Gratis uitjes die leuk zijn voor jong en oud

Wilt u gezellig op stap met uw kleinkind(eren) of een dagje eropuit met de hele familie? En wilt u niet te veel geld uitgeven? We verzamelden twaalf verrassende uitjes die u helemaal niets kosten.

Gelderland

Theepottenmuseum 

In het Theepottenmuseum kunt u meer dan tweeduizend bijzondere theepotten bewonderen. Potten in de vorm van een dier of een mensfiguur, maar ook kersttheepotten of potten van Alice in Wonderland. Het museum is gratis te bezoeken op donderdagmiddag en vrijdagmiddag (met uitzondering van 15 - 30 juni 2023). Groepen vanaf 15 personen kunnen ook buiten openingstijden reserveren.

Noord-Holland

Kaas- en Klompenboerderij Simonehoeve (Volendam)

De Volendamse Kaas- en Klompenboerderij Simonehoeve is een echte Hollandse attractie, waar u kunt zien hoe Hollandse klompen worden gesneden en hoe kaas wordt gemaakt. In de winkel kunt u proberen hoe het is om op klompen te lopen en kaas proeven die in de Simonehoeve is gemaakt. Boerderij De Simonehoeve is het gehele jaar geopend.

Utrecht

Castellum Hoge Woerd (De Meern)

Houdt u van archeologie? Dan is Castellum Hoge Woerd bij Utrecht iets voor u. Het Castellum is een moderne herbouw van het Romeinse fort dat daar ooit stond. In het museum kunt u archeologische vondsten bekijken die zijn ontdekt tijdens de ontwikkeling van de wijk Leidsche Rijn. Ze vertellen u de geschiedenis van drieduizend jaar wonen en werken in dit gebied. Het meest bijzondere stuk is het tweeduizend jaar oude Romeinse schip met complete inventaris. Het Castellum is ook volledig toegankelijk als u een rolstoel gebruikt.

Gelderland

Beeldentuin De Schoppert (Hattem)

Van mei tot en met september kunt u iedere woensdag gratis de Beeldentuin en galerie De Schoppert in Hattem bezoeken. U kunt er heerlijk wandelen door de mooie tuin of met een kopje koffie of thee (verkrijgbaar in het theehuis) onder de kastanjeboom zitten. In de tuin staan kunstwerken opgesteld. Neem ook een kijkje in de galerie. Er zijn in Nederland meer beeldentuinen die u gratis kunt bezoeken, zoals Beeldentuin Oudenhove in Epe of Beeldenpark Jits Bakker in De Bilt. Of zoek zelf op internet een beeldentuin bij u in de buurt.

Flevoland

Yakultfabriek (Almere)

In Almere staat de fabriek van Yakult waar verschillende yakult producten worden gemaakt voor klanten in heel Europa. Wat niet veel mensen weten, is dat u deze fabriek (gratis) kunt bezoeken. Tijdens de rondleiding hoort u hoe Yakult is ontstaan en maakt u kennis met alle onderdelen van het productieproces. U mag ook proeven. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. De fabriek heeft een eigen parkeerterrein en is daarnaast goed te bereiken met openbaar vervoer. U moet zich vooraf wel even aanmelden.

Drenthe

Motor- en brommermuseum (Schoonoord)

In het Motor- en brommermuseum gaat u terug in de tijd. Hier vindt u brommers en motoren vanaf het begin van hun komst naar Nederland. De verzameling omvat meer dan 50 merken, zoals Zündapp, Kreidler, Ducati en Puch. Het museum is een privécollectie. U kunt het alleen bezoeken op afspraak (niet in het weekend).

Friesland

Boeddhistische stoepa (Hantum)

Middenin het Friese land staat een stoepa, een Tibetaans-boeddhistische tempel. Volgens de overlevering brengt het gebouw de regio geluk en bevordert het zelfs de wereldvrede. Op zondag tussen 11.00 en 16.00 uur bent u hier welkom voor een gratis rondleiding met kopje thee. U bereikt de kleurrijke tempel via de Stoepaweg.

Zeeland

Plompe Toren (Burgh-Haamstede)

In de Plompe Toren is een onbemand informatiecentrum van Natuurmonumenten gevestigd. Terwijl u de toren beklimt, krijgt u te horen hoe veertien dorpen tussen 1475 en 1650 in de Zeeuwse wateren verdwenen. Een van die dorpen was het welvarende Koudekerke, waarvan alleen de 23 meter hoge toren niet is vergaan. Dit uitje is niet geschikt als u minder of niet mobiel bent.

Overijssel

Het Wevershuisje (Almelo)

Het Wevershuisje is een stadsboerderij met vakwerkmuren en wand- en plafondschilderingen uit het begin van de zeventiende eeuw. Hierin vindt u de expositie ‘Van vlas tot linnen’. U kunt er spinnewielen, textielwerkvormen en oude gereedschappen bekijken. Ook staat er een driehonderd jaar oud weefgetouw. Als u erom vraagt, krijgt u een rondleiding. In de Agenda op de website vindt u wanneer de oude ambachten worden gedemonstreerd, zoals weven, spinnen, kantklossen en zijde beschilderen. Het Wevershuisje is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

Groningen

Groninger Schaatsmuseum (Sappemeer)

In het Groninger Schaatsmuseum kunt u beleven hoe schaatsen in de loop van de tijd is veranderd. U ziet er een uitgebreide collectie schaatsen uit verschillende provincies en uit het buitenland, maar ook schaatsstokken, ijshaken, kruiken en schaatskleding. Verder vindt u er medailles, foto’s en een elfstedenkruisje van bekende schaatsers. Het Schaatsmuseum is gevestigd in een voormalige koffiebranderij. U kunt het bezoeken op zondag van 12.00 tot 17.00 uur of op afspraak.

Noord-Brabant

Eekhoornexperience bij exotisch tuincentrum De Evenaar (Etten-Leur)

Wandel door de gigantische bamboetuin van exotisch tuincentrum De Evenaar en ontmoet heel veel verschillende soorten eekhoorns. Tijdens een speurtocht door de Eekhoorn Experience leert u alles over deze leuke knaagdieren. De Eekhoorn Experience is open vanaf eind maart tot en met eind oktober, afhankelijk van het weer. Het tuincentrum is het hele jaar geopend. In de wintermaanden zijn de eekhoorntjes te zien in verblijven binnen in het tuincentrum.

Zuid-Holland

Museum De Bommelzolder (Zoeterwoude)

Museum De Bommelzolder is helemaal gewijd aan het werk van striptekenaar Marten Toonder, die vooral bekend is door zijn strips over Heer Bommel en Tom Poes. Toonder was een groot tekentalent, maar had ook een bijzonder taalgebruik, waardoor veel van zijn uitspraken nog steeds voortleven. Naast voorbeelden van zijn werk (ook de minder bekende strips) heeft het museum een collectie ‘Bommelaria’, zoals puzzels, posters, serviesgoed en kleding. Het museum is alleen open op afspraak. Als u een rolstoel gebruikt is alleen de begane grond toegankelijk.