Handige hulpmiddelen voor hobby en vrije tijd

Voor bijna elke activiteit is wel een hulpmiddel te koop. Een vergrootglas voor het lezen, tuingereedschap met een extra lange steel, een houder voor uw speelkaarten. Slimme handigheidjes die het leven een stuk makkelijker maken.

Hulpmiddelen voor schrijven

Houdt u van kruiswoordpuzzels of lost u graag sudoku’s op? En heeft u moeite met het vasthouden van uw pen of potlood? Probeer dan eens een penverdikker. Hiermee heeft u meer grip. Als het vasthouden van een dikkere pen ook lastig is, is een ringpen misschien wel iets voor u.

Hulpmiddelen voor handwerken

Voor handwerken – denk aan breien en borduren – bestaan er verschillende hulpmiddelen. Een handwerkloep is handig om beter te kunnen zien wat u doet en toch uw handen vrij te houden. De draaddoorvoerder helpt u de draad door het oog van de naald te krijgen, ook als uw handen trillen of als u niet meer zo scherp ziet. Met een borduurring kunt u blijven borduren. U klemt de stof tussen twee ringen en bevestigt de borduurring daarna aan de tafel of (rol)stoel. U hoeft de stof dan niet meer zelf vast te houden en kunt met één hand borduren. Met de breimachine kunt u blijven breien, ook als u uw handen of armen niet goed kunt gebruiken.

Hulpmiddelen voor lezen

Voor de liefhebber van lezen zijn er veel verschillende hulpmiddelen. Als uw ogen achteruitgaan, kan een vergrootglas een oplossing zijn. Zo’n vergrootglas is fijn voor het lezen van de krant en een boek. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, met of zonder standaard en met of zonder verlichting. Ook zijn ze te koop in verschillende formaten.

De leesstandaard is ideaal als het vasthouden van een boek of e-reader lastig voor u is. U kunt ook kiezen voor een bedstandaard of een dienblad, zo nodig met een kussen eronder.

Het bladomslagapparaat slaat de pagina’s van boeken en tijdschriften voor u om. Dit apparaat wordt (gedeeltelijk) vergoed door uw zorgverzekeraar. Vraag uw zorgverzekeraar naar de precieze voorwaarden.

De beeldschermloep vergroot teksten en afbeeldingen op het beeldscherm van uw computer. De loep werkt met een camera die u met uw handen op een werkblad bedient. Lezen met de beeldschermloep vereist wel wat oefening. Voor de beeldschermloep bestaan verschillende (gedeeltelijke) vergoedingen. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering. Daarnaast is er vergoeding mogelijk vanuit de Participatiewet. Dit regelt uw gemeente. Ook is er vergoeding mogelijk vanuit de WIA, hiervoor kunt u terecht bij het UWV.

Nog een manier om te kunnen (blijven) lezen is het luisterboek. Luisterboeken zijn bijvoorbeeld te downloaden bij de bibliotheek.

Handige scharen

Als uw vingers minder kracht krijgen, is knippen vaak ook lastiger. Er zijn scharen die daarbij kunnen helpen. Zulke scharen gaan bijvoorbeeld vanzelf weer open of ze hebben een extra groot oog, zodat u uw hele hand kunt gebruiken. Ook zijn er tafelscharen die werken als een nietmachine.

Hulpmiddelen voor kaartspellen

Houdt u van klaverjassen, pesten, patience, bridgen of een ander kaartspel? En wordt het lastig om de kaarten goed vast te houden? Dan is een kaarthouder een goede oplossing. Verder zijn er ook speelkaarten met extra grote cijfers, letters en afbeeldingen te koop. Deze kaarten zijn handig voor mensen die moeite hebben om de gewone kaarten goed te zien.  

Hulpmiddelen voor lopen en fietsen

Als lopen en fietsen niet meer zo goed lukt, zijn er genoeg hulpmiddelen om u in beweging te houden.

Hulpmiddelen voor tuinieren

Tuiniert u graag, maar wordt bukken moeilijk of mist u de kracht in uw handen? Er zijn verschillende manieren om toch lekker te blijven tuinieren.

Hulpmiddelen in de keuken

Houdt u van koken, maar kost het u moeite lang te staan? Of lukt het u niet meer zo goed om de groenten te snijden? Er zijn verschillende manieren om lekker en gemakkelijk te blijven koken. Kijk ook eens welke hulpmiddelen u in de keuken goed van pas kunnen komen.