Gezelschapsspellen die de kleinkinderen ook leuk vinden

Speelt u graag een spelletje? Dat is ook leuk om te doen met uw kleinkinderen. Doen zij alleen spelletjes op een spelcomputer of op hun telefoon? Laat ze dan eens kennismaken met gezelschapsspellen die u samen kunt spelen. Deze gezelschapsspelletjes zijn leuk voor grootouders en kleinkinderen. De spelregels heeft u snel geleerd en de spelletjes duren niet langer dan een half uur.

Yahtzee

Dit dobbelspel is een echte klassieker. U speelt het met vijf dobbelstenen en een scoreblokje. Elke deelnemer mag drie keer gooien en probeert een combinatie te maken die zoveel mogelijk punten oplevert. De hoogste score heet Yahtzee, die krijgt u bij vijf dezelfde getallen.

Leeftijd: 8+

Aantal spelers: 2 tot 4

Clever

Dit is een speelse en kleurige variant op Yahtzee. U speelt Clever met zes gekleurde dobbelstenen. De kleuren komen overeen met de invulvakjes op een scoreblok. Bij elke worp mag u één dobbelsteen kiezen om een vakje af te kruisen dat nog open stond. Maar let op welke stenen u laat liggen, want daar mogen de andere spelers er eentje uit kiezen.

Leeftijd: 8+

Aantal spelers: 1 tot 4

Sequence

Sequence is een combinatie van een bordspel en een kaartspel. Op een groot bord staan alle speelkaarten afgebeeld. Elke speler krijgt een stapeltje fiches. Elke beurt speelt u een kaart en mag u een fiche leggen op het juiste vak op het bord. U wint als u als eerste twee rijen van vijf fiches op het bord krijgt. Voor jonge kinderen is er een Junior versie met dierenplaatjes in plaats van speelkaarten.

Leeftijd: 7+ (Original) of 3+ (Junior)

Aantal spelers: 2 tot 12

L.A.M.A

Bij dit spelletje probeert u zoveel mogelijk kaarten weg te spelen. U speelt niet met klassieke speelkaarten, maar met kaarten die een getal en een kleur hebben. De L.A.M.A. is een bonuskaart waar u elke willekeurige kaart bovenop mag leggen.

Leeftijd: 8+

Aantal spelers: 2 tot 6

Qwirkle cards

Dit kaartspelletje kunt u binnen 20 minuten spelen. Het is de kaartvariant van het legspel Qwirkle. Vorm series van gelijke symbolen of kleuren en leg kaarten bij eigen of andermans series aan.

Leeftijd: 8+

Aantal spelers: 2 tot 4

4 op een rij 

Dit spel voor twee spelers is al 50 jaar oud. U speelt het met een speelraam dat rechtop op tafel staat. Elke speler krijgt een stapel munten in zijn eigen kleur. Om de beurt werpt u een munt in het speelraam. Als u als eerste vier munten van uw kleur op een rij krijgt, heeft u gewonnen.

Leeftijd: 6+

Aantal spelers: 2

De toren van Pisa

Wie durft er nog één mannetje op de wankele toren van Pisa te plaatsen? De dobbelsteen met kleurtjes bepaalt op welke verdieping u een poppetje moet zetten. Zet u hem verkeerd, dan valt de toren om.

Leeftijd: 4+

Aantal spelers: 2 tot 4

Uno

Dit spel lijkt erg op het kaartspel Pesten, maar dan met aangepaste kaarten. Wie het eerst alle kaarten wegspeelt heeft gewonnen. Met speciale (pest)kaarten kunt u de ander dwarszitten of uzelf vooruit helpen. Er is een Junior versie voor jonge kinderen.

Leeftijd: 2 tot 4 (Junior) of 5+

Aantal spelers: 2 tot 10

Valkuil

Op het speelbord liggen knikkers. Door schuifjes te verzetten, kunt u knikkers in een kuil laten vallen. Probeer alle knikkers van uw tegenstanders in de valkuilen te laten verdwijnen. Pas op dat u niet uw eigen knikkers verliest.

Leeftijd: 6+

Aantal spelers: 2 tot 4

Beverbende

Bij dit kaartspelletje moet u zo min mogelijk punten scoren. U begint met vier kaarten waarvan u niet weet hoeveel punten ze hebben. Door ruilen en speciale acties moet u proberen om kaarten met een zo laag mogelijke waarde te verzamelen.

Leeftijd: 6+

Aantal spelers: 2 tot 6

Regenwormen (dobbelspel)

Bij dit snelle dobbelspelletje is elke speler een hongerige kip die zoveel mogelijk regenwormen probeert te verzamelen. U gooit drie keer met acht dobbelstenen. Uw totaalscore levert een blokje met wormen op. Andere spelers kunnen uw wormen afpakken, dus bewaak ze goed.

Leeftijd: 8+

Aantal spelers: 2 tot 7

30 Seconds

Dit spel duurt langer dan een halfuur, maar is erg leuk om te spelen. Het is populair voor feestjes, omdat u het met teams kunt spelen. Maar ook met een klein groepje kunt u het spelen. Iemand van het groepje dat aan de beurt is trekt een kaartje waar 5 begrippen op staan. Deze speler moet de begrippen omschrijven. De anderen van het groepje krijgen 30 seconden om alles te raden. Er zijn verschillende versies van het spel. Voor grootouders en kleinkinderen is er 30 Seconds Everyday Life, met begrippen die bij alle generaties bekend zijn. 

Leeftijd: 12+

Aantal spelers: 3 tot 24

Tip

Wilt u meer weten over een bepaald spel? Over heel veel spellen zijn op internet filmpjes en uitleg te vinden. U kunt ook naar het Spellenspektakel gaan, dat ieder jaar in november wordt georganiseerd. Hier kunt u spelletjes uitproberen en ze daarna (online) kopen.