Goed voorbereid op vakantie? De mensen van de alarmcentrale geven tips

De mensen van alarmcentrale Eurocross helpen dagelijks vakantiegangers in het buitenland. Zij weten welke problemen veel voorkomen en hoe u ze kunt voorkomen. Dit zijn hun belangrijkste tips.

Vakantie voorbereiden

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken.

1. Controleer of uw bestemming onder uw reisverzekering valt. Landen rond de Middellandse Zee vallen meestal onder Europa als dekkingsgebied. Gaat u verder weg, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, Azië of het Caribisch gebied? Dan heeft u werelddekking nodig.

2. Controleer of medische zorg goed gedekt is. Heeft u alleen een basiszorgverzekering? Dan krijgt u niet meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland zou kosten. Heeft u in het buitenland een behandeling nodig die duurder is? Dan heeft u een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking van geneeskundige kosten nodig. Als u gevaarlijke sporten gaat doen, heeft u ook daarvoor vaak een extra dekking nodig. Denk aan wintersport, duiken en bergbeklimmen. Informatie hierover kunt u vinden op uw polisblad. Of vraag dit na bij uw verzekeraar.

3. Controleer de geldigheid van uw paspoort. Als u naar het Verenigd Koninkrijk gaat, moet uw paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn.

4. Controleer of u een inenting nodig heeft, bijvoorbeeld tegen rabiës (hondsdolheid). Als u gebeten, gelikt of gekrabd wordt door een besmet dier, heeft u een inenting nodig om te voorkomen dat u ziek wordt. In sommige landen in Zuid-Amerika en Azië is een tekort aan inentingsstoffen. Als u zich voor vertrek laat inenten, loopt u minder risico. Welke inentingen u nodig heeft, kunt u controleren via de website van de GGD.

5. Zoek informatie op over uw vakantiebestemming. Ga na hoe het weer is in de periode dat u op reis gaat, welke voorzieningen er in de buurt zijn en welke reispapieren u nodig heeft. Het is ook verstandig te onderzoeken waar u terecht kunt als u op uw vakantiebestemming problemen met uw gezondheid krijgt.

6. Sla een kopie van uw paspoort of identiteitskaart op in uw telefoon.

7. Zorg dat uw betaalpas geschikt is voor het gebied waar u naartoe gaat. Bij een vakantie buiten Europa moet u uw betaalpas activeren voor buiten Europa.

8. Neem een geldige creditcard mee voor noodgevallen en zo nodig voor het huren van een auto.

9. Stop uw medicijnen, bril en andere onmisbare spullen in een tas die u bij u draagt. Denk ook aan pijnstillers, een EHBO-setje en zonnebrandcrème.

10. Zorg dat u uw telefoon onderweg kunt opladen, bijvoorbeeld met een powerbank.

11. Draag uw zorgpas bij u en sla het nummer van uw alarmcentrale op in uw telefoon.

Gezond blijven

De meest voorkomende kwalen op vakantie zijn maag- en darminfecties. Problemen met uw spijsvertering kunt u niet helemaal voorkomen, maar u kunt de kans erop wel kleiner maken. Dit zijn de belangrijkste tips.

  • Zorg dat u weet of u het leidingwater op uw bestemming veilig kunt drinken. Zo niet, zorg dan voor genoeg flessenwater.
  • Eet geen rauw vlees.
  • Was groente en fruit altijd goed en pas op met voorgesneden groente.
  • Was uw handen regelmatig met water en zeep of met een desinfecterende gel.

Ook ongevallen komen veel voor op vakantie, bijvoorbeeld tijdens het buiten sporten. Bent u van plan om te gaan bergwandelen of raften bijvoorbeeld, zorg dan dat u een goede conditie heeft en dat u goed materiaal gebruikt. Gaat u een sport doen waarmee u nog weinig ervaring heeft, dan is het verstandig om dit onder begeleiding te doen. Kijk ook uit met het huren van een scooter of een (elektrische) fiets in het buitenland. De wegen op een Grieks eiland bijvoorbeeld kunnen gevaarlijker zijn dan u gewend bent. Bestuur een scooter alleen als u daar ervaring mee heeft. Zorg ook voor beschermende kleding en natuurlijk een helm.

Veilig rijden

Gaat u met de auto of camper op vakantie? Dit zijn handige tips om veilig op pad te gaan.

1. Laat voor vertrek de auto nakijken. Bepaalde controles kunt u ook zelf doen, zoals de bandenspanning en het oliepeil. Bij een lange rit is het verstandig om deze controles onderweg te herhalen.

2. Controleer de dekking van uw autoverzekering. Zijn pech en schade in het buitenland meeverzekerd?

3. Zorg dat u de verkeersregels kent van het land waar u naartoe gaat of doorheen rijdt. U kunt de regels opzoeken op de website Europa.eu.

4. Zorg dat u voorbereid bent op pech onderweg. Denk aan een gevarendriehoek, veiligheidsvestjes, reservewiel, extra sleutel en autopapieren. Zorg ook voor een flesje water en een deken in de auto.

5. Heeft u pech langs de weg en wacht u op hulp? Blijf dan met uw passagiers achter de vangrail.

Houd er rekening mee dat u bij pech uw auto misschien langere tijd niet kunt gebruiken. Reparaties kunnen soms lang duren, bijvoorbeeld omdat garages niet voldoende personeel hebben of omdat bepaalde onderdelen niet op voorraad zijn. Het is ook niet altijd mogelijk om snel een huurauto te vinden. Als uw auto niet meer gerepareerd kan worden, moet u misschien met een ander vervoermiddel naar huis, zoals de trein.

Veilig reizen met uw belangrijke spullen

1. Bewaar uw belangrijke spullen niet allemaal bij elkaar, maar verdeel ze over verschillende tassen. Denk aan uw bankpasjes, creditcard, reisdocumenten en telefoon.

2. Neem kopieën of foto’s mee van belangrijke documenten, zoals uw paspoort. Bewaar deze apart van uw paspoort.

3. Sla het nummer van de alarmcentrale op in uw telefoon.

Wat als u toch bestolen wordt?

  • Bent u bij een beroving gewond geraakt en gaat u naar een arts? Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale  over de eventuele behandeling en voor advies en hulp.
  • Doe aangifte bij de politie. Als u de taal niet goed spreekt, kunt u hulp vragen aan de alarmcentrale. Zorg dat u een kopie van het proces verbaal meekrijgt.
  • Bent u noodzakelijke reisdocumenten kwijtgeraakt? Neem dan contact op met de alarmcentrale voor advies en hulp. Op de website Nederlandwereldwijd.nl van de Rijksoverheid vindt u informatie over het aanvragen van een noodpaspoort. Moet u met het vliegtuig mee en lukt het niet om voor die tijd een noodpaspoort te regelen? Vraag dan na bij de vliegmaatschappij of u toch mee mag, bijvoorbeeld door uw aangifte bij de politie en/of een kopie van uw paspoort te laten zien. Als u niet mee mag, moet u misschien extra kosten maken voor een nieuw ticket en extra overnachtingen. Misschien krijgt u deze kosten terug van uw reisverzekering, afhankelijk van de polisvoorwaarden.
  • Bent u uw geld én bankpas kwijt? Blokkeer dan zo snel mogelijk uw bankpas. Dit kan vaak eenvoudig via internetbankieren of in de app. Soms kunt u noodgeld opvragen bij uw bank. Of u kunt aan familie of vrienden vragen geld over te maken naar een geldwisselkantoor. Dit kan alleen als u een geldig identiteitsbewijs kunt laten zien. 
  • Bent u uw geld, bankpas én paspoort kwijt? Dan kunt u geen geld laten opsturen, omdat u zich niet kunt identificeren. U moet dus eerst een noodpaspoort regelen, maar dat kost geld. Kunt u dat geld niet lenen en is er niemand in de buurt die u kan helpen? Bel dan de alarmcentrale. De mensen van de alarmcentrale kunnen met uw verzekeraar overleggen welke hulp u kunt krijgen.
  • Bent u uw rijbewijs kwijt? Vraag dan bij de plaatselijke politie na of u mag rijden als u een aangifte van het verloren rijbewijs kunt laten zien. 
  • Bent u andere spullen kwijt? Dan hoeft u de alarmcentrale niet te bellen. Als bijvoorbeeld uw zonnebril is gestolen, kunt u contact opnemen met uw verzekeraar als u thuis bent.