Wonen zoals u dat wilt
Jeu de boules is in het begin van de vorige eeuw ontstaan in Frankrijk en is nog altijd populair. Ook in Nederland zijn steeds meer mensen in de ban van dit spel. Dat is ook niet zo gek. Jeu de boules is makkelijk, leuk en gezellig en u speelt het nog lekker buiten ook.
Het jeu de boules dat we nu spelen is ontstaan in 1907, in La Ciotat, in de buurt van Marseille. Daar had één van de spelers last van reuma. Dat werd zo erg dat het niet meer lukte om een aanloop te nemen om de bal te kunnen gooien. Daarom werd het spel aangepast. Voortaan moest iedere speler op zijn plaats blijven staan als hij de bal gooide. Om ervoor te zorgen dat dit ook echt gebeurt, wordt er een cirkel op de grond getrokken. De speler moet binnen deze cirkel blijven staan als hij de bal gooit. Dit spel, dat wij jeu de boules noemen, heet eigenlijk petanque. In Frankrijk is jeu de boules de verzamelnaam voor verschillende balspellen. In ons land worden beide termen door elkaar gebruikt.
Om jeu de boules te spelen, is maar weinig nodig. Meestal wordt het gespeeld op een baan van grind of gravel. Maar u kunt jeu de boules net zo makkelijk op een grasveld spelen. U heeft een ruimte van drie meter breed en maximaal vijftien meter lang nodig. Verder heeft u metalen ballen (boules) en een klein houten balletje nodig. Het kleine houten balletje heet het but (het doel). Het doel van het spel is om de ballen zo dicht mogelijk bij het kleine balletje te laten rollen.
De spelregels zijn eenvoudig. U speelt jeu de boules één tegen één, twee tegen twee of drie tegen drie. Als er drie tegen drie wordt gespeeld, heeft elke speler twee ballen. In de andere spelvormen speelt elke speler met drie ballen. Het spel begint met het gooien van het kleine balletje. De afstand moet zes tot tien meter zijn. Daarna gooien de spelers hun ballen. Degene die het but heeft gegooid begint. Daarna mag iemand van het andere team proberen zijn bal dichterbij het but te gooien of de bal van de tegenpartij verder van het but weg te stoten. Een team blijft aan de beurt totdat het is gelukt om een bal dichterbij het but te gooien of totdat de ballen van het team op zijn.
Als alle ballen zijn gegooid, wordt gekeken welke ballen het dichtstbij het kleine houten balletje liggen. Het team waarvan de ballen het dichtstbij liggen, wint het potje. Het winnende team krijgt net zoveel punten als er ballen dichterbij het kleine balletje liggen. Het team dat als eerste een totaal van 13 punten haalt, heeft het spel gewonnen. Dit team mag een nieuw spel beginnen vanaf de plaats waar het but de laatste keer lag.
Dat ligt er een beetje aan hoe snel iedereen gooit, maar een potje duurt maximaal een uur.
Iedereen kan jeu de boules spelen. De sport is onder senioren heel populair, omdat het ook een leuke en makkelijke manier is om te bewegen in de buitenlucht. Het spel draait niet om kracht en conditie, maar om behendigheid en tactiek. De ballen worden altijd onderhands gegooid. U heeft daar weinig kracht voor nodig. Er komt wel behendigheid bij kijken, omdat u ook kunt winnen door een bal van een ander weg te kaatsen en zo de winst te pakken. Dat maakt het spel spannend. Daarnaast is het nog gezellig ook.
Jeu de boules is een sport die u tot op hoge leeftijd kunt spelen. Lijkt het u lastig om steeds die zware ballen van de grond te pakken? Hiervoor zijn ook magneten aan een kettinkje te koop. Daarmee pakt u de ballen moeiteloos op. Heeft u een beperking en gebruikt u bijvoorbeeld een rolstoel? Ook dan kunt u meedoen.
In Nederland zijn veel jeu de boules- of petanque-clubs. Via de website van NL Petanque kunt u een club in uw buurt zoeken. Meestal kunt u een proefles volgen. Of u gaat eerst een keertje kijken. Dat is vaak al een leuke en gezellige belevenis.
Maar u kunt jeu de boules natuurlijk ook spelen met vrienden of familie. Ook uw kleinkinderen kunnen meedoen. Koop voor hen een speciale jeu de boules set met lichtere, plastic ballen. Deze kunt u kopen bij sportwinkels en speelgoedzaken.