Drink twee liter water per dag, liefst het hele jaar door. Ook dat is goed voor uw huid.

Meestal onschuldig

Op een oudere huid kunnen vlekjes en wratjes verschijnen. Bijvoorbeeld egale lever- of pigmentvlekken. Of ouderdomswratjes, die wat ruwer zijn dan gewone wratjes. Of roodpaarse stipjes en bultjes, ook kersenwratjes genoemd. Ten slotte kun u ook vlakke, wittige wratjes krijgen, vooral op de onderbenen en onderarmen.
Deze vlekjes en plekjes zijn misschien niet fraai, maar meestal onschuldig. Als de plekjes gaan jeuken, irriteren, groter worden of van kleur veranderen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.