Help, mijn partner gaat met pensioen

Op een dag is het zover. Uw partner gaat met pensioen. Misschien heeft u daar samen al jaren naar uitgekeken, misschien ziet u er juist een beetje tegenop. Uw leven zal in ieder geval veranderen. Hoe gaat u daarmee om? En hoe houdt u het samen gezellig?

Als u zelf al iedere dag thuis was, krijgt u voortaan iedere dag gezelschap. Van het ontbijt tot het naar bed gaan bent u bij elkaar. Dat kan gezellig zijn, maar het kan u ook het gevoel geven uw vrijheid kwijt te raken. Werkt u zelf nog en gaat u iedere dag de deur uit om naar uw werk te gaan? Dan kan het u een vervelend gevoel geven dat u voortaan de enige bent die de deur uit moet. En als u vanuit huis werkt, kan het lastig zijn om aan de slag te gaan, terwijl uw partner vrij is. Misschien is het alleen even wennen, maar u kunt ook last krijgen van die ongelijkheid, zeker als u zelf ook verlangt naar uw pensioen. Dit kunt u er zelf aan doen om ook in deze fase prettig samen te leven.

Praat over uw verwachtingen

Het is goed om u samen voor te bereiden op het pensioen. Bespreek uw verwachtingen met elkaar, zo voorkomt u misverstanden. Praat ook over uw wensen. Wat wilt u graag samen met uw partner doen? Wat willen u en uw partner graag alleen blijven doen? Waar ziet u tegenop? Probeer ook daar open over te zijn.

Maak afspraken

Het is verstandig om van tevoren afspraken te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afspraken over de verdeling van de huishoudelijke taken, eten koken, de boodschappen en de klusjes in en rond het huis en de tuin. Wilt u graag dat uw partner voortaan meer gaat doen in huis? Het is heel redelijk om dat met uw partner te overleggen. Misschien kunt u gebruik maken van elkaars sterke kanten en misschien kunt u bepaalde taken voortaan samen doen, zodat u van elkaar kunt leren en met elkaar kunt samenwerken.

Kies wat u alleen wilt doen

U kunt ook afspraken maken over de dingen die u alleen of samen wilt ondernemen. Vindt u het fijn om bepaalde activiteiten te doen op vaste momenten in de week? Bijvoorbeeld op maandagochtend naar yoga, op woensdagmiddag naar een vriend of vriendin en op donderdagavond bridgen? Als uw partner met pensioen gaat, kunt u daar gewoon mee doorgaan. Het is heel gezond om ieder een eigen leven te hebben. Daardoor heeft u elkaar steeds weer iets nieuws te vertellen.

Zoek een nieuwe hobby

Misschien heeft uw partner nog geen idee wat hij of zij straks met al die vrije tijd aan moet. Het kan een goed idee zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe hobby. Er zijn veel mogelijkheden. U kunt iets nieuws gaan leren, een instrument leren bespelen, vliegtuigspotten, gaan vissen, vogels kijken,  de familiestamboom gaan uitzoeken, gaan puzzelen of legpuzzels maken. Of u kunt meer tijd vrijmaken voor fietsen, wandelen, motorrijden, sporten, dansen, fotograferen, schilderen of klussen. Of voor zingen, biljarten, tekenen, sieraden maken, meubels maken, bouwdozen maken, oude spullen opknappen, breien, haken, borduren, tuinieren, schrijven, lezen, beeldhouwen, boetseren of met de metaaldetector op pad. Bijna alle hobby’s zijn ook in groepsverband te doen. Op die manier leert uw partner meteen nieuwe mensen kennen.

Vier dat pensioen!

De eerste dag van het pensioen is voor de meeste mensen ook de eerste dag van een nieuw leven. En dat mag best gevierd worden. Neem de tijd om samen te ontbijten en ga iets leuks doen die dag. Naar het strand, het museum of de bioscoop, samen een stadswandeling maken of met z’n tweetjes uitgebreid lunchen bijvoorbeeld. Geniet ervan!

Geef elkaar de tijd om te wennen

Na die eerste dag komen nog heel veel weken en maanden waarin uw partner thuis is. Daardoor verandert het dagelijks ritme. Uw partner heeft misschien wel moeite met zijn of haar nieuwe leven, dat nog geen vaste indeling heeft. Misschien slaapt uw partner wel lang uit en vindt u dat vervelend. Probeer dan te bedenken dat dit de eerste periode van vrijheid is na een leven lang werken. Geef elkaar de tijd om te wennen aan het nieuwe leven. Probeer een nieuw ritme te vinden waar u beiden tevreden mee kunt zijn. Heeft u afspraken gemaakt over huishoudelijke taken? Geef elkaar dan ook daarin de ruimte. Accepteer dat uw partner de dingen anders doet dan u, op een ander tijdstip en op een ander tempo.

Meer leren

Wilt u zich goed voorbereiden op het pensioen van uw partner, dan kunt u ook samen een pensioencursus volgen. Soms biedt de werkgever zo’n cursus aan aan werknemers (en hun partners) die bijna met pensioen gaan. In de cursus staat u stil bij uw sociale netwerk, uw gezondheid, uw prioriteiten en het zoeken naar een nieuwe structuur.