Geen tuin? Neem een volkstuintje!

Houdt u van tuinieren maar heeft u zelf geen tuin? Dan is een volkstuin misschien iets voor u. Daar kunt u in alle seizoenen genieten van het buitenleven.

Als u in een drukke omgeving woont met weinig natuur en een klein balkonnetje, kan een volkstuintje een uitkomst zijn. U kunt er lekker buiten zitten of heerlijk in de tuin werken. Misschien kunt u er zelfs blijven slapen, als dat is toegestaan en als u een huisje heeft dat daarvoor geschikt is.

Is een volkstuin iets voor u?

Een volkstuin kan veel plezier geven, maar vraagt ook veel onderhoud. U moet de tuin netjes bijhouden, want laten verwilderen is niet toegestaan. Ook het tuinhuisje heeft onderhoud nodig. Een belangrijke voorwaarde is dat u van tuinieren houdt. Is dat het geval, dan kunt u van een volkstuintje een prachtige bloementuin of moestuin maken.

Hoe komt u aan een volkstuin?

Volkstuinen vindt u meestal aan de rand van steden en dorpen. Het is praktisch om te kiezen voor een volkstuin dichtbij huis, zodat u er ook naartoe kunt als u wat minder tijd heeft. U kunt bij uw gemeente vragen waar u een park in de buurt kunt vinden. Het beheer van een volkstuinpark is meestal in handen van een vereniging. Bij zo’n vereniging kunt u zich inschrijven. In grote steden hebben volkstuinverenigingen vaak een wachtlijst. Dan kunt u zich inschrijven als aspirant lid. Daarvoor betaalt u minder contributie.

Regels

Als u een volkstuintje heeft, moet u zich houden aan de regels van de vereniging. Bij de ene vereniging zijn de regels strenger dan bij de andere. Zo kunnen er voorwaarden zijn voor de bouw van een tuinhuisje, het planten van bomen en de hoogte van heggen. Maar er kan ook van u gevraagd worden mee te helpen het park te onderhouden. Het is verstandig het reglement te lezen voordat u lid wordt van de vereniging.

Hoeveel kost een volkstuintje?

In de meeste gevallen huurt u het volkstuintje van de vereniging. Hiervoor betaalt u 150 tot 800 euro per jaar. De hoogte van het bedrag hangt af van de grootte van uw tuin, het soort park en de bijdrage aan het park zelf. Ook kunnen bepaalde lasten inbegrepen zijn, zoals watergeld, verontreinigingsheffing en een bijdrage voor vuilafvoer. Een huisje kunt u vaak overnemen van de vorige gebruiker. De prijzen van huisjes lopen uiteen van 2000 tot 15.000 euro of meer. Er zijn ook volkstuinparken waar u alleen overdag mag zijn. Daar staan soms helemaal geen huisjes. In dat geval betaalt u alleen contributie aan het park. Koopt u een huisje, dan moet u het verzekeren tegen bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Soms hebben verenigingen een collectieve verzekering.

Ligging van de tuin

Gaat u een tuin in een volkstuinpark kiezen? Let dan op de ligging van de tuin. Hoeveel zon komt er en welk deel van de tuin krijgt veel schaduw? Vooral als u een moestuin wilt beginnen, is dat van belang. Een moestuin heeft zeker zes zonuren per dag nodig, liefst meer. Let ook op de afwatering. Gaat u in de winter kijken, kijk dan of de grond erg vochtig is en of er veel plassen liggen. Op een drassig stuk grond is het moeilijk tuinieren. Meer tips vindt u op de website De Boon in de Tuin.